Nedjelja, Studeni 29, 2015

Iz EU fonda 20 mil. kuna, a Komunalije i JLS plaćaju 3 mil. kuna

Aglomeracija Djurdjevac 01102015 004Velike investicije se u Đurđevcu nisu dogodile od izgradnje pročistača i školske sportske dvorane od prije nekoliko godina, a iduće godine bi se trebala ostvariti investicija od skoro 30 milijuna kuna. U svibnju 2015. godine otvoren je poziv na dostavu projekata u sklopu Kohezijskog fonda EU, Operativnog programa “Zaštita okoliša”, br EN.2.1.16. s nazivom Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe/odvodnje. Komunalije d.o.o. Đurđevac su se javile sa projektom Izgradnja i rekonstrukcija vodovoda u aglomeraciji Đurđevac.

 

Sazvana je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca

10 sjednica GV 23032015Za ponedjeljak 30. studenog 2015. sazvana je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca, a  na Dnevnom redu za raspravu je samo pet točaka. Prva se odnosi na Odluku o III. izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana uređenja Grada Đurđevca i prilog uz tu točku je najopširniji. Najveću raspravu će vjerojatno donijeti treća točka Dnevnog reda koja se odnosi na Odluku o izmjeni odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Đurđevca u Prvić Luci. Tom Odlukom se predlaže smanjenje početne prodajne cijene sa 4,5 na 3,5 milijuna kuna.

   

Natječaj za izvorni suvenir Đurđevca

Suveniri gradaGrad Đurđevac i Turistička zajednica Grada Đurđevca raspisali su natječaj za odabir izvornog suvenira Grada Đurđevca. Tema natječaja je izraditi autorske suvenire vezane uz povijest, kulturu i znamenitosti Đurđevca, a neke od očekivanih tema su Stari grad, Picokijada, Đurđevački keltski novčić, Đurđevački pijesci, Donacija Ivana Lackovića Croate, đurđevačka trorotka te druga baština. Natječaj je javan, a pravo sudjelovanja na njemu imaju sve pravne i fizičke osobe.

 

Udruga Mali princ sudjeluje u kampanji Bijele vrpce

Bijela vrpcaI ove godine Udruga Mali princ se aktivno uključila u Kampanju Bijele vrpce „16 dana aktivizma“. Dana 25. studenog je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i tim povodom su u svojim prostorima ugostili Spomenku Stankić – Kovačev, pomoćnicu načelnika policijske postaje za policiju. Zajedno su prokomentirali pojmove nasilja, pomaganja, ljudskih prava i obaveza. Korisnici su dobili korisne informacije kako reagirati kad primjete nasilje, a gošća im je podjelila i prigodne letke s korisnim informacijama i brojevima telefona.

   

Nagrada Simply the best za Martinjsku špelanciju

Simply the best 2015.U hotelu Trakošćan održan je tradicionalni hrvatski godišnji poslovni susret djelatnika iz putničkih agencija, hotelijerstva i turističkih destinacija – poslovno turistička burza PUT, koja je okupila oko 130 sudionika iz 7 zemalja. Na prigodnoj svečanosti dodijeljene su i godišnje nagrade SIMPLY THE BEST za inventivnost i kreativnost u turizmu te doprinos razvoju turističke ponude lokalne zajednice, koje već sedmu godinu za redom zajednički dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija i magazin Way to Croatia.

 

Svi isti, a različiti

IMG 3774Dana 25.11.2015. godine u Dječjem vrtiću Maslačak Đurđevac je, u suradnji s Udrugom volontera „Ruka u ruci“, započela provedba projekta „Svi isti, a različiti“. Volonterke Marta Pintarić, Doroteja Klasan, Veronika Zglavnik, Stela Mihaldinec, Lea Bobovčan i Silvija Jelušić, pod vodstvom mentorice Jasne Horvat –Vlahović, održale su prvu od sedam planiranih radionica u starijim vrtićkim grupama Bubamare, Bombončići i Ribice pod nazivom „Ti i ja – svatko poseban, a opet slični“.

