Utorak, Travanj 25, 2017
Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Područna škola u maškarama

budrovac_fasenk_2012_075Danas, 21.02.2012., učenici Područne škole Budrovac i njihova učiteljica Olga Lazar, sada već tradicionalno, organizirali su fašničku povorku selom, te pjesmom i plesom razveselili brojne mještane koji su ih dočekali i častili bombonima, krafnama i sokovima. U maskiranoj povorci pridružili su im se i budući đaci. Time ova mala škola pokušava održati narodne običaje na selu i ujedno povezivati obiteljski dom i selo sa svojom školom. Prema onome kako su ih mještani dočekivali ispred svojih kuća, vjerujemo da im to uspijeva. U nastavku možete vidjeti kako su ih dočekivali ispred i u svojim kućama....

 

Iako ga nemamo, ipak ga imamo

maskare114

Ove godine nije održan tradicionalni "Mali fašenk" u Đurđevcu, a Grad, kao jedan od organizatora, je dao obrazloženje odluke: "... iz poznatih razloga štednje i želje da se roditelji djece dodatno financijski ne opterećuju...". Ujedno je donijeta odluka da se ipak održi, ali na način da to Osnovna škola i Dječji vrtić naprave samostalno u svojim prostorima, a zamjenica gradonačelnika Marijana Markešić je sigurna ".... da je time tradicija održana, a njena organizacija realizirana u skladu s trenutačnim gradskim gospodarskim prilikama." Dakle, iako ga nemamo, ipak ga imamo (!?).

   

Prvi akreditirani registar .eu domena u RH

AR_webI.T. PLUS d.o.o. iz Pule (ove stranice su na njihovim severima) postao je prvi akreditirani registrar .eu domena u Hrvatskoj! Nakon CARNetove akreditacije za registraciju .hr domena, sada prvi u Hrvatskoj nude registraciju .eu domena kao ovlašteni registrar EURid-a. Što to znači za Vas? Republika Hrvatska pristupit će Europskoj Uniji 01.07.2013. godine kao punopravna članica. Znamo da Europa kao zajednica ima svoju vršnu domenu .eu , isto kao što Republika Hrvatska ima svoju vršnu domenu .hr.. Za razliku od .hr domena kojih je registrirano manje od 100.000 i koje se koriste pretežno u domaćim okvirima, .eu domene su puno šire zastupljene (što je i logično) i ima ih preko 3,5 milijuna registriranih u ovom trenutku.

 

Neprikrivene reklame na portalu Grada

placeno-oglasavanjeNe možemo se ne zapitati tko je, i po kojim kriterijima, odlučio da će se reklamirati privatne tvrtke na službenom gradskom portalu. Nekoliko puta do sada je to učinjeno kroz tekstove, a sada se i u "Najavi događanja" reklamira Hotel Picok. Nije u pitanju nikakova humanitarna ili slična akcija, ili nedajbože nešto besplatno, već je u pitanju reklamiranje njihove osnovne djelatnosti i to sa jasno istaknutom cijenom ponuđene usluge. A imaju li pravo na reklamu pod istim uvjetima i ostali ugostiteljski objekti našeg grada?

   

Dvije vrijedne knjige o Podravini

pozivnica_knjigeIdući tjedan, 21. veljače 2012. u 18,00 sati, u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu biti će predstvljene dvije knjige i to knjiga dr.sc. Hrvoja PETRIĆA “Pogranična društva i okoliš: Varaždinski generalat i Križevačka županija u 17. stoljeću“ (2012.) koja predstavlja autorovu doktorsku disertaciju obranjenu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2008. godine., a o njoj će govoriti Dražen Podravec, te knjiga Petre SOMEK “Tradicijsko graditeljstvo u Podravini” (2011.) koju će predstaviti Dragutin Feletar. Knjige su objavljene u nakladi Meridijana iz Samobora, a posebna vrijednost za Podravinu im je i u tome što su temama i autorima zavičajnog karaktera.

