Nedjelja, Kolovoz 28, 2016

LOGOROOSTERcity

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Darujte krvHrvatski crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac obavještava sve stanovnike Đurđevca, prigradskih naselja i đurđevačke Podravine da u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija dobrovoljnog darivanja krvi biti će od 05. do 07. rujna 2016. u Đurđevcu, Virju, Kalinovcu, Kloštru Podravskom i Molvama.

 

Osnivačka skupština Turističke zajednice područja DRAVSKI PESKI

TZP Dravski peski 1Jučer u 19,00 sati u Vijećnici Društvenog doma Kloštar Podravski održana je osnivačka skupština Turističke zajednice područja DRAVSKI PESKI čiji inicijatori su Općina Kalinovac, Općina Kloštar Podravski i Općina Podravske Sesvete. Nakon Sporazuma o suradnji na osnivanje Turističke zajednice područja Dravski peski čiji potpisnici su općinski načelnici spomenutih općina, donesene Odluke o pristupanju turističkoj zajednici područja i prijedloga StatutaTurističke zajednice područja Dravski peski, 27. kolovoza 2016. godine dobivena je predhodna suglasnost Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

   

Oslikavanje pisanice u Svetoj Ani

Sveta Ana 2016 005U sklopu obilježavanja Dana Svete Ane u prigradskom naselju Grada Đurđevca, Svetoj Ani, 30.srpnja 2016. organizirana je likovna radionica na kojoj se oslikavala velika pisanica, koja će krasiti javne prostore mjesta. Pisanica je pribavljena uz pomoć Turističke zajednice Grada Đurđevca i Turističke zajednice Koprivničko križevačke županije, a oslikavali su je članovi Udruge „Peski-Art Đurđevac“ Zdravko Šabarić , Mirko Horvat i Franjo Mihočka.

 

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Johnnie walkerTvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla u 19. stoljeću u naciju. Domovinski rat je bio obrana Hrvatske od ekstremnih posizanja prema njoj, ali i jedinstvena prilika da je nakon pobjede stvorimo onakvom kakvu su sanjale generacije. Da li smo uspjeli?

   

Poziv za iskazivanje javnog interesa – obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija

mikrofonPozivaju se udruge civilnog društva, znanstvene, kulturne, sportske, strukovne, vjerske, obrazovne, humanitarne udruge i institucije kao i ostale zainteresirane pravne i fizičke osobe s područja grada Đurđevca koji je naveden u Pozivu za iskazivanje javnog interesa – obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija da dostave pisano očitovanje o iskazu javnog interesa. Interes javnosti iskazuje se za djelovanje radijskog kanala kao elektroničkog medija, a ne za određenog nakladnika. Rok za dostavu iskazivanja interesa je 18. srpnja 2016. godine, zaključno do 12 sati. Link: Poziv 

 

Sedma likovna kolonija u Bakovčicama

Likovna kolonija Bakovčice 2016 Sedma po redu Županijska likovna kolonija održana je na seoskom gospodarstvu ‘Jastrebov vrh’ u Bakovčicama. Domaćin podravsko-prigorskim umjetnicima bio je Likovno kreativni centar Koprivnica čija se predsjednica Marina Dvorski obratila prisutnima, kao i Zrinka Roksandić u ime organizatora – Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije. U kratkom kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su članice literarne sekcije KUD-a Podravka Marijana Hegedušić i Zdenka Čavić.

   

Radionica razglednica "Pozdrav iz Đurđevca"

Razglednice Djurdjevca 06 07 2016 021U prostorima Muzeja Grada Đurđevca jučer je održana radionica na kojoj su se izrađivale razglednice "Pozdrav iz Đurđevca". Voditeljica radionice bila je Andreja Živko koja je djeci (i pokojem odraslom) objasnila postupak kojim će se doći do razglednica. Okupljeni kreativci izradili su po nekoliko razglednica na kojima su prikazani prepoznatljivi motivi Đurđevca, a radove proizašle iz radionice možete pogledati na izložbenim panoima postavljenima u atriju Starog grada. Ovo je bila prva u nizu radionica koje će se održavati ovoga ljeta u organizaciji Muzeja Grada Đurđevca.

