Subota, Prosinac 03, 2016

LOGOROOSTERcity

Dobrovoljno darivanje krvi

Darujte krvHrvatski crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac obavještava sve stanovnike Đurđevca, prigradskih naselja i đurđevačke Podravine da u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija dobrovoljnog darivanja krvi biti će od 05. do 07. prosinca 2016. u Đurđevcu, Virju, Kalinovcu, Kloštru Podravskom i Molvama.

 

Nagrade za kreativni natječaj „Moja županija bez korupcije“

logo antikorupcija 2016Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije na svojoj 17. sjednici održanoj 22. studenog 2016. godine odabralo je radove, kreativnog natječaja „Moja županija bez korupcije“, kojima će biti uručene nagrade na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Među nagrađenima je i LOVRO MATOSOVIĆ, učenik 4. razreda Strukovne škole Đurđevac sa svojim radom "Prekinuti začarani krug" te MAJA HUDJEK, učenica 6.a razreda OŠ Molve sa literanim radom "Okolu mene".

   

Najveća manifestacija s najmanjim budžetom

Renesansni festival 2016Završni obračun financijskih rezultata ovogodišnjeg Renesansnog festivala pokazuje da je ova top manifestacija koštala oko 750 000 kuna. S pravom se postavlja pitanje kako je moguće najveću povijesno-turističku manifestaciju u Hrvatskoj na kojoj je sudjelovalo više od 1000 kostimiranih sudionika iz 11 zemalja, najzahtjevniju organizaciju i najbogatiji sadržaj u regiji, organizirati s takvim proračunom? Tim više što se za potrebe Renesansnog festivala mora podići cijelo naselje s ogradama - palisadama, te se u vrlo kratkom roku po završetku manifestacije sve vratiti prvobitnom izgledu.

 

Članovi udruge Mali princ na trodnevnom kampu

Trodnevni kamp 2016 003U organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a u okviru trogodišnjeg programa financiranog odMinistarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u razdoblju od 25. do 27. studenog 2016. u Tuheljskim Toplicama održan je kamp "Kvalitetna edukacija udruga - put u nove izazove". U radu kampa sudjelovali su predstavnici 20-tak udruga osoba s intelektualnim teškoćama iz cijele Hrvatske.

   

Ivan Franičević poduzetnik godine

Poduzetnici godine 2016Jabuka ne pada daleko od drva je mudra izreka koja svoju potvrdu nalazi u obitelji Franičević iz Kalinovca. U prepunoj Kristalnoj dvorani Hotela Westin Zagreb, u večernjem dijelu programa 26. susreta CROMA, 25. studenog dodijeljene su nagrade i priznanja Menadžer godine 2016. najboljim hrvatskim gospodarstvenicima. Tom prilikom je Ivan Franičević, dipl. ing., predsjednik Uprave tvrtke RASCO d.o.o., Kalinovac proglašen poduzetnikom godine.

 

Kalinovački školarci u susret Božiću

Kreativni učenici-Kalinovac 2016 005Dobri duh Božića polako se počeo uvlačiti i u školske klupe. Naime, gospođa Ljubica Matulec je Osnovnoj školi Ivana Lackovića Croate u Kalinovcu donirala božićno drvce, te joj se školarci i djelatnici škole zahvaljuju na ovoj prelijepoj gesti. Širitelji dobrog duha i veselja Božića u Kalinovačkoj školi su mali kreativci, odnosno članovi kreativne radionice koji su sa svojom voditeljicom Mirjanom Danček izradili ukrase za bor, ne bi li božićno drvce za njihove školarce zasjalo u svom punom sjaju.

   

Akcija malih volontera – učenika Područne škole Budrovac

Caritas prodaja čestitki Budrovac 27112016 039Stiglo nam je vrijeme božićne radosti, vrijeme mira, ljubavi i nesebičnog pomaganja za koje se učenici Područne škole Budrovac i njihova učiteljica Olga Lazar, već dugo pripremaju. U želji da i oni sudjeluju u pomoći nemoćnima i potrebitima u našoj maloj zajednici, te da se svojom akcijom pridruže aktivnostima Caritasa župe Budrovac, tijekom mjeseca studenog, svoje su slobodno vrijeme iskoristili za osmišljavanje i izradu čestitki i svijećnjaka s božićnim motivima.