   

Glas mladih protiv nasilja nad ženama

IMG 4071Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je u suradnji s koprivničkim Srednjom i Obrtničkom školom organiziralo obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Predsjednica PZRS Verica Rupčić je održala interaktivno predavanje za članice i članove učeničkih vijeća obje škole na temu nasilja nad ženama s naglaskom na sam Međunarodni dan te na problematiku nasilja nad ženama.

 

Posjet članova udruge Mali princ Koprivnici

Mali princ kazaliste KC 2015 001Četerdesetak članova Udruge Mali princ Đurđevac su u subotu 21. studenog posjetili Koprivnicu. U sklopu „Noći kazališta“ u dvorani Domoljub pogledali su predstavu Šuma Striborova, jednu od najljepših hrvatskih bajki omiljenu i djeci i odraslima koju je izvelo kazalište Hotel Bulić. Korisnici Udruge uživali su u predstavi, a nakon predstave posjetili su pizzeriu Klopizza gdje ih je dočekalo ljubazno osoblje i fina hrana.

   

Međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti

Slajd1

Policijska postaja Đurđevac, u vremenskom periodu od 15. studenog do 15. prosinca, obilježava Međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti. Cilj obilježavanja je upozoravanje cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti - osobito droga, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice te putem šire društvene akcije promicati zdrav način života.

 

Predstavljene nove muzejske publikacije

Podravski zbornik 2015 004U Gradskoj knjižnici Đurđevac 19. studenog 2015. predstavljene su dvije nove muzejske publikacije: Podravski zbornik 41/2015 i Bibliografija Podravskog zbornika: retrospektiva 1975.-2014 autorice Božice Anić. Knjige su predstavili urednik Robert Čimin i đurđevački autori Nikola Cik, Vladimir Miholek i Božica Jelušić. Tom prilikom mogli smo razgledati izložbu radova i instalacija u izvedbi "Ars Barnagor" koji su svojim bojama osvježili prostor knjižnice.

   

Jesmo li ipak građani drugog reda!?

FizijatrijaNe tako davno diglo se puno prašine oko teme upitne jednakosti u pružanju zdravstvenih usluga žiteljima đurđevačke Podravine u odnosu na ostatak županije. Nakon toga je došlo i do nekih poboljšanja. Rentgenolozi iz koprivničke bolnice dolaze u đurđevački Dom zdravlja i očitavaju slike, koje su prije čekale u ladicama i do mjesec dana. Znamo i da bi trebali dolaziti češće jer još uvijek nije zadovoljavajuće stanje, budući da ovo nije na tragu nacionalnog programa. Možda će biti više sluha u idućem razdoblju, od kojega svi puno očekujemo.

 

Unaprjeđenje međuresorne suradnje

Međuresorna suradnjaPredsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić i predsjednica UUSŽ Ankica Paula Plečić te predsjednik županijskog Savjeta mladih Dario Car prisustvovali su trodnevnoj rezidencijalnoj koordinaciji ''Unaprjeđenje međuresorne suradnje'' , koja je održana u Termama Tuhelj. Koordinacija je organizirana u okviru projekta „Znanjem do promjena“, a namijenjena je bila predstavnicima/ama civilnih društava i lokalnih dionika pružatelja socijalnih usluga s područja Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije.

   

Podravske čakule

seoski nogometU svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo naše političare koliko vrijede" je sigurno slogan ovih izbora, koji su naši glasači u najvećem postotku prakticirali na preferencijalnom glasanju, ili je to bio inat i želja za promjenom ili neki drugi svevišnji apetit glasača koji je bio u prvom planu. Koji je rezultat? - uspjeli smo u tome da smo izabrali ljude koji možebitno neće uspjeti sastaviti vladu ... i šta ćemo sad ?!