 

Preventivnim kutijama do smanjenja prometnih nesreća

preven kutija 1Vodeći se statističkim podacima tijekom petogodišnjeg razdoblja vezano za počinjenje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, kao i podacima o brzini kao uzroku prometnih nesreća, a s ciljem smanjenja prekršaja prekoračenja brzine kretanja i smanjenja prometnih nesreća kojima je uzrok brzina, policijski službenici Policijske postaje Đurđevac osmislili su „Preventivnu kutiju“, u kojoj će biti povremeno smješten uređaj za mjerenje brzine Multanova 6F.

   

Hakerski napad i pranje novca

KunePolicijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke, dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (39), s područja Brodsko-posavske županije, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela pranja novca. Sumnja se da je osumnjičeni tijekom prosinca 2012.g. otvorio tekući račun u banci na području Republike Hrvatske na ime svojeg poduzeća te podigao više stotina tisuća kuna, a koja novčana sredstva je nepoznata osoba neovlaštenim hakerskim upadom istome doznačila sa žiro računa tvrtke na području Koprivničko-križevačke županije.

 

Bjelovarčanka sadila konoplju u Đurđevcu

Konoplja 2016 1Policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskom državljankom rođenom 1981. godine, s bjelovarskog područja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i prometa drogama. Sumnja se da je od travnja ove godine u vinogradskom predjelu između Đurđevca i Mičetinca zasadila i uzgajala 36 komada stabljika konoplje tipa droga u svrhu proizvodnje droge marihuane. Oduzeto je 36 komada stabljika visine od 6 do 60 centimetara.

   

Ema Juričić zlatna na Svjetskom kupu u Umagu

Ema JuričićSvoju prvu svjetsku zlatnu medalju Ema Juričić osvojila je na Svjetskom karate kupu koji se održao od 01.07.-03.07.2016. u Umagu gdje je nastupilo preko 1300 natjecatelja iz 56 država svijeta. Ovo je najveći rezultat koji je ostvario netko iz Karate kluba Đurđevac te su s razlogom izuzetno ponosni na prvu Eminu svjetsku medalju. Prvu borbu pobijedila je natjecateljicu iz Rusije 3:0, drugu borbu 6:1 protiv natjecateljice iz Škotske, treću borbu 2:0 protiv natjecateljice iz Srbije te u samom finalu pobjeđuje nadmoćno još jednu Ruskinju 5:0.

 

Sajam ostavljenih stvari u Barnagoru

SOS Barnagor Picokijada 2016

Od ranih jutarnjih sati traje Sajam ostavljenih stvari u Dvoru Barnagoru, Lukove 12, ČEPELOVAC, a trajat će do 18h. Lijep izbor suvenira, grafika, fotografija i knjiga, po umjerenim cijenama. Lijepi razgovori i druzenja, a u Kazalištu u šumi pjevanje očekivano. Još stignete provesti ugodno poslijepodne u tišini Bilogore.

 

   

Željko Kožarić - Rime podravskog trubadura

Rime podravskog trubadura 2016 U atriju utvrde Stari grad jučer je održana promocija zbirke poezije Željka Kožarića pod nazivom "Rime podravskog trubadura". Moderator promocije zbirke poezije bila je dugogodišnja prijateljica i suradnica Željka Kožarića, Anđela Lenhard Antolin. Promociju je podržao veliki broj ljubitelja poezije, poznanika i prijatelja Željka Kožarića, a nekoliko pjesama iz zbirke pročitali su Josip Patačko, Zdravko Patačko, glumac i naš "Ulama beg" Antun Vrbenski, te sam autor zbirke Željko Kožarić.

 

Peščani svojemu gradu

Pescani svome gradu 2016 011Ispred Društvenog doma Mladen Markač u Đurđevcu jučer je održana priredba "Peščani svojemu gradu" u sklopu programa Picokijade 2016. Tom prilikom je Kulturno umjetničko društvo Grgur Karlovčan iz Kalinovca izvelo set podravskih napjeva, a već tradicionalno nastupila je i Udruga cimbalista Hrvatske, te pokazala umijeće izrade i sviranja cimbala. Članovi Udruge SKUP ujedno i članovi Udruge sv. Juraj Đurđevac prikazali su borbe mačevanja i prezentirali haramijske odore branitelja Grada iz turskog doba koje su sami izradili.