 

Zelena čistka - Jedan dan za čisti okoliš

zelena_cistka"Zelena čistka" - Jedan dan za čist okoliš", naziv je ekološke akcije kojom se Hrvatska 21. travnja 2012. godine pridružuje globalnom ekološkom pokretu "Let's do it - World cleanup 2012.", koji se provodi u 82 zemlje diljem svijeta s nakanom uključivanja najvećeg broja volontera u veliku akciju čišćenja odbačenog otpada u okolišu. Organizator akcije je udruga Žmergo iz Opatije, a provodit će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

   

Gradonačelnik u emisiji Radio Đurđevca

Logo_radio_djurdjevacUkoliko niste slušali emisiju Radio Đurđevca, u petak 10.02.2012., u kojoj je gostovao gradonačelnik Slavko Gračan, možete ovdje preslušati cijelu emisiju. On objašnjava zašto djeca dolaze mokra iz škole, te zaključuje da to nema veze sa gradom i nadstrešnicama, već su djeca sama kriva za to (!?). Uz to, nadstrešnice čekaju da se krene u uređenje Trga kojim bi se obuhvatila i problematika isitih. Zatim problemi sa gradskom vagom, čišćenje ceste u Grkinama, organizacija Picokijade (za koju tvrdi da se ništa ne kasni u organizaciji), parkiranje na autobusnim stajalištima, problemi oko Nature Agro... preslušajte u nastavku....

 

Kukuriček 2012. bez Đurđevčana?

kukuricek_bez_djurdjevcana_1Godine 1995. kada je bio održan prvi Kukuriček s autorskim pjesmama, svi koji su do tada ponešto pisali, skladali ili imali ikakvog pojma o glazbi na neki način su se uključili u ovaj glazbeni projekat za djecu. Tih prvih godina na svakom Kukuričeku bilo je po nekoliko izvođača iz Đurđevca, te isto tako i tekstopisaca, skladatelja i aranžera. Također bilo je nekoliko izvođača i autora iz okolnih mjesta širom Podravine. Već tada je Kukuriček kvalitetom odskočio, te pokazao da ne pripada kategoriji jedne selske priredbe i nekako smo znali kakva mu je budućnost, ali nismo mogli zamisliti festival bez autora, a pogotovo izvođača iz Đurđevca.

   

Izložba slika Vesne Suhor

vesna_suhor_slikaU Galeriji Stari grad Đurđevac u petak 10. veljače u 19,00 sati bit će otvorena samostalna izložba Vesne Suhor. Umjetnica se slikarstvom bavi od studentskih dana, a već dvadeset godina radi kao kustos i voditelj Pomorskog muzeja u Orebiću. Likovni postav izložbe potpisuju Edita Janković Hapavel i Marijan Špoljar, a u organizaciju izložbe je uključena je i Koprivničko - križevačka županija.

 

Izložba slika "Trakat anđeoski"

pozivnica2Gradska knjižnica Đurđevac i Galerija Exlibris pripremili su nam još jedno gostovanje umjetnice Gordane Špoljar Andrašić, ovaj puta povodom Valentinova. Izložba slika pod nazivom "Traktat anđeoski" biti će otvorena u četvrtak 09. veljače 2012. u 18,00 sati. Glazbeni gosti izložbe su Ivana Jaklin, sopran - solo i Bernard Dugan na glasoviru. Dođite i uživajte u društvu anđela...

   

Izložba fotografija Borisa Kovačeva

boris_kovacev_izlozbaNakon mnogo izložbi fotografskih amatera, Đurđevac je dobio priliku da vidi kako fotografiraju profesionalci. U Galeriji Centar 2 u Domu kulture, svoje fotografije će izložiti Boris Kovačev, fotograf agencije CROPIX, pod nazivom "OKO nas". Ovaj mladi Kalinovčan, član Foto kino kluba Drava iz Đurđevca, svoju zaljubljenost u fotografiju pretočio je u svoj životni poziv. Njegove fotografije objavljuju sve dnevne novine i razni časopisi, te internetski portali. Otvorenje izložbe je u subotu 11.02.2012. sa početkom u 19,00 sati.