 

Policijska postaja Đurđevac obilježava 25. studenog - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

nasiljeGodine 1999. Ujedinjeni narodi su prihvatili 25. studenoga kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo, 25. studeni je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tko su bile sestre Mirabal?

   

Doznačeni novci za isplatu naknada biračkim odborima

Izbori za parlament 2015Članovima biračkih odbora angažiranima na provedi parlamentranih izbora u Hrvatskoj ovih bi dana na račune trebale 'sjesti' naknade za rad, budući je Državno izborno povjerenstvo (DIP) doznačilo sredstva za njihovu isplatu izbornim povjerenstvima izbornih jedinica.  Povjerenstvo je doznačilo sredstva za isplatu naknada za rad u biračkim odborima izbornim povjerenstvima izbornih jedinica, rečeno je u petak, 20. studenog, Hini.

 

Spomen izložba posvećena Tomislavu Franjiću

Spomen na Tomislava Franjića 2015.U Domu kulture Đurđevac otvorena je Spomen izložba likovnih umjetnika posvećena preminulom prijatelju i učitelju Tomislavu Franjiću koji je tijekom svog života doprinosio zajednici kroz kulturno umjetnički rad. U njegovu čast ispred brojnih gostiju održan je prigodni program s podravskim, vinogradarskim pjesmama i recitacijama uz oktet pjevača koji je pripremio Ivan Franjić, dok se Marica Hasan pridružila svojim sjećanjima i pjesmom te učenici OŠ Grgura Karlovčana koji su sudjelovali s dvije recitacije i vinogradarskom pričom od rezidbe do vina. 

   

U Varaždinu osvojili 10 medalja

Karate Varaždin 2015Karate kup Sv. Nikole koji se tradicionalno održava već 11 godinu za redom i ove godine je okupio zavidan broj natjecatelja, čak 500 natjecatelja iz 56 klubova i 4 države (Hrvatska, BiH, Srbija i Slovenija). Karate klub Đurđevac nastupio je sa 20 svojih natjecatelja u 27 kategorija i osvojili smo 3 zlatne, 2 srebrne i 5 brončanih medalja te u ukupnom poretku klubova u borbama zauzeli visoko 4. mjesto. 

 

Prvo mjesto Karate kluba Đurđevac u Križevcima

Karate Krizevci 14112015 1Još jedan odličan rezultat ostvario je Karate klub Đurđevac zauzevši prvo mjesto u ukupnom plasmanu klubova u kategoriji borbe na karate turniru u Križevcima koji se održao 14.11.2015. Na turniru je nastupilo ukupno 363 natjecatelja iz 43 kluba iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, a za KK Đurđevac nastupilo je 15 karatista u 26 kategorija.

   

Model đurđevačke crkve od lego kockica

Lego crkva Djurdjevac 1 2015Davor Jendrašić, učitelj glazbene kulture u našoj školi, pronašao je još jedan način kreativnog izražavanja - sagradio je model đurđevačke crkve od LEGO kockica! Za izradu mu je bilo potrebno čak 50 dana i oko 4000 kockica! Model je izložen u školskoj knjižnici OŠ Petra Preradovića u Pitomači. "U djetinjstvu su me „legići“ nekako zaobišli, no došle su četrdesete i vrijeme da to nadoknadim. Vjerujem kako LEGO kockice imaju pozitivnu ulogu u odrastanju, obrazovanju i odgoju djece. LEGO potiče maštu i kreativnost, kako kod djece tako i kod odraslih.

 

I u mom gradu Vukovar svijetli

Vukovar 17112015I ove je godine Osnovna škola Grgura Karlovčana na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu organizirala obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar pod nazivom “I u mom gradu Vukovar svijetli”. Učenici, nastavnici i roditelji su u koloni zajednički krenuli od zgrade Osnovne škole do središta Trga sv. Jurja, gdje su položili svijeće i ispisali ime grada heroja. U prigodnom programu sa recitacijama u čast Vukovaru nastupili su učenici Osnovne škole, Strukovne škole i Gimnazije.

