Petak, Svibanj 27, 2016

Zdravko Šabarić održao kreativnu radionicu u osnovnoj školi

Kreativna likovna radionica 2016U sklopu svečane proslave Dana škole 24. svibnja 2016. u OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac održana je kreativna radionica. Radionicu za učenike viših razreda vodio je poznati đurđevački slikar Zdravko Šabarić, a zadana tema bila je „Brzina/kretanje“. U slobodnom izboru tehnike (ugljen, kreda, pastela, tempera, akril) učenici su slikali svoje viđenje brzine, pokreta. Gospodin Zdravko učenicima je otkrio jedan zanimljiv detalj, da je i on sam bio učitelj likovne kulture u našoj školi.

 

Likovna radionica u pet osnovnih škola u Kloštru Podravskom

Edukativna likovna radionica Kloštar Podravski 2016.Tradicionalno u vrijeme dana osnovne škole Kloštar Podravski održavaju se likovne kolonije ili radionice u suradnji s likovnom udrugom „Kloštranska paleta“. Ove godine održana je Likovna radionica posebno za djecu od 1 do 4 razreda kao razredna nastava, a sudjelovala je i likovna grupa od 5 do 8 razreda. Likovna radionica odvijala se istodobno u pet škola: OŠ Kloštar Podravski, PŠ Podravske Sesvete, PŠ Prugovac, PŠ Kozarevac i PŠ Suha Katalena.

   

Proslavljen Dan škole

Dan škole 2016U sportskoj dvorani OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac danas je svečanom priredbom obilježen Dan škole. Učenici škole su raznovrsnim programom: pjesmom, plesom, igrokazima i recitacijama prikazali dio rada izvannastavnih aktivnosti te razveselili svoje brojne uzvanike. Ravnatelj škole, gospodin Marijan Vinković i pedagog Nikola Vuković podijelili su priznanja i nagrade najuspješnijim učenicima na županijskim i državnim natjecanjima i njihovim mentorima.

 

Izložba radova Matee Kovačev "To sam ja"

Izložba Matee Kovačev - To sam ja Dana 23.5. 2016. u prostorima Školske knjižnice, otvorena je izložba radova Matee Kovačev, učenice 8.d razreda OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac, pod nazivom «To sam ja». Crteži Matee Kovačev inspirirani su likovima Anime. Anime je izraz za svaki crtani film ili seriju iz Japana. Često je prepoznatljiv stil crtanja likova s velikim očima. Mnogi anime uradci su adaptacije tzv. Manga.

   

Dani otvorenih vrata Udruge Mali princ od 23.-25.05.2016.

Mali princ logoU ponedjeljak 23.05. od 9,30 do 14,00 sati u okviru Dana otvorenih vrata u prostorima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“ možete razgledati prostor Udruge i izložbu radova članova Udruge, sudjelovati u aktivnostima kreativnih radionica i radionica domaćinstva zajedno s korisnicima i voditeljicama. Nadalje, u 18,00 sati organiziramo keramičku radionicu pod stručnim vodstvom Sanje Flajs Vidaković, prof. te Vas pozivamo da ovladate umijećem oblikovanja gline.

 

Olimpijski festival dječjih vrtića u Đurđevcu

I ja cu biti olimpijac 21052016 Olimpijski festival dječjih vrtića održan je 21. svibnja 2016. u sportskoj dvorani Strukovne škole Đurđevac sa oko 240-ero djece i voditelja. Na festivalu su se natjecala djeca iz dječjih vrtića Pčelice iz Molvi, Bubamara iz Kalinovca, Maslačak iz Đurđevca, Fijolica iz Novigrada Podravskog, Bregunica iz Novog Virja, Košutica iz Ferdinandovca, Mesevár iz Csurgó (Mađarska) te djeca iz dječjeg vrtića Zrno iz Virja.

   

Prvo i treće mjesto za Anamariju i Alanu

Potkonjak - Vunak 16052016 U Zagrebu, 16. Svibnja 2016., održano je Sveučilišno prvenstvo u streljaštvu (serijska zračna puška), 10 m Ž "UNISPORTZG STRELJAŠTVO 15/16" na streljani Streljačko društvo Savica – Zagreb. Nastupile su dvije đurđevačke studentice i to: Anamarija Potkonjak, studentica 3. godine Medicinskog fakulteta i članica SK Radnik iz Đurđevca i Alana Vunak, studentica 3. godine Filozofskog fakulteta. 