   

Završna konferencija projekta „Poduzetnik za pet“

Poduzetnik za 5 Djurdjevac 2016 U Strukovnoj školi u Đurđevcu održana je završna konferencija jednogodišnjeg projekta „Poduzetnik za pet“ kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Ivan Pal. Konferencija je započela uvodnim riječima nositelja, ravnatelja Strukovne škole Đurđevac Mirka Peršinovića koji je ukratko ispričao kako je projekt nastao te je govorio i o budućim radnjama ovog projekta. Čestitao je svima na dolasku i predao riječ zamjenici gradonačelnika Grada Đurđevca Kristini Benko Markovica koja je pohvalila nastanak i razvoj projekta te istaknula kako bi ovako nešto svaka strukovna škola trebala provoditi.

 

Područna škola Medvedička čepovima zaradila putovanje

PS Medvedicka na Brijunima 2016 003Učenici Područne škole Medvedička sa svojim majkama i učiteljicama bili su 8. lipnja na nagradnom izletu u NP Brijuni. Naime, priključili smo se humanitarnoj akciji „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, sakupili 12 kilograma čepova, poslali ih u Fažanu i osvojili 30 besplatnih ulaznica za izlet u NP Brijuni. Ovim putem od srca se zahvaljujemo Općini Molve što nam je pomogla u financiranju prijevoza do Fažane. Žao nam je što nam u susret ni na koji način nije izašla Općina Novo Virje.

   

Želite na tribine? Platite...

Picokijada2015 Legenda 030Svi oni koji će poželjeti sjediti na tribinama prilikom izvođenja scenskog prikaza Legende o Picokima, ove godine će to morati platiti. Karte će moći kupiti na blagajni Doma kulture, u Gradskoj knjižnici Đurđevac i u Restoranu i pivnici Stari Grad. Cijena ulaznice je 50,00 kn po osobi, a s kupljenom ulaznicom potrebno je doći do bedema na glavni ulaz za pozornicu kako bi se došlo do tribina na kojima će biti osigurana mjesta.

 

Veliki propust u izgradnji parkirališta

Parking iza tržnice 2016Iza gradske tržnice u tijeku je izgradnja parkirališta veličine 3000 m2 u vrijednosti od 413.000 kuna, uz obrazloženje da će se tijekom sajmenog dana (četvrtkom) ovdje premjestiti prodavači tekstila te će tako biti mjesta za parkiranje iza Obrtničkog doma. Današnjim uvidom u tijek radova odmah smo zapazili veliki propust u izgradnji parkirališta. Da li je projektant pogriješio ili pak možda niti nema projekta, već samo "skice", prosudite sami. Naime, nigdje nije predviđen pješački pristup do parkirališta (!?).

   

Đurđevački HDZ o devama i "Novom Ulama-begu"

Pad sa deve - www.stupidedia.orgNakon što je gradonačelnik grada Đurđevca Željko Lacković najavio da kupuje deve, koje bi trebale biti nova turistička atrakcija u Đurđevcu, u javnosti smo mogli čuti različita mišljenja o toj "akviziciji". Tako smo i danas dobili tekst javnog priopćenja od Gradskog odbora HDZ-a Đurđevac, koji vam u cijelosti prenosimo u nastavku. (Foto:www.stupidedia.org)

 

Noć sa zvijezdama u Pitomači

Noć sa zvijezdama Pitomača 2016 4Završni događaj obilježavanja dana općine Pitomača "Vidovo 2016" bio je pogled prema noćnom nebu s zvjezdarnice "Vila" u Pitomači. Prvi na popisu nebeskih objekata bio je zemljin prirodni satelit Mjesec. Iako je bio pun mjesec s malo površinskih sjena, rubovi mjeseca i veliki krateri zadivili su posjetitelje. Prva svjetlucava zvjezdica na nebu bio je planet Jupiter. Pogledom kroz teleskop sitna zvjezdica pretvorila se u pravi najveći planet u našem sustavu s prelijepim prugama i četiri mjeseca.