   

Daruvar dobio školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju

Škola plivanja za djecu s teškoćama u razvojuU sklopu projekta „Treneri velikog srca“ školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju dobio je i Daruvar u petak, 13. studenog 2015. Projekt su pokrenuli Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor uz podršku Hrvatskog atletskog, plivačkog i stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom s ciljem da se djeci s teškoćama u razvoju omogući ravnopravno bavljenje sportom. Program ove škole plivanja, koja se održava u Termalnom vodenom parku Aquae Balissae, bazira se na poznatom Halliwick konceptu. U njemu vrlo važnu ulogu imaju posebno certificirani treneri koji motiviraju djecu i kreiraju atmosferu u kojoj se članovi tima međusobno podupiru.

 

Podravina svom generalu

Podravina svom generalu 15112015Prije tri godine, dana 16. studenog, na Međunarodnom sudu u Haagu Žalbeno vijeće donijelo je pravednu, dugo isčekivanu odluku - oslobađajuću presudu za hrvatske generale Mladena Markača i Antu Gotovinu. Dan je to kad je Republika Hrvatska konačno postala slobodna, kad je skinuta svaka sumnja u legitimitet obrambenih i oslobađajućih akcija Hrvatske vojske, a naročito sa VRO „Oluja“. U Đurđevcu, točnije na Peskima u Domu „Mladen Markač“, gradu i mjestu rođenja generala Mladena Markača obilježen je i po treći puta ovaj značajan datum novije hrvatske povijesti.

   

Večer zahvale naj žene 2015.g. Nadice Ivančan

Naj žena Ivančan Sekuline 14112015 034Nositeljica lente Naj žene Korivničko-križevačke županije za 2015.g. na Festivalu žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije Nadica Ivančan je sa svojom obitelji - suprugom Ivanom, kćeri Ivanom, sinovima Matejom i Tomislavom priredila večeru zahvalnosti na obiteljskom imanju Sekuline. Večeri je prisustvovao općinski načelnik Zdravko Ivančan, koji je naglasio važnost ovog projekta te uz čestitke izrazio i zadovoljstvo što je naj žena iz Molvi pa će se iduće godine Festival održati u općini Molve.

 

Seminar-radionica: Od ideje do predstave

Kazaliste radionica 1 2015U Domu kulture održan je seminar – radionica: „Od ideje do predstave“, koja se bavila putovima nastanka predstave: kako pitanjima režije, glume, tako i dramaturgije, te vizualnog identiteta izvedbe. Tematizirala je odnos zajednice i kazališta, tj. na koji način stvaranje predstave pozitivno utječe na užu i širu zajednicu.

   

Dan žalosti u ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Foto: HINAVlada Republike Hrvatske održala danas je donijela Odluku o proglašenju Dana žalosti u Republici Hrvatskoj povodom žrtava terorističkih napada u Parizu. Danom žalosti proglašen je ponedjeljak, 16. studenoga 2015. godine. Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

 

Gabrijela Golub: Reggio pedagogija zainteresirala je roditelje, kod nas se traži mjesto više

Dječji vrtić IgraKoprivnički Dječji vrtić Igra broji 16 zaposlenih na čelu s ravnateljicom Gabrijelom Golub. Svi oni brinu o stotinjak djece, smještenih u nekoliko skupina, i ponosni su na svoj rad koji je jedinstven na ovom prostoru. Naime, vrtić funkcionira prema metodi koja se zove reggio pedagogija i koja je uvelike zainteresirala koprivničke roditelje. Prema riječima ravnateljice Golub, riječ je o dinamičnoj i smislenoj cjelini koja djeluje prema posebnom programu, zbog kojeg je vrtić ubrzo postao popularan i u njemu se danas traži mjesto više. Piše Ozren Špiranec u današnjem broju Glasa Podravine i Prigorja.