 

Predstavljena knjiga Marijane Kralj "Zrnce života"

Marijana Kralj - Zrnce života 20052016

U petak, 20. svibnja, u prepunoj Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavljena je zbirka kratkih priča Marijane Kralj pod nazivom Zrnce života. Predstavljanje knjige uveličali su glazbeni gosti: Robert Ščuka, Miroslav Fuček, Vanja Hecer, Lidija Levačić Mesarov, Ena Sulimanec, Sanja Sučić i Nikolina Ščuka te poseban gost fra Petar Cvekan, dok su interpretatori kratkih priča bili učenici Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac.

   

Rezultati Karate kluba Đurđevac sa dva natjecanja

Postojna 03U subotu, 14. svibnja, natjecatelji Karate kluba Đurđevac sudjelovali su na dva natjecanja. U gradu heroju Vukovaru održavao se tradicionalni Kup Vukovara na kojem je nastupilo 398 natjecatelja iz 37 klubova i 3 države gdje su nastupili sa 5 natjecatelja u disciplini kate dok se je u Sloveniji u mjestu Postojna održavao 15. POSTOJNA OPEN na kojem je sudjelovalo 694 natjecatelja iz 69 klubova i 7 država, a na kojem su osvojili jednu zlatnu i jednu brončanu medalju.

 

Udruga Mali princ u Otrovancu

Mali princ u Otrovancu 18052016U srijedu 18. svibnja korisnici poludnevnog boravka Udruge Mali princ sa svojim su voditeljicama i volonterkama posjetili restoran i imanje Zlatni Klas Otrovanec. Zahvaljujući lijepom vremenu imali su priliku prošetati cijelim imanjem i uživati u prekrasnoj prirodi, raznim životinjam, kovačnici i kućicama uređenim u starinskom stilu. Na imanju Zlatni Klas živi 12 konja, te uz njihovo stručno osoblje nekoliko korisnika udruge i voditeljica okušali su se u jahanju u pratnji voditelja.

   

Ružice, rože i ukrasi od papira

Katarina Jendrić - Ružice bijelePrvi put u jednom muzeju priređena je izložba „Papirnate rože i rožice“ o nekad popularnim ukrasima izrađenima od krep papira, a sve uz obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 18. svibnja. U mnoštvu programa održanih u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu na toj izložbi koja pokušava otkriti kreatorice ružica, vrijedne žene i udruge, svoje je ružice pokazala i Katarina Jendrić (82) iz Đurđevca. Ona je svoje buketiće izradila po „opipu i sjećanju“ budući da ju je ostavio vid u zadnje četiri godine, a vještinu izrade ružica naučila je kao 13 godišnja djevojčica od svoje majke kao i mnoge druge djevojčice.

 

Maturanti i Hrvatsko salonsko kolo u Đurđevcu

Hrvatsko salonsko kolo Djurdjevac 17052016 044Maturatni Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i Strukovne škole Đurđevac oblježili su danas, plesom na glavnom gradskom trgu, svoj posljednji dan u školi. Kao i dosadašnjih godina, otplesali su Hrvatsko salonsko kolo, ples nastao u vrijeme hrvatskog nacionalnog preporoda. Hrvatsko salonsko kolo sastoji se od šest plesnih figura. Plesači izvode određene prostorne likove i figure u vrlo jednostavnom plesnom koraku. Redoslijed izvođenja figura nije stalan, a hrvatsko salonsko kolo izvodilo se sve do 2. svjetskog rata.

   

Maturantice i maturanti... sretnoooo!

Maturanti Gimnazija Djurdjevac 2015 2016 007Samo još jedan dan u školskim klupama, a zatim, pripreme za maturu i upisi na fakultet. Vjerujemo da će ove naše/naši Wonder Women, Supermeni, mornari i mornarke (mornarke, mornarice ili ... hmmm, prof. Seleš pomagajte) iz đurđevačke Gimnazije savladati sve poteškoće koje su pred njima. Dragi naši maturanti, želimo da vam se ostvare svi vaši planovi i snovi te da s puno sreće i zadovoljstva zaplovite svojim životnim putem.