   

GRAND PRIX Kukuričeka 2016. pripao Anji Štefančić za pjesmu "Što je ljubav"

Kukuriček 2016. Grand prix - Što je ljubav – Anja Štefančić

Pjesma "Što je ljubav" u izvedbi Anje Štefančić, proglašena je pobjedničkom pjesmom (Grand Prix) Dječjeg festivala Kukuriček 2016., dok je 1. nagrada po izboru publike pripala pjesmi "Riječi" u izvedbi Zbora glazbene igraonice Glazbene škole J. Vlašimski iz Virovitice. U kategoriji "Solisti do 10 godina" najbolja je "Zbrka u glavi" u izvedbi Noe Pehnec, u kategoriji "Solisti do 15 godina" najbolja je "Martina" u izvedbi "Abracadabra" benda dok je u kategoriji "Zborovi" najboljom proglašena pjesma "Naša škola" u izvedbi Dječjeg zbora OŠ Petra Preradovića iz Pitomače.

 

Cin cin utrka i radionice na trgu u Đurđevcu

Cin cin utrka i radionice 18062016 Danas je i službeno otpočela ovogodišnja Picokijada sa „Cin Cin utrkama“, dječjim utrkama na biciklima, koje su održane na Trgu sv. Jurja u organizaciji Udruge “Kukurijek” i Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca. Utrke su održane uz smijeh, veselje i pokoju suzicu te strastveno navijanje roditelja koji su bili više nervozni nego mali takmičari. Svi sudionici su primili skromne poklone organizatora, dok su pobjednice, Brigita Maznik u kategoriji guralica i Valentina Kucel na biciklu, kući odnijeli malo veće pakete.

   

Svjetski dan darivatelja krvi: Darivatelji krvi su nacionalno i strateško bogatstvo Hrvatske

Svjetski dan darivatelja krviSvjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije ove godine održava se globalna kampanja pod nazivom „Krv nas sve povezuje“. Jedna četvrtina čovječanstva, u koju se ubrajaju i hrvatski građani, može doći do sigurnih doza krvi i krvnih pripravaka koji se prikupljaju prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti.

 

Održana završna svečanost Dječjeg vrtića „Igra“

Vrtic Igra KCZamjenik župana Ivan Pal prisustvovao je završnoj svečanosti koprivničkog Dječjeg vrtića „Igra“ održanoj u dvorani „Domoljub“ u Koprivnici. O radu i provedenim projektima vrtića, na samom početku programa govorila je ravnateljica vrtića Gabrijela Golub koja je ujedno pozdravila brojne uzvanike, goste i roditelje. Čestitke za kraj vrtićke godine uputio je i zamjenik Pal istaknuvši: „O vrtiću sam čuo samo riječi pohvale i to od brojnih polaznika ovog vrtića što puno govori o Vama. Želim Vam još puno lijepih dana, uspjeha i veselja i vidimo se uskoro u posjeti.“

   

Sudbina kamenog raspela na Novom selu iz 1899. godine

Križ Novo selo Djurdjevac 2016 Ovih dana možemo svjedočiti još jednom u nizu kulturocida u Đurđevcu, odnosno nestanku graditeljske baštine 19. stoljeća. Ovoga puta je palo 117 godina staro raspelo u kvartu Novo selo. Dana 17. rujna 1899. godine postavljeno je i posvećeno raspelo u đurđevečkom kvartu Novo Selo. Kameno raspelo je izrađeno u Koprivnici brigom i troškom đurđevečkog župnika Josipa Banješa, a u nabavci su sudjelovali i sami Đurđevčani.

 

Poziv za kandidiranje na Festival žena iz ruralnih područja

Festival žena Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova poziva žene svih dobnih skupina i profesija da se prijave za sudjelovanje na Festivalu žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije i tako se aktivno uključe u ovaj značajni županijski projekt. Sudjelovati mogu sve žene, koje se bave različitim poslovima: vrtlarstvom, cvjećarstvom, vinogradarstvom, poljoprivredom, ali i one koje nemaju ni obradivu zemlju ni stoku, koje su domaćice, umirovljenice ili su zaposlene ili imaju vlastitu firmu, OPG ili obrt.

   

Predstavljen program ovogodišnje Picokijade

Picokijada konferencija 2016 001Jučer je održana konferencija za medije u dvorani Sv. Jurja u utvrdi Stari grad na kojoj je predstavljen program Picokijade 2016. koja će se ove godine održati od 24. do 26. lipnja pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Prisutni novinari iz raznih medija bili su upoznati sa programom Picokijade, kao i Malom Picokijadom čija je glavna manifestacija Kukuriček, dječji glazbeni festival. Na Kukuričeku će sudjelovati preko 30 autora i oko 400 izvođača koji dolaze iz 8 različitih županija Republike Hrvatske.