 

Humanitarni koncert za obitelj Prispilović

Humanitarni koncert Prispilović - KCPonukani medijskim napisima i neposrednim saznanjima o teškim uvjetima s kojima se obitelj Prispilović bori, koprivnički glazbeni sastav 'Tragovi' odlučio se priključiti humanitarnoj akciji koju provodi 'Udruga žena Vinica' iz Koprivnice i prvog dana prosinca održati koncert s ciljem prikupljanja sredstava za navedenu obitelj. Akciji su se odazvali i članovi 'Tamburaškog sastava Delirij', kao i nekoliko gostujućih pjevača te mnogi sponzori i medijski pokrovitelji.

   

Predstavljena knjiga Bilogorske zgode

Bilogorske zgode 25112016 025Kada se spoje troje, od kojih se dvoje doskora nije niti poznavalo, dobijete knjigu sa dvije priče za djecu sa krasnim ilustracijama. Priču o nastajanju ovog autorskog projekta Darka Pere Pernjaka, Josipa Petrlića Pjera i Andreje Živko mogli ste saznati jučer, 25. studenog, u Gradskoj knjižnici Đurđevac. Knjiga Bilogorske zgode sadržava dvije priče koje se temelje na stvarnim događajima, Vilim i Crna Gora, čija radnja se odvija na Bilogori te time izravno potiče kod djece kontakt s prirodom i životinjama.

 

Priopćenje oporbe: Đurđevac, NAŠ Grad!

stajaliste bus 2011 001Nakon što je posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca održana po hitnoj proceduri te isto tako hitno završila, oporbeni članovi Gradskog vijeća podnijeli su zahtjev predsjedniku Gradskog vijeća za njezinim ponavljanjem. Osim novog zaduženja grada za 6 milijuna kuna traže i argumentiranu raspravu oko nalaza Državne revizije. U prilogu pročitajte njihovo priopćenje i službeni zapisnik sa te sjednice koja je trajala 16 minuta.

   

Restoran Zlatni klas Otrovanec dobitnik prestižne nagrade Simply the best

Simply the Best 2016U razdoblju od 22. do 24. studenog, na prigodnoj svečanosti u hotelu Blue sun Kaj dodijeljene su godišnje nagrade “Simply the best” za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia. Turistička zajednica općine Pitomača nominirala je za ovu nagradu restoran “Zlatni klas” Otrovanec, koji je Glavnu nagradu za kvalitetu usluge i kreativan pristup ponudi tradicijskih jela na ruralnom prostoru kontinentalne Hrvatske. “Zlatni klas” je time dobio priznanje da je najbolji restoran u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja čuva jela naših predaka.

 

Karate klubu Đurđevac 1. mjesto u Križevcima

KK Djurdjevac Krizevci 2016Karate Klub Đurđevac ovaj vikend sudjelovao je na međunarodnom turniru Križevci Open na kojem je nastupilo 380 natjecatelja iz 54 kluba iz 4 države. U nešto okrnjenom sastavu zbog bolesti, naši natjecatelji pokazali su vrhunsku formu i osvojili 5 zlatnih, 5 srebrnih i 2 brončane medalji te su time zauzeli 1. mjesto u ukupnom poretku u borbama od njih 47 klubova.Na  ovom natjecanju se najbolje pokazala Ema Čorba koja je osvojila dvije zlatne medalje u dvije kategorije uz prikazane odlične borbe.

   

Podravina svome generalu

Podravina svom generalu 2016 007Dom „Mladen Markač“ bio je premali za primiti sve zainteresirane na svečanosti obilježavanja obljetnice izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održane u čast sugrađanina i počasnog građanina, heroja Domovinskoga rata generala Mladena Markača. Naime, udruga „Peski-Art Đurđevac“ kao nositelj organizacije uz suorganizaciju Turističke zajednice grada Đurđevca, Mjesnog odbora Peski-Đurđevac, Udruge žena Peski i Udruge cimbalista Hrvatske i ove godine organizirala je obilježavanje četvrte obljetnice važnog datuma novije hrvatske povijesti, 16. studenoga, Dana oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haagu.