 

Nagrada Trnski Vedranu Volariću iz Virja

Nagrada Trnski 2016 002U organizaciji Podravsko-prigorskog ogranaka Društva hrvatskih književnika i u suradnji s mnoštvom kuturnih i prosvjetnih institucija prošli su tjedan održani 6. Dani Ivana viteza Trnskog. Manifestacija je započela 13.05. književnim susretom s Majom Gjerek u OŠ "Prof. B. Mađer" Novigrad Podravski, a zatim je u petak, 13.05. prvi put izašla izvan županijskih granica Ivana viteza Trnskog i knjiga „Krhotine“, prošlogodišnjeg pobjednika Matije Ivačića, a u programu su sudjelovali učenici Gimnazije Bjelovar predstavivši projekat Tragom naših preporoditelja, KUD-a „ Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača i učenici škole domaćina.

   

Podravina dobila akademika, prof. dr. sc. Dragutina Feletara

Dragutin FeletarNa Izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti što je održana 12. svibnja 2016. godine u palači HAZU u Zagrebu u kategoriji redovitih članova Akademije za redovitog člana u razredu za društvene znanosti je izabran dosadašnji član suradnik prof. dr. sc. Dragutin Feletar. Izborom prof. dr. sc. Dragutina Feletera iz Koprivnice za akademika Podravina je dobila svojeg predstavnika u najvišoj znanstvenoj i kulturnoj ustanovi u Hrvatskoj.

 

Knjiga Nikole Cika predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Nikola Cik NSK Zagreb 2016 001Po treći puta zaredom u Zagrebu je i ovog proljeća održan Festival povijesti „Kliofest“ koji predstavlja godišnju manifestaciju povjesničara i njihovih knjiga. Bogat program „Kliofesta 2016.“ raspoređen je na nekoliko dana i to do 11. do 14. svibnja 2016. godine, a većina događaja održala se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

   

Susret podravskih književnika u Đurđevcu

6 Dani Ivana Viteza Trnskog Djurdjevac 2016 027U subotu 14. svibnja, u suradnji s Gradskom knjižnicom Đurđevac i Ogrankom Matice hrvatske u Đurđevcu, održao se Susret podravskih književnika povodom 6. Dana Ivana Viteza Trnskog. Tom prilikom je predstavljen i prvi broj časopisa „Artikulacije“, zbirka pjesama Matije Ivačića „Krhotine“ (pobjednik Trnskog 2015.) te knjiga Božice Jelušić „Ftičkesnokrič“.

 

Predstavljena slikovnica Pjesma za Kasuma

Pjesma za Kasuma 2016U petak 13. svibnja u Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavljena je slikovnica Ane Đokić pod nazivom Pjesma za Kasuma. Za tu prigodu postavljena je izložba ilustracija Andreje Živko koje su korištene za likovno opremanje slikovnice. U popratnom programu sudjelovala su polaznici malih socijalizacijskih kreativnih skupina „Zvjezdice“, „Male zvjezdice“ i „Nebo“ koji su recitacijama i pjesmom o ljubavi i prijateljstvu obogatili ovo događanje.

   

Ovaj vikend počinju "Dani travnjaka"

Dani travnjaka 2016Uoči početka sajamske manifestacije „Dani travnjaka“ Koprivničko-križevačke županije, koji se ove godine održavaju od 13. do 15. svibnja, u prostorijama Županijske uprave održana je press konferencija. Zamjenik župana Darko Sobota izvijestio je prisutne o programu i događanjima ovogodišnjih jubilarnih 20-ih po redu „Dana travnjaka“ te ukratko objasnio o kakvoj je manifestaciji riječ. „Dani travnjaka tradicionalna su manifestacija posvećena poljoprivrednoj proizvodnji, ali prije svega posvećena poljoprivrednim proizvođačima, OPG-ovima te njihovim proizvodima s područja naše Koprivničko-križevačke županije.“

 

Još jedno veliko priznanje Nikoli Ciku

Nikola CikHrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu dodjeljuju nagrade za doprinos historiografiji u nekoliko kategorija. Nagrade su nazvane prema imenima istaknutih hrvatskih povjesničara, od Ivana Lučića iz 17. stoljeća do nedavno preminule Mirjane Gross. Nikola Cik, učitelj povijesti u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u Đurđevcu, dobio je nagradu "Ferdo Šišić" za diplomski rad „Ekohistorija Đurđevca i Virja u drugoj polovici 18. stoljeća“.