 

Uspješno završena humanitarna akcija MOBILNI=UKLJUČENI

Mobilni ukljuceni 2016 001Županijska Udruga uzorne seoske žene i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova kao organizatori humanitarne akcije MOBILNI=UKLJUČENI su na zajedničkoj sjednici objavili završetak uspješno provedene akcije, u kojoj su prikupljena sredstva za kupnju podizne rampe za prijevoz osoba s invaliditetom na području Koprivničko-križevačke županije.

   

Nagrađeni najuspješniji učenici i mentori na državnim natjecanjima

Županijske nagrade učenicima i mentorima 2016 Župan Darko Koren održao je prijem za najuspješnije učenike i njihove mentore koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima provedenim u školskoj godini 2015./2016., a prijemu je prisustvovao i zamjenik župana Ivan Pal. Tom su prigodom učenicima i njihovim mentorima uručene novčane nagrade u iznosu od sveukupno 123.033,35 kuna, a prije same podjele pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Branka Cuki uputila je čestitke nagrađenima te se osvrnula na broj učenika koji je sudjelovao na natjecanjima.

 

Župan Koren održao prijem za povjesničara Nikolu Cika

Darko Koren i Nikola Cik 2016 001Župan Darko Koren u sjedištu Koprivničko-križevačke županije upriličio je prijam za Nikolu Cika iz Đurđevca, a povodom dodjele nagrade „Ferdo Šišić“ za najbolji diplomski rad iz povijesti u Hrvatskoj.  Župan je Nikoli Ciku čestitao na osvojenoj nagradi te pohvalio njegov trud, rad i društveni angažman istaknuvši važnost mladih i obrazovnih ljudi koji doprinose i promoviraju Koprivničko-križevačku županiju, a zahvalu je uputio i profesoru Hrvoju Petriću koji mu je bio velika podrška u radu.

   

Radionica na Prkosu

Radionica na Prkosu 2016 011Na inicijativu najžene Anke Županić i u organizaciji njezine obitelji održana je kreativna radionica "Očuvanje tradicijskih običaja Novigrada Podravskog i Podravine". Na radionici, koja je održana na obiteljskom imanju na Prkosu, sudjelovali su predstavnici različitih udruga: županijske Udruge uzorne seoske žene, Udruge žena Ferdinandovac, Društva žena Novigrad, Udruge "A je to" Art Podravina te pojedinci koji se na različite načine bave očuvanjem običaja i baštine Podravine i Prigorja.

 

Kazalište u šumi ugostilo Ježurku Ježić

Ježurka Ječić u Barnagoru 04062016 U subotu 04. lipnja 2016. Dvor Barnagor u Čepelovcu i njegovo Kazalište u šumi (KUŠ) bio je domaćin Bjelovarskom kazalištu koje je izvelo predstavu “Ježeva kućica” za malenu publiku i sve prijatelje Dvora Barnagor. Iako su ih vremenski uvjeti s otvorene pozornice natjerali u prostor ateljea, to ovoj mladoj ekipi glumaca nije nimalo smetalo da održe svoju predstavu i odvedu nas u čaroban svijet u kojem Ježurka Ježić "lovi i luta, radi i čuva rođeni dom."

   

U posjetu svijetu bajki

Terenska Ogulin Turanj 03062016Nastavnu je godinu najljepše završiti putovanjem na neko čarobno mjesto, uz igru i radost zajedničkog druženja. Tako su i učinili učenici drugih razreda Osnovne škole Grgura Karlovčana i Područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena. Oni su 3. lipnja 2016. otputovali u pratnji svojih učiteljica i učitelja u Ogulin, zavičaj bajki, gdje su posjetili Ivaninu kuću bajke te se upoznali s bogatim stvaralaštvom najslavnije hrvatske spisateljice za djecu, Ivane Brlić – Mažuranić.

 

Darujte krv

Darujte krvHrvatski crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac obavještava sve stanovnike Đurđevca, prigradskih naselja i đurđevačke Podravine da u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija dobrovoljnog darivanja krvi biti će od 06. do 09. lipnja 2016. u Đurđevcu, Virju, Kalinovcu, Kloštru Podravskom, Novom Virju i Molvama.