 

Radionica izrade Božićnog nakita tehnikom svile

Božićna radionica 2016 014Udruga „Peski-Art Đurđevac“ organizirala je u Domu „Mladen Markač“ u Đurđevcu, 22.11.2016. Božićnu radionicu izrade Božićnog nakita tehnikom svile. Voditelji radionice bili su član ove udruge Dražen Milenković i Marina Vešligaj, članica Udruge „Sveta Margareta“, oboje iz Vrbovečke Dubrave, a inicijatorica radionice bila je učiteljica Željka Mihočka. Ova izuzetno zahtjevna tehnika potaknula je i zainteresirala odazivanje dvadesetak sudionica, a unatoč zahtjevnosti sve su pokazale veliko strpljenje, kreativnost i želju da nauče nešto novo potičući i pomažući jedna drugu, te razmjenjujući ideje i iskustva.

   

Podržite Josipu za titulu ''Dobrotvorka 2016. godine''

Josipa Rasinec 2016 002Svestrana Virovka Josipa Rasinec svojim radom i zalaganjem, našla se u konkurenciji 15 Hrvatica za laskavu titulu ''Dobrotvorka 2016. godine'', regionalne zaklade za lokalni razvoj ''Zamah''. Pobjednica će biti ona koja sakupi najviše internetskih glasova. Mediji su Josipu proglasili ''Ponosom sjevera'', a sjever i naši ljudi jako su bitni za naš kraj. Josipu su podržali lokalni mediji, njezinih 7 udruga, Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ, Općina Virje, Udruga zć osobama s intelektualnim teškoćama ''Latice'', pišući pisma podrške. Pozivamo vas da podržite Josipu i date joj svoj glas do 5. prosinca 2016. godine.

 

U Budrovcu obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjecanja na Vukovar 17112016 003Učenici Područne škole Budrovac sa svojom su učiteljicom Olgom Lazar na satu razrednika 17. studenog 2016. obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. O domovini Hrvatskoj, njezinoj borbi za slobodu, ratnim stradanjima i Vukovaru - gradu heroju, govorilo se kroz PowerPoint prezentaciju, gledanje fotografija i isječaka iz novina, izrade panoa te crtanjem vučedolske golubice. Uz želje da se ratna stradanja nigdje i nikada ne ponove, sat razrednika završili su odlaskom na mjesna groblja gdje su uz molitvu zapalili lampaše za sve poginule u Domovinskom ratu.

   

HAK poziva na besplatni tehnički pregled + poklon

Dani tehnicke ispravnosti vozila 2016Pozivamo vozače da sa svojim vozilima pristupe preventivno-sigurnosnoj akciji Dani tehničke ispravnosti vozila pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa. Akciju provode HAK, CVH i stanice za redovni tehnički pregled vozila, u sklopu koje će u razdoblju od 21. do 26. studenog ove godine biti  omogućen besplatni tehnički pregled svim vlasnicima vozila koji se sa svojim vozilima pojave u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila u RH (osim onim vlasnicima čija su vozila u terminu redovnog tehničkog pregleda u tom razdoblju).

 

Predstavljen Podravski zbornik 42/2016

Predstavljanje Podravskog zbornika 17112016 021Danas je u Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavljena knjiga Podravski zbornik 42/2016. Novo izdanje zbornika predstavili su glavni urednik Robert Čimin, izvršna urednica Helena Kušenić i urednik Nikola Cik, te autori Ivana Senjan, Vladimir Miholek i Dorotea Jendrić. Ovaj broj zbornika donosi čak dvanaest tekstova o Đurđevcu te vam preporučamo da ga kupite. U glazbenom dijelu nastupili su Ivana Senjan i Bernard Dugan, te Djevojački zbor Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, a video njihovog nastupa je u prilogu.