   

Kaznena prijava za muljanje na tehničkim pregledima u Đurđevcu

Policija-autoPolicijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke, u suradnji s Carinskom upravom, dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima rođenim 1979., 1960., 1964. i 1975. godine, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te obavljanja neregistrirane djelatnosti. Sumnja se da su osumnjičenici rođeni 1979. i 1960., kao nadzornici stanice za tehnički pregled u Đurđevcu, tijekom listopada ove godine, samostalno i na poticanje osumnjičenika rođenih 1964. i 1975., iskoristili svoj položaj i ovlasti i nisu obavili dužnost, te unatoč tehničkoj neispravnosti produljili valjanost tehničke ispravnosti osam automobila i tri traktora.

 

Udruga Mali princ na radionici u Gradskoj knjižnici

Radionica u knjižniciDanas, na blagdan sv. Martina, prijateljice iz Gradske knjižnice Đurđevac i volonterke udruge "Ruka u ruci" osmislile su aktivnost izrade grozdova. Dobro pripremljene, s mnoštvom kaširanih kuglica i zajedno sa članovima Udruge Mali princ prionule su izradi. Nastali su tu grozdovi raznih sorti, a kasnije su obojali u različite boje. Kao uvod u današnju aktivnost porazgovaralo se o grožđu i vinu, a sudionici su istaknuli da je grožđe voće koje treba jesti, ali da je vino vrlo opasno jer je alkohol.

   

Smotra zimske službe u Cestariji Đurđevac

Foto: Pu koprivničko – križevačkaU cestariji Đurđevac jučer je održan pregled vozila i opreme koja će se angažirati u zimskom razdoblju 2015./2016. godine. Pregledu su  prisustvovali predstavnik Hrvatskih cesta Varaždin,  Županijske uprave za ceste Križevci, Policijske postaje Đurđevac i predstavnici Cesta d.d. Bjelovar. Pregledom je utvrđena ispravnost vozila izvoditelja zimske službe i njihovih kooperanata, te su utvrđene količine posipala za ceste. Policijska postaja Đurđevac poziva vozače da ne ostavljaju nepropisno parkirana vozila uz kolnik kako bi ralice mogle neometano čistiti snijeg s ceste.

 

Prijedlog proračuna Grada Đurđevca za 2016. i projekcije za 2017. i 2018.

moneyDonošenje prijedloga proračuna lokalne samouprave do 15. studenog tekuće godine, zakonska je obaveza. Za razliku od prošle godine kada je Proračun podijeljen vijećnicima Grada Đurđevca na samoj sjednici, točnije, mjesec dana nakon zakonskog roka, ovaj puta se nacrt "u tišini" pojavio na službenim stranicama Grada Đurđevca, u zakonskom roku. Iako je samo preporuka Ministarstva financija, poželjno je i objaviti vodič za građane kako bi lakše razumjeli predloženi proračun. U nastavku pogledajta Nacrt proračuna za 2016.

   

Članovi KK Đurđevac u sastavu županijske ekipe nastupili u Banja Luci

KC-Kz-Banja LukaU subotu 07.11.2015. u Banja Luci se održao III GRAWE ENERGIJA Karate kup, jedan od jačih karate turnira u regiji na kojem je nastupilo ukupno 750 natjecatelja iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije. Karate klub Đurđevac ovaj put je nastupio usklopu Karate saveza KC-KŽ županije, a klub je predstavljalo petero karatista. Zlatnu medalju osvojila je Ema Juričić dok je Valerio Prevedan osvojio brončanu, a nastupili su još Mateja Prevedan, Ivan Juričić i Niko Marović.

 

Nove zaposlenice u Udruzi Mali princ

Mali princ Djurdjevac 09112015 001Od ponedjeljka 09. studenog u Udruzi Mali princ zaposlene su nove djelatnice Jelena Đeri iz Budrovca i Željka Škrinjar iz Đurđevca. Ova zaposlenja omogućena su kroz poticajne mjere zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i to kroz mjeru javnih radova „Radom za zajednicu i sebe“, a za koje 100% plaće financira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Korisnici su s oduševljenjem prihvatili nove djelatnice, te smo uvjereni da će kao pomagačice u radu s korisnicima pomoći da skrb o njima bude još bolja.