 

Nova uprava NK Vinogradar Čepelovac

vinogradar_05022012_011U nedjelju, 05.02.2012., održana je godišnja skupština Nogometnog kluba Vinogradar iz Čepelovca. Analizu prošlogodišnjih rezultata u proljetnom i jesenskom dijelu iznio je dosadašnji predsjednik kluba Ivica Marjanović, koji je izrazio nezadovoljstvo sa rezultatima u jesenskom dijelu. Svi prisutni članovi skupštine zaključili su da se mora ozbiljnije pristupiti proljetnim pripremama kako bi se poboljšala igra, a samim time i povratak publike koja se dosta prorijedila.

   

Povratak seljačkom pejsažu - 400 mil. €

kombajn_2012_001Poljodjelska Europa 2020. godine bit će potpuno drukčija od sadašnje, a to bi moglo biti i od velike koristi za Hrvatsku. Ulagat će se u one poljodjelske projekte koji će štititi okolicu, u pravi seoski pejsaž. Novac će dobiti oni koji budu radili terasaste vinograde, sadili drvorede i grmolike biljke, gradili kanale, uzgajali različite kulture... Nestat će "specijalizirana" gospodarstva na kojima se proizvodi samo pšenica ili samo kukuruz, odnosno goleme plantaže samo jedne vrste žitarica.

 

Skupština Udruge žena Budrovac

zene_budrovac_28012012_035U subotu, 28.01.2012., u Društvenom domu u Budrovcu, održana je Skupština Udruge žena Budrovac. Nakon kratkog pregleda prošlogodišnjih aktivnosti i razmjene poklona između udruga, prisutne je pozdravio gradonačelnik Slavko Gračan, te pohvalio svestran rad udruge. Nakon službenog dijela članice Udruge žena počastile su sve prisutne večerom, a tamburaški sastav "20 do asa" zasvirao u nastavku za plesnu večer. Kako je to izgledalo, pogledajte galeriju slika u nastavku...

   

Neobična foto izložba

88U srijedu 1.veljače u 10,00 sati u Domu za starije i nemoćne ljude, preko puta Doma zdravlja, biti će priređena izložba fotografija za korisnike doma. S obzirom da korisnici doma jednim djelom nisu pokretni, izložba će biti priređena u njihovom dnevnom boravku i to tako da će oni sjediti u krugu i dobivati jednu po jednu fotografiju koju će zatim jedan drugom dodavati dok fotografija ne obiđe cijeli krug.

 

Izađite na referendum

ne_u_eu_2012

   

Tourphoto 2011. u Koprivnici

tourphoto_kc2012Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Foto kino klubom Drava iz Đurđevca, provela je sedmi po redu natječaj za najbolju turističku fotografiju na temu «Turizam kontinentalne Hrvatske». Premijerno je izložba "TOURPHOTO 2011" bila predstavljena riječkoj publici, a danas 13.01.2012., izložba će biti postavljena u Domu mladih u Koprivnici. Selektor natječaja, Krunoslav Heidler, za izložbu je odabrao 180 od ukupno 289 pristiglih fotografija i 76 autora iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Mađarske.

 

Pušenje pomaže u prevenciji raka pluća

Svake godine na tisuće liječnika i ostalih članova „ne pušačke inkvizicije“ troši na bilijune dolara i ovjekovječuju ono što nepobitno postaje najveća povijesna zabluda u socijalnom inženjeringu. Uz pomoć većine zapadnjačkih vlada, ovi orvelovski lobisti progone pušače sa fanatičnim ubjeđenjem koji nadilazi čak i smiješan debakl Američke prohibicije alkohola, koja je trajala od 1919 do 1933.

   

Virka's Wicked Festival

cPKdZ

Ako želite malo zagrijavanja pred novogodišnju feštu, svakako svratite. S ciljem promicanja house i dance scene u regiji predstavljamo vam drugi po redu Virka's Wicked Festival, ovoga puta u zatvorenom prostoru velikog kapaciteta. Kako je scena slabo razvijena u Virovitici i okolici odlučili smo stati sa time na kraj i promjeniti nešto, tako je nastao Wicked Festival koji se odmah u svom prvom predstavljanju pokazao kao odličan pogodak. Dobre glazbe i odlične atmosfere ne nedostaje, a za to se brinu različiti DJ-i koji drže plesni podij zagrijan. Ulaz je besplatan sa ciljem da poveća interes ljudi.