   

Svijećama obilježili 25. godišnjicu pada Vukovara

Svijeće za Vukovar 2016 025Na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu, kao i ranijih godina, obilježen je Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Tako su se žrtava prisjetili građani Đurđevca i djeca osnovne i srednjih škola te su uz predstavnike Grada položili svijeće i tako ispisali broj 25 koji označava broj godina od pada Vukovara. Nakon polaganja svijeća đurđevački gimnazijalci su održali mali recital, a na kraju je molitvu za sve žrtve Vukovara predvodio župnik Marko Rac.

 

Predstavljen program Međunarodno znanstvenog skupa o rijeci Dravi

Program konferencija Drava 2016 009Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je program održavanja Međunarodno znanstvenog skupa „Povijest rijeke Drave – poveznice među regijama”. Ovaj skup održava se u Koprivnici u periodu od 18. do 19. studenog 2016. godine u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica i Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju. Projekt se financira sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe-Jadran u suradnji s desetak partnerskih organizacija iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Pozdravne riječi na samom početku uputio je predsjednik Organizacijskog odbora Hrvoje Petrić te pri tom predstavio ciljeve kao i hodogram znanstvenog skupa.

   

Želiš poklon od Djeda Mraza?

budrovac bozic 2010 88Grad Đurđevac će i ove godine u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Đurđevca organizirati manifestaciju „Doček Djeda Mraza u Đurđevcu“. Kako bi se za svu djecu osigurali poklon paketi, pozivaju se roditelji djece s područja Grada Đurđevca čija djeca ne idu u Dječji vrtić „Maslačak“ niti su polaznici Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac, odnosno koji su na čuvanju kod teta čuvalica ili baka i djedova, do 6. godine starosti da se jave u Gradsku upravu Grada Đurđevca zaključno do petka 18. studenoga 2016. godine.

 

Predmartinjska večer kulture u Virju

Martinjske veceri Virje 10112016 036U četvrtak 10. studenog u 19 sati upriličena je tradicionalna virovska Predmartinjska večer kulture. U prepunoj Glazbenoj dvorani naše škole u bogatom programu mogli su uživati mnogi dragi nam gosti. Svečanost je započela krasnoslovom učenice Klare Zvonar, a potom je sve nazočne pozdravila ravnateljica škole Marica Cik Adaković koja je ujedno bila i moderatorica ove večeri. Poznata pjesnikinja i uvijek draga nam školska gošća, Božica Jelušić, potom je predstavila monografiju slikara Ivana Andrašića Hod ispod velikog oblaka te je tako najavila izložbu autorovih slika u kojoj su gosti mogli uživati nakon svečanosti.

   

Gimnazija Đurđevac domaćin prvog transnacionalnog sastanka

Imagine DjurdjevacGimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac domaćin je prvog transnacionalnog sastanka zemlja partnera u okviru projekta „Imagine“. Riječ je o projektu koji je usmjeren na promicanje tolerancije, jednakosti i ljudskih prava, a učenici u suradnji s nastavncima i članovima projektnog tima provode pedagoške radionice te blisko surađuju s udrugama i ostalim odgojnim ustanovama s područja Koprivničko-križevačke županije.

 

Čišćenje regionalnog parka

RD Štuka Ferdinandovac 2016Športsko ribolovni klub „Štuka“ iz Ferdinandovca 15. listopada proveo je akciju čišćenja regionalnog parka Mura – Drava. Akciji su se odazvali i članovi ostalih udruga s područja općine Ferdinandovac. Turistička zajednica Općine Ferdinandovac svim sudionicima je sponzorirala majice s logom TZ, a općinski načelnik Branko Kolar pozdravio je i pohvalio akciju sa željom da sličnih akcija bude još više. U sklopu akcije očišćene su staze uz rijeku Dravu i prilazne ceste. Otpad je sakupljen u plastične vreće i deponiran.

   

Kristina Benko Markovica dala ostavku

Zamjenica gradonačelnika 2016Zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica dala je ostavku na tu funkciju koju je obnašala kao volonter, ali uz financijsku naknadu. Kaže da je to učinila kako bi mogla raditi u struci, u školi kojoj je osnivač Grad, a kako ne bi bilo sukoba interesa. Naime, u đurđevačku školu odolazi na mjesto učiteljice glazbene kulture. Da li je obrazloženje, kako se radi o sukobu interesa, pravi razlog po nama je upitno. Zašto?