   

Lackovićev debakl na parlamentarnim izborima

Izbori za parlament Djurdjevac 2015Ovi izbori pokazali su da nije dovoljno slikati se za novine na električnom biciklu, već da se on mora koristiti svaki dan. Nezavisnom kandidatu Željku Lackoviću to je postalo jasno već jučer iza osam sati na večer kada je primao nepotpune (ali porazne) izvještaje s biračkih mjesta. Jutros se može vidjeti da je „uspio“ dobiti 4223 glasa u II. Izbornoj jedinici, a najveći dio tog „uspjeha“ donijeli su mu glasovi sa područja Đurđevca, njih 1873. I to je to. A samoobanom da je ta lista „postala treća politička opcija u Županiji“, kako objavljuje na fejsu, očajnički želi zadržati autoritet među svojim glasačima.

 

Rezultati izlaznosti u Đurđevcu u 16,30 sati

Izbori za parlament 2015Izlaznost na parlamentarnim izborima 2015. do 16.30 sati je 46,57 posto, objavio je DIP, odnosno 1.508.825 građana. U usporedbi s izborima 2011., na birališta je do 16.30 sati izašlo 0,51 posto više birača, dok je u našoj II. izbornoj jedinci izlaznost veća za 1,54 posto. U Đurđevcu izlaznost na birališta iznosi 49,84 posto. 

   

Rezultati izlaznosti u Đurđevcu u 11,30 sati

Izbori za parlament 2015U podne su Iz DIP-a izvijestili kako je do 11:30 sati na birališta izašlo već 21,55 glasača. Branko Hrvatin je rekao kako je rekao kako je na 85 posto biračkih mjesta izašlo 685.837 građana. Odaziv na ovim izborima tako je čak 5 posto bolji nego prije četiri godine. Tada je do 11:30 sati glasovalo 566.000 birača, odnosno njih 16,4 posto. U Đurđevcu je od 6.742 birača na birališta ih je izašlo 1620, odnosno 24,03%.

 

Martinje v Đurđevcu 2015.

Martinje Djurdjevac 07112015 028Danas se u atriju Starog grada u Đurđevcu krstio mošt u vino, a vlasnici mošta dobili su "Krsni list" od Velikih meštrov martinjskog ceremonijala. Na Martinju v Đurđevcu posjetitelji su mogli uživati u domaćim kolačima koje je pripremila Udruga žena Grada Đurđevca, degustirati gorički krumpir koji je pripremila Strukovna škola Đurđevac te uživati u dobroj kapljici koju je pripremila Udruga vinogradara i voćara Đurđevac. U prigodnom programu je nastupila Udruga cimbalista Republike Hrvatske, a doživljaju su doprinijeli i kostimirani članovi Udruge sv. Juraj.

   

Prijavite se za sudjelovanje na izložbi Božiću ususret

bozicne jasliceUdruga Peski Art Đurđevac poziva sve zainteresirane udruge, ustanove i pojedince na sudjelovanje na jednodnevnoj izložbi božićnih jaslica i božićnih ukrasa Božiću ususret. Izložba će se održati 13. prosinca u vremenu od 10,00 – 15,00 sati u Domu Mladen Markač u Đurđevcu, a prijave se zaprimaju do 1. prosinca. Izložba će biti podijeljena u dva dijela i to na izložbu Božićnih jaslica i izložbu Božićnog nakita, a na izložbi će se izlagati unikatni radovi koji su u cijelosti proizvod ručnog rada.