 

Božićna radionica u PŠ Sirova Katalena

sir_katalena_08122011U četvrtak, 8. prosinca 2011., učenici i roditelji Područne škole Sirova Katalena sa učiteljicom Senkom Zobunđija imali su božićnu radionicu. Izrađivali su prigodne čestitke i oslikavali kuglice salvetnom tehnikom, a baka Ana Bogat im je prenijela svoje znanje i naučila ih izrađivati anđele od krep papira. Sav izrađeni materijal će se prodavati. Prihod od prodaje namijenjen je u Caritas župe Budrovac i siromašnoj djeci Afrike. Sudionici božićne radionice svojim su nesebičnim radom pokazali kako žele da svi osjete radost Božića.

   

Comenius projekt odveo ih u Norvešku

os_novigrad_mobilnost_2011_2Norveški Comenius tim ugostio je od 23. do 27.11. svoje partnere u prekrasnom malom gradiću, nedaleko Osla, Fredrikstadu. Iako su svi strahovali od niskih temeperatura koje su za to razdoblje u Norveškoj uobičajene, OŠ „Prof. Blaž Mađer“ iz Novigrada Podravskog dočekalo je iznenađenje u obliku ugodnih desetak stupnjeva. Fredrikstad svoj naziv duguje danskom kralju Fredriku II. iz 1569.god.

 

Vaša pošta za dobra djela

vpzd_2011Hrvatska pošta ponosno je objavila rezultate natječaja „Vaša pošta za dobra djela“. Na Natječaj je pristiglo 278 prijava sa zahtjevom za donacijom 735 426 omotnica s plaćenom poštarinom. Budući da je vrijednost donacije jedan milijun kuna u omotnicama s plaćenom poštarinom, odnosno 322 580 omotnica, Hrvatska pošta je u skladu s uvjetima natječaja odlučila pomoći što većem broju prijavljenih udruga, ustanova, klubova i institucija.

   

Kako (ne) čuvamo svoju baštinu

bazijanac_6U petak 2. prosinca, Galerija Centar2 u Domu kulture, gradski alternativni galerijski prostor bio je ispunjen eksponatima iz života i rada nekada najpoznatijeg pučkog liječnika bivše države, dr. Petra Bazijanca. – Riječ je zapravo o dokumentarističkoj izložbi za koju sam uspio, zahvaljujući ljubaznosti njegove obitelji, sakupiti podosta pisanog materijala, slika i predmeta o ovom narodnom liječniku i medicinskom prosvjetitelju, rekao nam je, uoči izložbe posvećene 30. godišnjici smrti ovoga poznatog đurđevčana, autor izložbe Zdravko Šabarić. (citati sa službene stranice Grada)

 

Nisi sam u Podravskim Sesvetama

nisi_sam_pod_sesvete_2U velikoj sali Društvenog doma u Podravskim Sesvetama, 08.12. 2011., održano je predavanje za roditelje učenika 1.- 8. razreda, djelatnika PU Koprivničko-križevačke s temom "Nisi sam". Predavanje je bilo  usmjereno na probleme vršnjačkog nasilja, te vršnjačkog i seksualnog nasilja i zlostavljanja  putem društvenih mreža i mobilnih komunikacija.

   

Rezultati Hrastico foto natječaja

Josip_Tomica_Decki_na_presiZavršen je, sada već, četvrti HRASTICO foto natječaj na temu Vinarstva i vinogradarstva. Sudjelovalo je 50 autora (profesionalaca i amatera) koji su poslali preko 400 fotografija vinogradskih bogatih kolorita u različitim godišnjim dobima, prekrasnih detalja, ljudskog rada pri stvaranju vina. Među nagrađenima su opet članovi Foto-kino kluba Drava iz Đurđevca, Josip Tomica sa drugom nagradom i Željko Car sa pohvalom.

 

Kronika tjedna 11.12.2011.

Logo_radio_djurdjevacAko niste slušali Kroniku tjedna Radio Đurđevca emitiranu u nedjelju 11.12.2011., to možete sada....