   

Nagrađeni za ostvarene rezultate na natjecanjima

Nagrade učenicima i mentorima 2016.U prostorijama utvrde Stari grad đurđevački su osnovnoškolci, zajedno sa ravnateljem Marijanom Vinkovićem, članovima Šahovskog kluba Picok, te mentorima zaslužnima za iznimna postignuća na županijskim i državnim natjecanjima, učestvovali prijemu kod gradonačelnika Željka Lackovića. Gradonačelnik je pozdravio okupljene i čestitao im na postignuti rezultatima na natjecanjima.

 

Program Picokijade 2016.

Picokijada2015 Legenda 108U Đurđevcu – gradu Picoka od 24. do 26. lipnja 2016. godine održat će se    tradicionalna  turistička manifestacija koja se održava svake godine kao spomen na legendarnu   obranu Đurđevčana od napada  Turaka.  Na ovogodišnjoj 48. Picokijadi posjetitelji će imati priliku uživati u tradiciji, kulturi, običajima i  oživljenoj povijesti, degustirati tradicionalna podravska  jela  i doživjeti podravsku gostoljubivost.

   

Obilježen Dan škole u Novigradu Podravskom

Knjižica s tradicijskim receptimaUčenici i nastavnici novigradske Osnovne škole "Prof. Blaž Mađer" su na poseban način obilježili Dan škole. Upriličen je Dan otvorenih vrata, kojom prilikom je prezentiran projekt „Etno baština Općine Novigrad Podravski“. Prikazane su prezentacije istraživanja novigradske povijesti, geografskog obilježja, starih izričaja i molitvi, nošnji, zanata, te intervju na temu „Učitelji nekad i danas“ koje su pripremili i tijekom nekoliko godina istraživali učenici i učitelji. Čestitke povodom Dana škole, ali i na uspješno provedenom i prezentiranom projektu uputila je predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

 

Konferencija za medije HNS-a Đurđevac

HNS Konferencija za medije 2016U cilju informiranja građana Podravine, 31. svibnja 2016., Podružnica HNS-a grada Đurđevca na konferenciji za medije predstavila je prijedlog Izmjena i dopuna zakona o lokalnim izborima kojima se i na lokalnu razinu uvodi sustav preferencijalnog glasovanja. Konferenciju je održao Ivan Hodić, predsjednik podružnice uz sudjelovanje Katarine Kovač, gradske vijećnice, Ante Bratanovića, član županijske skupštine i Ivana Kuštraka, člana predsjedništva. Konferencija je održana po radnim naslovom „Preferencijalnim glasovanjem do demokratizacije društva i političkih stranaka“.

   

Maturalna večer gimnazijalaca

Maturalna vecer Gimnazija 2016 050U nedjelju, 29. svibnja, bio sam na maturalnoj večeri 4. a i 4.b razreda Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva u hotelu "Picok". Ovaj puta ne kao izvjestitelj s društvenog događaja već kao roditelj čija kćer završava srednju školu. Uzbuđenja među maturantima i roditeljima nije nedostajalo, a tako je bilo i kod mene. Iz tog razloga mi nemojte zamjeriti ako koja fotografija nije baš najbolja ili što možda nisam sve uspio fotografirati. Uglavnom su ovdje maturantice i maturanti 4.a i zajednička fotografija 4.b. Sretno vam bilo u daljnjem školovanju i veseo život vam svima želim.

 

Tri brončane medalje na 21. balkanskom prvenstvu

Prvenstvo Balkana 2016.Na 21. balkanskom karate prvenstvu za djecu od 10-14 god. koje se održalo u Beogradu od 27.05-29.05.2016 na kojem je sudjelovalo 830 natjecatelja iz 11 država natjecatelji našeg kluba kao članovi dječje reprezentacije Hrvatske ostvarili su odlične rezultate osvojivši 3 brončane medalje. Ema Juričić je u kategoriji djevojčice 2003. godište -47kg osvojila brončanu medalju i treću godinu za redom donosi medalju sa jednog od najjačih natjecanja za djecu te tako nastavlja odličan niz rezultata sa velikih natjecanja.

   

Druženje područnih škola u Čepelovcu

Druženje područnih škola Čepelovac 2016 Osmo po redu druženje učenika Područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena s učenicima Područne škole za djecu s teškoćama u razvoju te njihovih učiteljica i učitelja održano je 30. svibnja 2016. u Područnoj školi Čepelovac, domaćinu ovogodišnjeg, već tradicionalnog druženja. Integrirani nastavni dan započeli su upoznavanjem, pozdravnim govorom učitelja Davora Šokeca te prigodnom priredbom kojom su učenici PŠ Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena zaželjeli dobrodošlicu učenicima Područne škole za djecu s teškoćama u razvoju i njihovim učiteljicama.