   

Potpisani ugovori o izgradnji vodovodne infrastrukture

Anglomeracija Djurdjevac 11052016 003U sklopu projekta „Izgradnja i rekonstrukcija vodovoda u Aglomeraciji Đurđevac“ u Galerijskom prostoru Starog Grada u Đurđevcu potpisana su tri ugovora za izgradnju vodovodne infrastrukture, a ukupna vrijednost projekta je 29.945.301,00 kuna. Ugovore je s izvođačima radova potpisao direktor tvrtke Komunalije d.o.o. Đurđevac Tomislav Kolarić, a svečanosti potpisivanja nazočio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac, gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković, predstavnik Hrvatskih voda Leonard Sekovanić, predstavnici izvođača građevinskih radova te predstavnik izvršitelja stručnog nadzora.

 

Gradsko društvo Crvenog križa obilježilo Tjedan Crvenog križa

Tjedan Crvenog križa 2016 Hrvatski Crveni križ svake godine od 08. do 15. svibnja obilježava Tjedan Crvenog križa, koji počinje obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 08. svibnja. Podmladkari Crvenog križa, učenici članovi izvannastavne aktivnosti Crvenog križa iz Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac vođeni učiteljicom Nadom Petrović već drugu godinu za redom došli su u prostore Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac s čestitkom i uključili se u obilježavanje našega Tjedna.

   

„Wings for Life World Run“ - I ove godine smo trčali za one koji ne mogu …

DSC 0015Tri člana INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION , Hrvatske Sekcije, Regionalnog kluba IPA Koprivnica kojima se je pridružilo petoro članova i dvije volonterke Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice 8. svibnja 2016. godine trčali su utrku „Wings for Life World Run“ u Zadru.

 

Promatranje prolaska Merkura ispred Sunca u Pitomači

Promatranje Merkura Pitomača 2016U ponedjeljak, 9. svibnja 2016., iz naših se krajeva mogao promatrati prolazak Merkura preko Sunčevog diska. Ovo je astronomska pojava pri kojoj se, gledano sa Zemlje, Merkur nađe ispred Sunca i tada se vidi kao crnu točkica koja tijekom nekoliko sati putuje preko Sunčevog diska. Planet Merkur se rijetko i može vidjeti jer je vrlo malen i putanja je takva da je zaklonjen sjajem Sunca.

   

„Virovska prkačijada“ - Međunarodni festival izvornih kolača

Prkacijada 2016Podravina je dobila novi gastro turistički, ili bolje rečeno slastičarski događaj. Riječ je „Virovskoj prkačijadi“ koja će se održati u Virju, 13. i 14. svibnja ove godine. Bit će to jedna od najvećih smotri domaćih „prkača“ (mali, izvorni i tradicionalni kolači) u posljednjih nekoliko godina, a osim edukativnih sadržaja, „Prkačijada“ ima i natjecateljski karakter. U sklopu programa održat će se „Mala prkačijada“, natjecanje učenika osnovnih škola iz Koprivničko-križevačke županije u spravljanju ovih tradicionalnih kolača, a u drugom dijelu natjecanje seniorki u spravljanju prkača.

 

Čestitamo vam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope!

Kapitulacija Njemačke 1945Diljem Evrope se slavi uspomena na taj 9. svibanj 1945. kao prvi dan, nakon gotovo šest godina, bez rike topova, mirisa baruta i paljevine, u Europi je okončano najveće klanje u povijesti ljudskog roda koje je pokrenula fašistička ideologija, odnosno ona surovija nacistička varijanta. Prestale su silne patnje i progoni drugih i drugačijih. Razloga za slavlje bilo je napretek.

   

Druženje šest udruga u Đurđevcu

Druženje udruga 2016Već tradicionalno početkom svibnja u prostorima Udruge Mali princ Đurđevac održava se druženje udruga djece i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Tako su u subotu 07. svibnja ugostili prijatelje iz Udruge Srce Sv. Ivan Zelina, Ludbreškog sunca Ludbreg, Udruge Sunce Novi Marof, Udruge „Latice“ Koprivnica i Udruge „Maslačak“ Križevci. Susretu je nazočilo 50-tak gostiju i 30-tak članova Malog princa.