Iz sadržaja: Slavko Gračan - Proračun Grada Đurđevca, Osnivanje poduzeća za gospodarenje sa gradskom imovinom, Smanjivanje primanja zaposlenih za 5%, Preaspodjela novaca prema lokalnoj samoupravi, Korigiranje rente lokalnoj samoupravi - Sastanak čelnika županijskih političkih stranaka - Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom - Darko Sobota: ulaganje Županije u poljoprivredu.....

   

Dvadeset razloga za NE u EU!

ne_u_eu1. Hrvatskoj vladi je naređeno da se svih 35 potpisanih poglavlja drže u tajnosti i da Vam nastave prodavati maglu do konačnog ulaska, pa sad pročitajte ISTINE koje su se Hrvatskoj dogodile, ili bi se dogodile ulaskom u Eu, pa će Vam biti jasno zašto ih hrvatska vlada i hrvatski predsjednik skrivaju od Vas.

2. Ulaskom u EU gubi se Suverenitet, Neovisnost i Pravo na Slobodu odlučivanja. Sve daljnje odluke su ustvari naredbe po volji Bruxellesa koje moraju biti izvršene, inače slijede kazne i sankcije!

 

Božićna radionica u PŠ Budrovac

bozicna_budrovac_08122011023Učenici Područne škole Budrovac sa svojim su roditeljima i braćom održali veselu božićnu radionicu, 8. prosinca 2011. godine, gdje su izrađivali nakit za jelku od prirodnog materijala, a koji je osmislila njihova učiteljica Olga Lazar. Marljivo su radili, pjevali božićne pjesme i uz druženje izradili mnoštvo nakita. Jelku, posađenu u lonac, poklonili su roditelji učenika Ivana Zebeca i sada je zasjala u novom božićnom ruhu, a u proljeće će nastaviti svoj život u školskom dvorištu.

   

Hrvatski ratni veterani

hrv_07122011_07U Bjelovaru je 07. prosinca održana sjednica Skupštine bjelovarske udruge Hrvatski ratni veterani BBŽ. U prostorijama Bjelovarskog sajma više od dvadeset članova iz županijskih Klubova Bjelovar, Daruvar, Veliki Grđevac, Štefanje, Kapela i Garešnica te predstavnik kluba Zagrebačkog okruga u osnivanju izabralo je nova radna tijela Udruge.Osim radnih tijela članovi Skupštine odlučili su promijeniti i Statut Udruge, znak i zastavu pa se nakon ove sjednice Skupštine Udruga zove jednostavno Hrvatski ratni veterani.

 

Rewind Jam 2011.

rewind_jam_2011_posterU subotu, 10.12.2011, Veliki humanitarni Break Dance spektakl u Virju u novom društvenom domu s početkom u 20,00 sati. Očekuje vas break dance elita iz cijele Hrvatske, gosti iz inozemstva (Njemačka, Mađarska, Austrija), pregršt kvalitetne glazbe koju su za vas pripremili Fresh delivery (DJ Chill & Dirty Hairy), te vas očekuje odličan program tokom cijele večeri koji ne smijete propustiti.

   

4. koprivnički salon fotografije

Tri_plus_triFoto kino klub "Podravina" organizira "4. koprivnički salon fotografije" koji predstavlja izložbu najboljih fotografija proizašlih iz državnog fotografskog natjecanja pod nazivom "Sretno dijete – sretna obitelj". U natjecanju su sudjelovali amateri i profesionalci iz Republike Hrvatske koji su mogli obrađivati dvije teme: Dijete - djeca, san, radost, osmjeh na licu, Obitelj - radost, osmjeh na licu. Među nagrađenima se nalaze i članovi Foto-kino kluba Drava iz Đurđevca, Željko Car sa srebrnom medaljom na temu Obitelj i Zdravko Šabarić sa pohvalom na temu "Dijete/djeca".