 

Zoran Milanović na druženju s građanima grada Đurđevca

Milanović Djurdjevac 04112015Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, nositelj liste u 2. izbornoj jedinici i predsjednik Hrvatskog sabora u prethodnom mandatu Josip Leko, ministar poduzetništva Gordan Maras, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš te dosadašnja saborska zastupnica Gordana Sobol, jučer su u hotelu Picok organizirali druženje sa građanima Đurđevca. Nakon kratkog predizbornog govora građani i simpatizeri koalicije Hrvatska raste upustili su se u neformalan razgovor sa Zoranom Milanovićem i kandidatima liste u ovoj izbornoj jedinici. Nakon toga je dio građana autobusom krenuo na predizborni skup ove koalicije u Bjelovaru.

   

Kako Grad Đurđevac (ne)rješava problem poljskih puteva

Budrovac putevi 1 001Prošla je godina dana od velikih kiša koje su uništile lokalne poljske puteve u Budrovcu, ali pomaka nema u njihovom saniranju. Najgore je na djelu prema području Skresi, gdje postoji klanac kroz koji ne možete proći niti tenkom. Poradi toga, do svoje poljoprivredne površine, morate ići zaobilazno preko Sirove Katalene (vidi kartu), čak i do 6 kilometra i tako već godinu dana. Gubi se vrijeme, troškovi u proizvodnji su veći, ali zato je gradski proračun stabilan, jer ako ne trošiš imaš više. Da li je stvarno tako? Naime, nedavno je gradonačelnik Lacković izjavio za lokalne novine da je materijal kupljen, ali u gradskom proračunu nema novaca za prijevoz (!?).

 

Karate klub Đurđevac osvojio 36 medalja

Prvenstvo KcKzz karate 2015 U subotu, 31. listopada održano je 1. Prvenstvo Koprivničko-križevačke županije u karateu. Na ovom natjecanju, koje je održano u organizaciji Karate saveza Koprivničko-križevačke županije, nastupila su 4 kluba s područja naše županije – Karate klub Đurđevac, Karate klub KTC Križevci, Karate klub Podravka i tehnički organizator i domaćin Karate klub Koprivnica. Značaj ove manifestacije je što se održala u organizaciji novoosnovanog Karate saveza Koprivničko-križevačke županije, udruge koja okuplja, ujedinjuje i organizira karate klubove s područja naše županije te unaprijeđuje njihov rad i suradnju.

   

Predizborni skup HDZ-a u Domu Mladena Markača

HDZ predizborni Djurdjevac 30102015 017U Đurđevcu u domu koji nosi ime generala Mladena Markača u četvrtak, 30. listopada 2015. godine održan je predizborni skup Domoljubne koalicije II. izborne jedinice na kojima su kandidati predstavili izborni program. Predizbornim skupovima nazočili su predsjednik HSS-a Branko Hrg, predsjednik Županijskog odbora Hdz-a i dožupan Koprivničko - križevačke županije Darko Sobota, predsjednik Županijskog odbora HSS-a i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko - križevačke županije i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, te kao gost na skupovima dosadašnji saborski zastupnik dr. Stjepan Milinković.

 

Pjesnička večer sa Mirnom Weber i Božicom Jelušić

Mirna Weber Djurdjevac 30102015U petak, 30 listopada, održana je još jedna pjesnička večer. Mjesec hrvatske knjige s ovom večeri zaokružen je na najljepši mogući način. Pušlek rieči za naš dragi KAJ svim okupljenima pružile su pjesnikinje Mirna Weber i Božica Jelušić. Uživali smo u kajkavskim stihovima iz Mirnine knjige Božja ofčica i premijerno slušali pjesme iz još neobjavljene zbirke Ftič kesnokrič, Božice Jelušić. Večer je ispunio Davor Jendrašić- Mandraka koji je samo za ovu priliku uglazbio pjesmu Božice Jelušić te učenice OŠ Molve sa svojom mentoricom Marijom Halaček koje su recitirale stihove naših pjesnikinja.