 

Parag: Đurđevac pred stečajem

Hrvoje Parag HDZPredsjednik đurđevačkog ogranka HDZ-a, Hrvoje Parag, medijima je uputio priopćenje u kojemu je optužio gradonačelnika Željka Lackovića za financijsko uništavanje Đurđevca. Ujedno mu zamjera na "povijesno" kratkoj sjednici Gradskog vijeća, unatoč točkama koje vape za raspravom kao što je Izvješće o obavljenoj reviziji u Gradu Đurđevcu od strane Državnog ureda za reviziju. A koje su još točke dnevnog reda bila na toj hitnoj sjednici možete vidjeti u nastavku.

   

Predstavljanje knjige Nikole Cika na Predmartinjskoj večeri kulture u Virju

Ekohistorija Djurdjevca i Virja 2016Ovim putem pozivam sve prijatelje, suradnike i zainteresirane na tradicionalnu Predmartinjsku večer kulture u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju koja je organizira kao dio Martinjskih dana općine Virje. U bogatom programu večeri bit će predstavljanje knjige povjesničara Nikole Cika „Ekohistorija Đurđevca i Virja u drugoj polovini 18. stoljeća“ koja je objavljena u Izdavačkoj kući Meridijani ove godine. O knjizi će govoriti urednik prof. dr. sc. Hrvoje Petrić i sam autor.

 

Otvorena izložba Duša đurđevačke tradicije

Duša djurdjevacke tradicije 2016

U galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca, otvorena je izložba naziva Duša đurđevečke tradicije. Na ovoj su izložbi predstavljene fotografije narodnih nošnji koje su dio fundusa KUD-a Petar Preradović iz Đurđevca. Osim fotografija, izloženo je i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo – ručnici, stolnjaci, tabletići, torbe i sl. Uz gospođu Katicu Blažok, inicijatorica izložbe je Mateja Sinković, autorica fotografija je Viktorija Gašparić, dok je stručna suradnica gospođa Benko Markovica.

   

Mali Podravci na terenskoj nastavi u Varaždinu

Izvanučionička nastava Varaždin 04112016 005Učenici svih trećih razreda Osnovne škole Grgura Karlovčana i učenici Područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena u pratnji su svojih učiteljica i učitelja, Željke Mihočka, Nade Petrović, Sanje Sabolić, Ivane Marić, Silvije Topolčić, Martine Krajcar Baltić, Olge Lazar i Davora Šokeca posjetili Varaždin 4. studenog 2016. U prekrasnom baroknom gradu dočekao ih je divan jesenski dan te su mali putnici prošetali njegovim središtem. Razgledali su stare barokne palače, crkve i samostane, učili o povijesti grada, a najviše ih je oduševio Anđelinjak, sakriven na Franjevačkom trgu, mjestu gdje spavaju anđeli.

 

Održane 11. Martinjske špelancije u Đurđevcu

Martinjske spelancije Djurdjevac 05112016 023Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već tradicionalno organizira Veliku martinjsku špelanciju – sastanak pedesetak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske, a danas je održana jedanaesta po redu. Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest. Oni su između sebe izabrali Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima,  kojemu su predali pečat i biškupsku kapu.

   

Borna, Monika, Dorijan, Nikolina i Marta osvojili odličja

Taekwondo 2 Picok kup Djurdjevac 05112016 015Danas je Taekwondo klub "Borik" turnirom "2. Picok kup" obilježio 15 g. postojanja, a koji je otvorio Đuro Tomrlin predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca. Na turniru je sudjelovalo 240 natjecatelja iz 22 hrvatska kluba, a "Borik" se na domaćem terenu predstavio sa 8 svojih natjecatelja: Dorijan Ivančan (forme i borbe), Doroteja Ivančan (mala olimpijada i kick), Marta Globan (borbe), Nikolina Ormanec (forme), Monika Majnović (forme), Lana Mehkek Dorić (kick) i Fran Dorić (kick). Osvojili su 2 zlata, 2 srebra i broncu te pehar za 3. mjesto u formama dok su u sveukupnom poretku zauzeli 10. mjesto.