 

Mali princ na susretu udruga u Ludbregu

Susret klubova Ludbreg 2016 002U subotu 28. svibnja 2016. godine naši korisnici Ana, Matea, Mirko, Ines, Tamara i Matea te predsjednica Udruge Kristinka Štefan i zaposlenica Mirela Kožar sudjelovali su na 7. Susretu klubova osoba s intelektualnim teškoćama koje je u Ludbregu organizirao Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama u suradnji s Udrugom za osobe s invaliditetom „LUDBREŠKO SUNCE“, a u sklopu provedbe trogodišnjeg programa (2014. – 2017.) Ministarstva socijalne politike i mladih „Kvalitetna edukacija udruga – Put u nove izazove“.

   

Župan odgovorio Lackoviću što očekuje u zamjenu za traženo

Darko KorenGradonačelnik Željko Lacković uputio je dopis županu i Županijskoj skupštini u kojem traži suglasnost za korištenje školske sportske dvorane Strukovne škole Đurđevac bez naknade za djecu i sportske udruge. U Grad je dostavljen novi Ugovor o korištenju dvorane koji je usklađen s Odlukom o minimalnim cijenama i evidenciji korištenja nekretnina i pokretnina školskih ustanova kojima je osnivač županija. 

 

I naši koraci se broje

I naši koraci se broje Djurdjevac 2016.Na Trgu sv. Jurja Đurđevac danas su Udruga A je to art-Podravina i prijateljske Udruge održale akciju obilježavanja Svjetskog dana multipla skleroze. Akcija je započela prigodnom podjelom poklona i brošura za sve prolaznike i građane na trgu, a nastavila se programom u Domu kulture, gdje su djeca, vrtića Maslačak i osnovne škole, publiku razveselila pjesmicama i plesom. Tom prigodom se gostima i domaćinima obratila i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić i u ime grada Martin Mahović.

   

Zdravko Šabarić održao kreativnu radionicu u osnovnoj školi

Kreativna likovna radionica 2016U sklopu svečane proslave Dana škole 24. svibnja 2016. u OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac održana je kreativna radionica. Radionicu za učenike viših razreda vodio je poznati đurđevački slikar Zdravko Šabarić, a zadana tema bila je „Brzina/kretanje“. U slobodnom izboru tehnike (ugljen, kreda, pastela, tempera, akril) učenici su slikali svoje viđenje brzine, pokreta. Gospodin Zdravko učenicima je otkrio jedan zanimljiv detalj, da je i on sam bio učitelj likovne kulture u našoj školi.

 

Likovna radionica u pet osnovnih škola u Kloštru Podravskom

Edukativna likovna radionica Kloštar Podravski 2016.Tradicionalno u vrijeme dana osnovne škole Kloštar Podravski održavaju se likovne kolonije ili radionice u suradnji s likovnom udrugom „Kloštranska paleta“. Ove godine održana je Likovna radionica posebno za djecu od 1 do 4 razreda kao razredna nastava, a sudjelovala je i likovna grupa od 5 do 8 razreda. Likovna radionica odvijala se istodobno u pet škola: OŠ Kloštar Podravski, PŠ Podravske Sesvete, PŠ Prugovac, PŠ Kozarevac i PŠ Suha Katalena.

   

Stranica 1 od 41

Miljenko Šestak

Nova vijest

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 21.08.2016.-28.08.2016. Nedjelja, 21. 08. 2016. – 21. NEDJELJA KROZ GODINU 09:00 – ŽUPNA; pok. Dragutin i Marijan Švaco          11:00 – Mičetinac         ...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 155/16 Br. 155/16*21.08.–28.08.2016.*21. NEDJELJA KROZ GODINU „Reče mu tada netko: 'Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju?' A on im reče: 'Borite se da uđete na uska vrata, jer mnogi će, velim...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posljednji komentari članaka

POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 373 

Poljoprivredno savjetodavna služba

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Policijska izvješća

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Razne obavijesti

 • 1
 • 2
 • 3

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska

Vrijedi pogledati