 

U Đurđevcu održana 14. Županijska izložba vina Koprivničko-križevačke županije

14. županijska izložba vina 2016.U organizaciji Zajednice udruge vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Klastera vinara Đurđevac, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije održana je 14. Županijska izložba vina Koprivničko-križevačke županije u prostorijama Hotela Picok te obilježena 10. godišnjica rada županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara.

   

Podravski slikari na likovnoj koloniji u Novoj Rači

10. likovna kolonija Nova Rača 2016.Održana je jubilarna deseta likovna kolonija u Novoj Rači, Bjelovarsko-bilogorska županija, koju je otvorio načelnik općine Darko Knežić, a voditelj kolonije i domaćica bila je Željka Novak. Okupilo se tridesetak slikara iz nekoliko županija, a stvarali su likovna djela u više tehnika u prostoriji općine, ispred Župne crkve Blažene Djevice Marije i na ribnjaku. Kipari su darovali skulpture, a fotografi poklonili umjetničke fotografije. Posebni gosti likovne kolonije bila su mali umjetnici iz Mađarske s profesorom slikanja.

 

Proljetni susret u Područnoj školi Budrovac

U posjetu Budrovcu 2 razredi OS 06052016

Školsko dvorište Područne škole Budrovac. Pjesma, galama, stotinjak djece, igre i navijanje, dječji smijeh… Ne, ne pišem o prošlosti Budrovca već o 6. svibnju 2016. To su učenicima Područne škole Budrovac u goste došli brojni prijatelji, učenici drugih razreda naše matične škole u pratnji svojih učiteljica, Željke Mihočka, Nade Petrović, Sanje Sabolić i Ivane Marić. Mali su ih Budrovčani i njihova učiteljica Olga Lazar, uzbuđeno i s nestrpljenjem očekivali te su im se s ponosom predstavili kratkim programom dobrodošlice, pokazali im svoju školu te ih poveli u šetnju Bilogorom.

   

Podravski umjetnici na likovnoj koloniji u Svetom Đurđu

Likovna radionica Sveti Djurdj 2016 001U Svetom Đurđu, u Varaždinskoj županiji, u sklopu dana općine održana je 1. Likovna kolonija koju je otvorio načelnik općine Josip Jany uz želje za ugodan boravak, a domaćin umjetnicima bio je slikar Stanko Sabol-Stado. Uvodni glazbeni ugođaj podario je izvrstan KUD “Juraj Lončarić” iz Hrženice dok je Udruga uzgajivača konja ukrasila park svojim konjima i kočijama te se moglo i provozati mjestom. Slikalo se na tri mjesta, u općinskom domu, ispred općine i oko starog mlina Luka pokraj rijeke Plitvice.

 

Izložba Kloštranske palete "Ljepota stvaranja" u Virovitici

Ljepota stvaranja Virovitica 2016 002U Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Virovitica otvorena je izložba slika, fotografija i skulptura članova udruge “Kloštranske palete” pod nazivom “Ljepota stvaranja”.  Na izložbi izlaže 30 slikara sa 46 djela: slike na platnu, staklu, pastelu, svili, akvarelu, fotografije i skulpture. Osim što uljepšavaju prostor PUZS radovi daju pozitivnu radnu atmosferu, a moći će ih vidjeti i djeca prilikom edukacija i upoznavanja s radom PUZS. Urednik ove izložbe je Branko Novosel, djelatnik Županijskog centra 112 i član udruge “Kloštranske palete”.

   

Odabrane pjesme za 14. Dječji festival Kukuriček 2016.

kukuricek 2011 35Ocjenjivački sud Dječjeg festivala „Kukuriček“ – 2016. od pristiglih radova odabrao je izvođače i skladbe koje će biti izvedene na ovogodišnjem festivalu u Đurđevcu. I ove godine pristigao je veliki broj prijava iz cijele Hrvatske odnosno iz 9 županija: Zagrebačke, Brodsko-posavske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko-srijemske, Međimurske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke, a odabrane su sljedeće pjesme koje će nastupiti 18. lipnja:

 

Glasajte za Đurđevac: Coca-Cola poklanja zajednici vježbališta na otvorenome

Coca-cola igrališteCoca-Cola je predstavila inicijativu otvaranja vježbališta na otvorenome i najavila da će do kraja 2017. godine otvoriti 20 takvih vježbališta diljem Hrvatske, a upravo građani imaju priliku odlučiti koji će gradovi dobiti vježbališta na otvorenome. Uređenje vježbališta na otvorenome nova je aktivnost u okviru višegodišnjega Coca-Colina projekta Pokret za radost, kojim se građane potiče na kretanje te educira o važnosti uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje.