 

Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva domaćin transnacionalnog susreta

logo imagine erasmusOd ponedjeljka, 7. studenog, do petka, 11. studenog, Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva biti će domaćin prvog transnacionalnog susreta u okviru projekta IMAGINE Erasmus+ programa. U tih tjedan dana, gimnazijalci će ugostiti nastavnike i učenike iz svojih partnerskih škola iz Švedske, Italije, Francuske, Španjolske i Rumunjske te će zajedno s njima provoditi pedagoške radionice i družiti se kroz učenje. Također će svoje goste upoznati s djelićem ljepota grada Đurđevca i Hrvatske. U četvrtak, 10.studenog, u 13.00h, u Domu kulture u Đurđevcu održati će se svečani kulturno-umjetnički program na koji gimnazijalci pozivaju sve građane grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

   

Najava 11. Velike martinjske špelancije

IMG 2755Velika martinjska špelancija, 11. po redu, održat će se u subotu, 5. studenog 2016. godine s početkom u 10,00 sati na Trgu Svetog Jurja u Đurđevcu. Manifestaciju organizira Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije uz suorganizaciju Turističke zajednice grada Đurđevca te Udruge vinogradara i voćara Đurđevac.

 

Svečanost za dobrovoljne darivatelje krvi

Zahvalnice darivateljima krvi 2016i 089Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac obilježilo je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopad, a svečanost je održana u prostorima Ina-Naftaplina Đurđevac u petak 28. listopada 2016. godine. Ove godine 168 dobrovoljnih darivatelja krvi ostvarilo je pravo na priznanja za darovanu krv, među njima su; za 55 puta darovanu krv Čubelić Bara, za 50 puta darovanu krv: Arap Josip, Mladić Siniša, Pregiban Tomo, Popadić Stanko, Žugaj Mario, Kovač Vladimir, Habijanec Siniša, Martinčević Dražen, za 75 puta darovanu krv: Fuček Fabijan, Furdić Ilija, Jurić Marko, Paunović Zdenko, za 100 puta darovanu krv: Domišljanović Ivan, Mašić Vladimir, Šadek Dražen, a za 125 puta darovanu krv Nemeš Rudolf.

   

Održano 10. prizivanje Frana

Prizivamo Frana 2016U srijedu 26. listopada 2016., na 102. godišnjicu smrti hrvatskog pjesnika Frana Galovića, održano je deseto, jubilarno natjecanje u recitiranju Galovićevih kajkavskih pjesama "Prizivamo Frana", u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac. Ova tradicionalna manifestacija đurđevačke gimnazije i đurđevačkog ogranka Matice hrvatske ponovno je okupila recitatore iz svih triju đurđevačkih škola i njihove mentore. Nastupilo je 17 recitatora i to:

 

Apel Županijskog savjeta mladih

mladiljudiPotaknuti izlaganjem članova Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije o neprimjerenom ponašanju određene skupine mladih na području naše Županije, Županijski savjet mladih na 13. sjednici održanoj 28. listopada 2016. godine, raspravljao je o navedenoj problematici te ukazao na sljedeće: Županijski savjet mladih predlaže svim mladima da višak svoje energije usmjere pozitivno, te se uključe u aktivnosti koje im omogućuju izraziti kreativnost, te aktivnosti koje doprinose razvoju lokalne zajednice, a ne da destruktivnim ponašanjem grade lošu percepciju o mladima.

   

Karate klubu Đurđevac odlično 5. mjesto u Križu

Karate Križ 2016U nedjelju 23.10.2016.g u Križu održano je međunarodno karate natjecanje na kojem je nastupilo 548 natjecatelja iz 53 kluba i 5 zemalja. Karate Klub Đurđevac nastupio je sa 10 natjecatelja koji su se natjecali u 15 pojedinačnih kategorija i jednoj ekipnoj i zauzeo 5. mj u ukupnom poretku klubova. Najuspješniji je ovaj put bio Ivan Juričić koji je osvojio dvije zlatne medalje u dvije kategorije. Zlatne medalje osvojili su još Mateja Prevedan i Niko Marović.