   

Osnivačka sjednica nove Turističke zajednice

TZ podrucja VirjeU prostorijama Općine Virje je, u četvrtak 29.10.2015., održana osnivačka sjednica Turističke zajednice područja Središnje Podravine. Novoosnovana turistička zajednica obuhvaća područje općina Legrad, Drnje, Hlebine, Molve, Gola, Virje i Novigrad Podravski, a sjedište i turistički ured biti će smješten u Virju. Osim načelnika općina osnivača, sjednici je prisustvovao i gospodin Marijan Štimac pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju i predstavnici županijske turističke zajednice.

 

Obilježena 24. obljetnica osnutka i djelovanja 3. bojne 105. brigade

3 bojna 105 brigada 30102015 022U petak, 30. listopada u Đurđevcu je obilježena 24. obljetnica od osnivanja i djelovanja 3. bojne 105. brigade koju su činili branitelji sa područja nekadašnje Općine Đurđevac, a danas je to područje grada Đurđevca te općina Kalinovac, Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Ferdinandovac, Virje, Novo Virje, Molve i Pitomača. Obilježavanje osnutka i ratnog djelovanja 3. bojne 105. brigade i Dana Svih svetih započelo je na Gradskom groblju u Đurđevcu gdje su kod Križa života položeni vijenci u spomen na poginule branitelje i sve pokojne.

   

Jesen na Bilogori

Podrucna skola Budrovac u sumi 29102015 056U želji da pobliže upoznaju šumu u jesen te njezin biljni i životinjski svijet, učenici Područne škole Budrovac sa svojom su učiteljicom Olgom Lazar 29. listopada 2015. ostvarili dio nastavnog dana u šumi na prekrasnim obroncima Bilogore. Tamo ih je odveo roditelj učenika i šumar, Đuro Mihočka te im otkrio čari šume. Učenike je poučio o vrstama šuma zavičajne regije, o njezinim stanovnicima, pokazao im plodove šume, ukazao na razliku između jestivih i otrovnih šumskih plodova te ih upozorio na najotrovniju gljivu zelenu pupavku. Objasnio je kako lovci brinu o životinjama zimi te pokazao hranilišta za srne i divlje svinje.

 

Maras: Tko može reći da je danas gore nego prije četiri godine?

SDP Djurdjevac 29102015 008Jučer je u Domu kulture održan predizborni skup SDP-a na kojem su, između ostalih, bili prisutni ministrica Anka Mrak-Taritaš, saborska zastupnica Gordana Sobol, ministar Gordan Maras te Dražen Pros pomoćnik ministra. Maras je svom Facebook profilu objavio: „Danas čistog obraza dolazim pred punu dvoranu u Đurđevcu, gdje sam i prije četiri godine držao govor. Nitko ne može reći da je danas gore nego prije četiri godine. Ponosni tražimo povjerenje da nastavimo s radom jer nema povratka na staro, Hrvatska raste i ako itko može, izazivam neka to ospori!“ Uglavnom, govori nam jučer nisu otkrili ništa novo što već nismo čuli kroz medije.

   

Stranica 1 od 21

Miljenko Šestak

Nova vijest

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

NP Sjeverni Velebit - šume danas

NP Sjeverni Velebit - šume danas

Posljedice pasivne zaštite prirode (temeljene na mjerama zabrana) Donedavno profesionalno, a sada kao zaljubljenik u našu veličanstvenu planinu Velebit, više od dvadesetak godina redovito prolazim njezinim najatraktivnijim područjima, pa svakako i Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit. Taj kontinuitet...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 29.11.2015.-06.12.2015. Nedjelja, 29. 11. 2015. – 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA            09:00 – ŽUPNA          09:00 – Mičetinac         ...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 117/15 Br. 117/15*29.11.-06.12.2015.*1. NEDJELJA DOŠAŠĆA „… onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Posljednji komentari članaka

POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 519 
 

Poljoprivredno savjetodavna služba

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Policijska izvješća

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Razne obavijesti

 • 1
 • 2
 • 3

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska

Vrijedi pogledati

pohranjeno_u_arhivu_weba_logo