   

Lijepe tradicije treba podržati

Caffe bar Osmica 22042016 U vrijeme raznih blagdana đurđevački kafići nas godinama maze i paze uvrštavajući u svoju ponudu besplatne degustacije raznih jela. Ovaj puta je to bilo uoči Đurđeva, u petak 22. travnja, kada smo se osladili  pečenom ribom i gulašom. Svakako treba zadržati ovu tradiciju, a mi bi ih podsjetili da je idući vikend Praznik rada kada smo spremni isprobati vojnički grah ;)

 

Izložba vina "Đurđevo 2016."

Izložba Najbolji vinari 2016Povodom Dana grada i Đurđeva, u subotu 23. travnja, Udruga vinogradara i voćara Đurđevac organizirala je tradicionalnu izložbu vina Đurđevo 2016. Na degustaciju vina, prigodni program i podjelu zlatnih medalja vinogradarima okupio se velik broj zaljubljenika u dobru kapljicu. Ove godine je na ocjenu primljeno 167 uzoraka vina, od kojih je zlatnima ocijenjeno njih 42, srebrnih je 44 vina te 73 brončanim priznanjima dok ih je 8 dobilo priznanje za sudjelovanje na izložbi,a gradonačelnikovim vinom proglašeno vino Ivana Cvekana.

   

Old big band zagrijao đurđevačku publiku

 Hard to Thrill 22042016U povodu Dana grada Đurđevca, u petak 22. travnja na Trgu svetog Jurja, odžan je koncerte blues i pop/rock glazbe. Za zvukove bluesa pobrinula se grupa Hard to Thrill koja je svojom izvedbom dobro zabavila okupljenu publiku. Old big band pobrinuo se za odličnu rock atmosferu, a zvukovi starih i poznatih pjesama rasplesali su i raspjevali Đurđevčane i njihove goste.

 

"Sigurno u prometu" u Đurđevcu

Sigurno u prometuU petak 22. travnja, od 10 do 12 sati, Auto-klub Đurđevac u suradnji s Policijskom postajom Đurđevac proveo je vježbu spretnosti upravljanja biciklima za učenike petih razreda „Sigurno u prometu“. Vježba je održana na biciklističkom poligonu kod OŠ Grgura Karlovčana u Đurđevcu, a svi sudionici vježbe koji su prisustvovali, njih 48, registrirali su svoje bicikle.

   

Đurđevo v Đurđevcu - Cvetni festival

Djurdjevo 23042016 032Povodom obilježavanja Dana grada, u subotu, 23. travnja na Trgu sv. Jurja, održan je Đurđevečki cvetni festival i gastro priredba Đurđevečka ribičija na kojoj ste se mogli okušati u pecanju šarana iz 12 metarskog bazena, a u sklopu Đurđevečke ribičije organizirana je i prodaja fiš paprikaša, kao i ribe pečene na rašljama. U 11 sati održana je Sveta misa u čast svetog Jurja zaštitnika, a polaznici Dječjeg vrtića Maslačak, učenici Osnovne škole Grgura Karlovčana i mlada tamburaška sekcija KUD-a Petra Preradovića nastupili su na trgu s nekoliko točaka povodom imendana svojega grada.

 

Otvorena izložba Pere Topljaka - Petrine

Izložba Pero Topljak Petrina 22042016 U Pastoralnom centru crkve Svetog Jurja Mučenika, upetak 22. travnja 2016.,  otvorena je izložba slika i crteža povodom pedesete obljetnice slikarstva Pere Topljaka-Petrine gdje je izloženo oko dvadesetak slika i pet crteža. Pero Topljak-Petrina odlučio je darovati svoje sugrađane i crkvu svojim  radovima, a riječ je o tri vrijedna djela koja će u prostoru Župe sv. Jurja mučenika u Đurđevcu ostati kao trajni spomen na jedan događaj i svjedočiti o umjetničkom stvaralaštvu jednog od najboljih đurđevačkih i podravskih slikara.