 

Zlatna jesen ove subote uz kestene, slastice, koncert

Jesen u gradu Djurdjevac 24102015 080Grad Đurđevac i Turistička zajednica grada Đurđevca pozivaju Vas na manifestaciju Zlatna jesen koja će se održati ove subote, 29. listopada na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu s početkom u 17:00 sati. Pozvani su svi građani na druženje uz degustaciju pečenih kestena i drugih prigodnih slastica, humanitarnu akciju, te jesenski koncert popularne glazbe grupe HARD TO THRILL. Ovom prilikom će se predstaviti i brojne udruge, OPG-ovi, obrazovne institucije i domaće radinosti, a na kraju programa će se izabrati najuređeniji štand.

   

Preventivna akcija "Dan ljubaznosti"

Dan ljubaznosti policija HAK 27102016 022Kako bi se smanjilo stradavanje pješaka u prometu Policijska uprava koprivničko-križevačka danas je provodila preventivnu akciju „Dan ljubaznosti“. U provedbi akcije u Đurđevcu, uz policiju, bio je uključen i Auto klub Đurđevac. Mogli smo se uvjeriti da su svi vozači, barem danas, poštovali propise te su propuštali pješake na pješačkim prijelazima za što su bili nagrađeni prigodim poklonima. Preventivnom akcijom „Dan ljubaznosti“ želi se senzibilizirati vozače motornih vozila na činjenicu stradavanja pješaka, te im  ukazati da nepoštivanje prometnih propisa i nepropuštanje pješaka koji se kreću ili se spremaju kretati obilježenim pješačkim prijelazima uvelike doprinosi teškom stradavanju pješaka u prometu na cestama.

 

Područne škole posjetile "Primu", školsku knjižnicu i kazalište

Područne skole u Primi Učenici Područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena iskoristili su divan jesenski dan da ga, u pratnji svojih učiteljica Martine Krajcar Baltić, Silvije Topolčić i Olge Lazar te učitelja Davora Šokeca, provedu na izvanučioničkoj nastavi u Đurđevcu. Tako su se 26. listopada 2016. uputili na svoje malo putovanje kojim su puno naučili, ali i dobro se zabavili. Prvo su posjetili tvornicu namještaja „Prima“ u kojoj ih je vrlo ljubazno dočekao gospodin Mario Đukrija te malim gostima pokazao proizvodni pogon i objasnio put od drveta do gotovog namještaja.

   

Obilježena 25. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi

Branitelji postrojavanje 22102016 058Povodom proslave 25-te obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi na Gradskom groblju kod Križa života, u subotu 22. Listopadada 2016., položeni su vijenci u spomen na sve poginule i nestale branitelje te za sve pokojne. Vijence je položio izaslanik predsjednice RH general pukovnik Marijan Mareković zatim delegacije Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca, delegacija braniteljskih postrojbi, HVIDRA-e RH i HVIDRA-e Đurđevac, Koordinacija Udruga proizišlih iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja.

 

Otvoreno pismo Darka Korena članovima Predsjedništva HSS-a

Darko KorenPoštovani članovi Predsjedništva, dragi stranački prijatelji…

Srce mi ne da da kažem bivši, iako mi mnogi tumače i uvjeravaju me da sam upravo to.

Obraćam Vam se možda i posljednji put i odmah da kažem da od Vas ne tražim ništa za sebe. Naime, 17.10. 2016. godine dobio sam obavijest potpisanu od Glavnog Tajnika, ne od Predsjednika, da se moja žalba na Odluku Predsjednika o suspenziji iz članstva Stranke odbija. Suhoparan sadržaj na arku papira prebrisao je tako mojih 20 godina u HSS-u, mojoj jedinoj političkoj ljubavi. Prebrisao je dane i noći, kilometre i ljude, uspjehe, neuspjehe, smijeh i suze. Sve ono što sam u životu postigao zahvaljujući Stranci i sve ono što sam se svim srcem trudio vratiti joj.

