Četvrtak, Rujan 21, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Tradicijske pregače u Kutini

Đurđevac - Kultura

pregace2"Tradicijske pregače" naziv je izložbe autorica Slavice Moslavac i Edite Janković Hapavel koja prikazuje 60-tak originalnih pregača, zaslona ili fertuna s područja Moslavine, hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine. Izložba je podijeljena u dva dijela, od kojih je jedan dio bogate zbirke pregača koje je u đurđevačkom kraju s puno ljubavi prikupljao Ivan Lacković Croata. Drugi dio predstavljaju pregače iz funudusa Muzeja Moslavine, kao vrhunac izvorne tekstilne rukotvorine.

 

Unikatna vezenja na izložbi su se mogla vidjeti i na nošnjama koje su nosile članice pjevačke skupine Baština, koje su u duhu pregača uz tamburaški sastav svoga matičnog KUD-a Husian, otpjevale nekoliko pjesama.

"Pregača je uz oglavlje predstavljala i statusni simbol, a riječ je o najljepšem dijelu tekstilne rukotvorine", kazala je etnologinja Slavica Moslavac. Bilo je teško napraviti selekciju kada ju je prethodno već napravio Ivan Lacković Croata u đurđevačkom kraju, a u prikupljanju za fundus Muzeja Moslavine svakako treba spomenuti moslavačkog Stjepana Šajnovića.

"Croata je s puno ljubavi tragao za onim najljepšim pregačama, no danas je to donacija koja živi", rekla je Edita Janković Hapavel. Ona je pohvalila suautoricu Slavicu Moslavac na iznimnom trudu i pomoći oko istraživanja ovoga dijela ženskog ruha što je i rezultiralo organiziranjem ove vesele izložbe. Možete ju pogledati do kraja ožujka.

pregace1pregace3pregace4

 

 

 

 

 

 


Tekst i foto: www.kutina.hr

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Najnovije kolumne

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 389 
 

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska
Lendava

Lendava - Slovenija

Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..