   

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada

Svečana sjednica GV 22042016 U utvrdi Stari grad, u petak 22. travnja, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada. Dan grada čestitao je predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman koji se osvrnuo na ostvarene rezultate te je istaknuo da su u proteklih godinu dana stvoreni novi i poticajniji preduvjeti za razvoj grada. Gradonačelnik Željko Lacković također je istaknuo da je cilj stvoriti grad koji će biti po mjeri i u interesu svih građana.

 

Održan znanstveni skup „Iz povijesti grada Đurđevca“ povodom Dana grada

Pov Geo značajke Djurdjevca 21042016 010Skupina znanstvenika i istraživača koji rade na izradi monografije o Gradu Đurđevcu predstavila je rezultate svojih dosadašnjih istraživanja javnosti u Đurđevcu povodom Dana grada Đurđevca na znanstvenom skupu pod nazivom „Iz povijesti grada Đurđevca“ koji je održan u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu u četvrtak 21. travnja 2016. godine. Znanstveni skup organizirali su Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu, Gradska knjižnica Đurđevac, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja i Izdavačka kuća Meridijani, a pod pokroviteljstvom Grada Đurđevca i kao dio programa obilježavanja Dana grada Đurđevca.

   

Dan drugačije nastave

Dan drugacije nastave 22042016 039U petak, 22.4. 2016. godine Dan drugačije nastave Gimnazije Đurđevac održao se jubilarni 15. puta. To je Dan kad se na drugačiji način pristupa nastavi i poučavanju. Cilj nije samo stjecanje znanja već i bolje upoznavanje učenika i nastavnika, pokazivanje različitih talenata, interesa, načina provođenja slobodnog vremena i naravno dobra zabava.

 

Kako je g. Lacković za Dan grada stvorio „ĐurDEVAC“

devePriopćenje Gradskog odbora HDZ-a Đurđevac - Teško je ne komentirati novu goričku ideju g.Lackovića da u Đurđevac nastani deve. To sada, nakon njegovih po proračun Grada pogubnih projekata, prazne Druge industrijske zone, megalomanskog ŠRC-a i preskupe kupnje Fišerovog. Slijedi nam eto za Dan grada novi biser lutajućeg Cara, kojim će, van svake pameti, financijski opteretiti buduće generacije Picoka.

   

Biti slijep na 5 minuta

Biti slijep na 5 minuta 21042016 007Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije je danas, 21.travnja 2016. godine, povodom obilježavanja Dana grada Đurđevca u Đurđevcu provela aktivnost „Biti slijep na 5 minuta“. Aktivnost je bila namijenjena videćim građanima Đurđevca koji su kroz iskustveno – edukacijsku radionicu iskusili kako je biti slijep, pomoću simulacijskih naočala pobliže se upoznali sa ostalim oštećenjima vida kao i specifičnostima i poteškoćama sa kojima se pri svakodnevnom kretanju susreću njihovi slijepi sugrađani te su naučili osnove vođenja slijepe osobe.

 

Troje đurđevčana zaradili kaznene prijave zbog marihuane

marihuana cigaretePolicijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana rođenih 1997., 1996 i 1989. godine sa đurđevačkog područja, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela omogućavanja trošenja droga i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Sumnja se da je osumnjičeni 19 – godišnjak prodavao i davao na uživanje drogu marihuanu većem broju osoba sa đurđevačkog područja.

   

Stranica 1 od 40

Miljenko Šestak

Nova vijest

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

NP Sjeverni Velebit - šume danas

NP Sjeverni Velebit - šume danas

Posljedice pasivne zaštite prirode (temeljene na mjerama zabrana) Donedavno profesionalno, a sada kao zaljubljenik u našu veličanstvenu planinu Velebit, više od dvadesetak godina redovito prolazim njezinim najatraktivnijim područjima, pa svakako i Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit. Taj kontinuitet...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 22.05.2016.-29.05.2016. Nedjelja, 22. 05. 2016. – PRESVETO TROJSTVO          09:00 – ŽUPNA          09:00 – Mičetinac         ...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 142/16 Br. 142/16*22.05.–29.05.2016.*PRESVETO TROJSTVO „Slava Ocu, i Sinu, i Duhu Svetomu, Bogu koji jest, i koji bijaše, i koji dolazi! Aleluja!“ (poklik za Evanđelje)
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Posljednji komentari članaka

POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 387 

Poljoprivredno savjetodavna služba

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Policijska izvješća

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Razne obavijesti

 • 1
 • 2
 • 3

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska

Vrijedi pogledati