   

12. Rotary bal Rotary Cluba Koprivnica u Đurđevcu

Rotary bal 2016U hotelu Picok Đurđevac u petak, 21. listopada 2016. godine s početkom u 19,00 sati  održat će se 12. po redu Rotary bal Rotary Cluba Koprivnica u korist stipendiranja talentiranih učenika koprivničke i đurđevačke gimnazije. U sklopu bala organizirana je prodajna aukcija slika eminentnih hrvatskih umjetnika koji su svoje umjetničke radove donirali za potrebe bala, a sredstva koja se aukcijom prikupe bit će namijenjena stipendiranju talentiranih učenika slabijeg imovinskog stanja koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ i đurđevačke Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva.

 

Državni ured za reviziju dao uvjetno mišljenje nakon financijske revizije Grada Đurđevca za 2015.

Državna revizija 2016Državni ured za reviziju objavio je Izvješće o obavljenoj reviziji Grada Đurđevca. Postupci revizije provedeni su od 13. lipnja do 13. rujna 2016. te je izraženo uvjetno mišljenje. Jedna od primjedbi: „S obzirom da računovodstveno poslovanje nije u potpunosti utemeljeno na općeprihvaćenim načelima točnosti, istinitosti i pouzdanosti (pojedine analitičke i sintetičke evidencije nisu usklađene, kod utvrđivanja rezultata određena evidentiranja nisu provedena na temelju vjerodostojne dokumentacije) te da pojedini podaci iskazani u financijskim izvještajima nisu istovjetni podacima u glavnoj knjizi, godišnji financijski izvještaji nisu točni niti objektivni.

   

Druga sjednica Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika

Gradonačelnici i načelnici 2016Župan Darko Koren sazvao je 2. sjednicu Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije koja je održana u prostorijama Županijske uprave. S obzirom da je tijekom pripreme sjednice Kolegija pristigla inicijativa od strane Grada Koprivnice te općina Novo Virje, Legrad i Molve za dopunom dnevnog reda o raspravi najavljene reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave te smanjenju udjela u izdvajanju za plaće istih, točku su detaljnije obrazložili zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice Mišel Jakšić, načelnik Općine Novo Virje Branko Mesarov te načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

 

Obilježavanje 25-te obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi u Đurđevcu

Plakat obljetnice branitelji 2016Grad Đurđevac, Općine Pitomača, Virje, Novo Virje, Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Gola, Molve, Koprivničko-križevačka županija te Turistička zajednica grada Đurđevca poziva sve branitelje, sudionike Domovinskog rata i obitelji poginulih branitelja, te sve žitelje Podravine na obilježavanje 25. obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi u Đurđevcu u subotu 22. listopada na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu s početkom u 14,45 sati.

   

Stranica 1 od 43

Miljenko Šestak

Nova vijest

Još pozdrava iz svijeta robota!

Još pozdrava iz svijeta robota!

Prvo nešto iz prošlosti. Znate li da se roboti prvi puta spominju negdje već oko 7. stoljeća prije naše ere.... I to na Zapadu u grčkom mitu o Talosu brončanom mehaničkom kolosu koji je čuvao otok Kretu od mogućeg nepoželjnog upada. Mehanički je brončani kolos mogao uništavati ljude i brodove...

Opširnije...

Izlet u robosvijet

Izlet u robosvijet

Čuli ste već za tri zakona robotike Isaaca Asimova?! Vjerojatno ste čuli.... Ipak, podsjetimo ih se i promislimo o njima. Godine 1942., književnik Isaac Asimov utemeljuje, u svom djelu Runaround, tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se...

Opširnije...

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 27.11.2016.-04.12.2016. Nedjelja, 27. 11. 2016. – 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA             09:00 – ŽUPNA            ...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 169/16 Br. 169/16*27.11.–04.12.2016.*1. NEDJELJA DOŠAŠĆA  „Braćo! Shvaćate ovaj čas: vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć poodmače,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posljednji komentari članaka

POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 674 
 

Poljoprivredno savjetodavna služba

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Policijska izvješća

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Razne obavijesti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska

Vrijedi pogledati