 

Godišnji koncert puhačkog orkestra

puhacki_orkestarČlanovi Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac pozivaju Vas na svoj tradicionalni GODIŠNJI KONCERT koji će se održati u subotu, 10. prosinca 2011. godine, s početkom u 19.00 sati u Domu kulture Đurđevac. U cjelovečernjem nastupu Orkestar će se predstaviti s novim skladbama, a osim puhača u programu sudjeluju:

   

Specijalna diploma Kruni Heidleru

heidler_pula2011_nagrade

Revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma, mjesto na kojem se jednom godišnje okupljaju zaljubljenici filma, autori, teoretičari, predstavnici kinoklubova i publika koja sa zanimanjem prati nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske i videoprodukcije. Ovogodišnjom se selekcijom, od ukupno 119 pristiglih, došlo do 42 uratka koji su bili prikazani, a neki i nagrađeni, tijekom 3 dana 43. Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva koja se održala u Puli prvi put, od 25. do 27. studenog 2011.

 

Rezultati u 2. izbornoj jedinici

izbori2011_2izbornaGotovo je i prebrojavanje u 2. izbornoj jedinici gdje je na biralušta izašlo 249.101 birač, odnosno 61,82%. Premoćnu pobjedu odnijela je Kukuriku koalicija za koju je glasovalo 104.516 ili 42,63%, zatim slijedi HDZ sa 52.652 glasa ili 21,48%, HSS sa 14.854 ili 6,06% i Hrvatski laburisti: 14.161 ili 5,78%. Prema listama zastupnici za 2. izbornu jedinicu u Saboru bi trebali biti:

   

Pratimo parlamentarne izbore 2011.

izbori2011_budrovac 6. - Ukoliko želite pregledati službene podatke sa detaljima po biračkim mjestima u Đurđevcu, to možete učiniti OVDJE.

5. - Prebrojavanje glasova u Đurđevcu je gotovo, možete vidjeti u nastavku rezultate. Glasovalo je 4.657 birača, odnosno 66,69%, a očekivano je najviše glasova dobila Kukuriku koalicija 51,43%, alijedi ih HDZ sa 17,72% i Hrvatski laburisti sa 5,32%.

 

Obraćanje predsjednika Josipovića

Predsjednik_JosipovicGrađanke i građani Republike Hrvatske,
Izbori koji su pred nama prilika su da svojim glasom i povjerenjem pruženim nekoj od koalicija, stranaka ili neovisnih lista odredite svoju budućnost, budućnost svoje djece i naše Domovine Hrvatske. Izbori su prilika da Hrvatska, njen budući Sabor i Vlada, osnaženi novim demokratskim legitimitetom, ma kojih boja bili, odlučno i s optimizmom otvore novu stranicu naše povijesti. I sam s optimizmom gledam na budućnost Hrvatske.

   

Stranica 40 od 61

Miljenko Šestak

Nova vijest

Još pozdrava iz svijeta robota!

Još pozdrava iz svijeta robota!

Prvo nešto iz prošlosti. Znate li da se roboti prvi puta spominju negdje već oko 7. stoljeća prije naše ere.... I to na Zapadu u grčkom mitu o Talosu brončanom mehaničkom kolosu koji je čuvao otok Kretu od mogućeg nepoželjnog upada. Mehanički je brončani kolos mogao uništavati ljude i brodove...

Opširnije...

Izlet u robosvijet

Izlet u robosvijet

Čuli ste već za tri zakona robotike Isaaca Asimova?! Vjerojatno ste čuli.... Ipak, podsjetimo ih se i promislimo o njima. Godine 1942., književnik Isaac Asimov utemeljuje, u svom djelu Runaround, tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se...

Opširnije...

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 23.04.2017.-30.04.2017. Nedjelja, 23. 04. 2017. – DRUGA VAZMENA NEDJELJA – NEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA – SVETKOVINA SVETOG JURJA MUČENIKA 09:00 – Mičetinac 11:00 – SVEČANO ZAVJETNO EUHARISTIJSKO SLAVLJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 190/17 Br. 190/17*23.04.–30.04.2017.*DRUGA USKRSNA NEDJELJA   “I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Posljednji komentari članaka

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 336 
 

Poljoprivredno savjetodavna služba

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Policijska izvješća

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Razne obavijesti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska
Lendava

Lendava - Slovenija

Vrijedi pogledati

Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..