Četvrtak, Rujan 21, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Savršena kohabitacija đurđevačke vlasti

Đurđevac - Komentari

 

naplata_parkiranjaU vrijeme kad je recesija u punom zamahu i ne nazire joj se kraj, a time ni tračak svijetla na kraju ovoga tunela u kojemu se nalazimo djeleći sudbinu s ostatkom svijeta, čelnici našega grada provode još jednu umotvorinu - namet u vidu naplate parkiranja. Pitanje je tko će u Đurđevcu plaćati parking, kada ljudi nemaju posao i moraju dobro paziti na svaku kunu. Znaju li uopće gradski čelnici koliko u Đurđevcu još ima zaposlenih? Ili gradska elita sve promatra kroz prizmu svojih dobrih, sigurnih i redovitih plaća, podebljanih s naknadama za funkcije gradonačelnika/zamjenice/predsjednika/zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, za koje svi mi dajemo svoj novac?

 

Počela škola za male tamburaše

Podravina - Razno

Skola_za_tamburase_SemovciKulturno umjetničko društvo Zvirišče iz Šemovaca organiziralo je školu za tamburaše koja je poćela sa radom u petak 30 studenog. U školu se upisalo 13 polaznika, većinom  ućenici nižih razreda Osnovne škole, a nastava će se odvijati dva puta tjedno u prostorijama Mjesnog Odbora. Troškove održavanja nastave i kupnje istrumenata za polaznike osigurat će KUD Zvirišće. Kako troškovi ove škole znatno prelaze sredstva koju KUD dobiva od Općine Virje, pokušat će ih osigurati putem donacija, posudbe instrumenata i nastupima na manifestacijama.

   

Ivan Hodić novi predsjednik HNS-a

Đurđevac - Politika

hns_djurdjevacNa Izbornoj skupštini održanoj prošlog tjedna, đurđevački HNS dobio je novo vodstvo nakon ostavke donedavnog predsjednika Ivana Pleadina, koju je dao zbog osobnih razloga. Za predsjednika je izabran Ivan Hodić, novoizabrani potpredsjednici su Ante Bratanović i Katarina Kovač, dok će poslove tajnika obavljati Ivan Kuštrak.Na Skupštini je izabrano i sedmeročlano Predsjedništvo, koje će voditi podružnicu do idućih izbora.

 

Božićna radionica u Budrovcu

Budrovac - Područna škola

Bozicna_radionica_Budrovac_2012_033U želji da urede dio prostorija Područne škole Budrovac, učenici, njihovi roditelji i učiteljica uz pomoć Caritasa župe Budrovac su tijekom listopada i studenog 2012. godine marljivo radili prigodne božićne poklone. Njih su prve adventske nedjelje prodavali u župnoj crkvi u Budrovcu, a župljani i dragi prijatelji škole su ih, kupnjom poklona, podržali u akciji. Tako su pokazali svoje veliko srce i želju za suradnjom i pomoći malim učenicima, koji će im se zahvaliti božićnom priredbom koju već uvježbavaju sa svojom učiteljicom.

   

Nove voćke u školskim voćnjacima

Škola - Područne škole

Budrovac_vocnjak_2012_001Učenici Područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena sa svojim učiteljicama su tijekom studenog 2012. godine posadili sadnice mladih voćaka koje im je darovao đurđevački voćar Marijan Panić. Nakon što su njihovi roditelji i spremačice iskopali jame za voćke, stigao je gospodin Panić te učenike podučio kako se sade voćke, nakon čega je svaki učenik dobio jednu sadnicu koju je s oduševljenjem i posadio. O toj će voćki voditi brigu, a nakon dvije godine moći će i kušati njene prve slatke plodove.

 

Među pet najuspješnijih u Hrvatskoj

Podravina - Razno

PSesvete_TV_skolskiSatŠto je sve potrebno da mala škola postane jedna od pet najuspješnijjih u Hrvatskoj na natjecanjima iz fizike? Ne mnogo, samo želja za znanjem, dobra motivacija i sjajan profesor. Učenici 7. i 8. razreda Područne škole Podravske Sesvete, Marta Rep i Krunoslav Matočec, sa svojim prof. fizike mr. sc. Vladom Halusekom, nastupili su na HTV-u u emisiji Školski sat i tamo prezentirali zašto im je fizika zabavna. Voditelj emisije je Ivan Planinić, a možete ju pogledati u nastavku.

   

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada

Đurđevac - Izbori

Milica_Fucek_Vijece_20112012U petak, 23. studenog Gradski odbor SDP-a Đurđevac potvrdio je kandidaturu Milice Fuček za gradonačelnicu na slijedećim izborima za lokalnu samoupravu, a koji će se održati na proljeće 2013. Ovo je prva službena kandidatura za slijedeće izbore u gradu Đurđevcu, a uskoro se očekuje iznjašnjavanje ostalih stranaka koje će istaknuti svoje članove za istu funkciju. Što se tiče SDP- ove kandidature, podsjetit ćemo na članak "Tako to rade pobjednici" koji smo objavili na završetku prošlih izbora i prisjetiti se one narodne: "Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada".

 

Laburisti sproveli akciju "Potrubi...."

Đurđevac - Politika

Laburisti_Potrubi_22112012_1I dok su prije nekoliko mjeseci članovi Hrvatskih laburista-Stranke rada iz Đurđevca trebali još ispomoć kolega iz Koprivnice kako bi proveli akciju „Pitajte Vladu“, u novoj akciji koja se provodila na nacionalnoj razini, pozitvno su nas iznenadili. „Potrubi, protiv poreza na nekretnine“ Đurđevčani su odradili sami. Očito je da se članstvo Laburista na lokalnoj razini povećava iz dana u dan. Bilo je interesantno promatrati na trgu Sv. Jurja u centru Đurđevca kako vozači najprije sa čudom gledaju, kakav je to transparent, a onda kad shvate, stisnu sirenu.

   

Gimnazijalci se vratili iz Rumunjske

Škola - Aktivnosti

Mobilnost_u_Rumunjskoj_2012_3Od 12. do 17.studenog u rumunjskom gradu Braili održana je prva mobilnost Comenius projekta W.A.T.E.R. u kojoj su sudjelovali i predstavnici đurđevačke Gimnazije Dr.Ivana Kranjčeva. Školu su na susretu predstavljali učenici Tomislav Luka Periša i Matija Vršić te ravnateljica Nevenka Lončar i koordinatorica projekta Ana Huzjak Kišivan. Tijekom šest dana svog boravka u Rumunjskoj učenici su imali prilike mnogo toga vidjeti i naučiti te steći nova prijateljstva i iskustva.

 

Dani tehničke ispravnosti vozila 2012

Hrvatska - Razno

Dani_tehnicke_ispravnosti_2012U razdoblju od 19. do 24. studenog, provesti će se akcija „Dani tehničke ispravnosti vozila“. U vrijeme provođenja akcije u stanicama za tehničke preglede vršiti će se besplatni pregledi vozila, s ciljem poticanja vozača da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu, odnosno izbjegli događanje prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila. U potpunosti je dobrovoljna, a težište je na pružanju savjetodavne pomoći, od strane stručnog osoblja, u cilju uklanjanja eventualno utvrđenih neispravnosti na vozilu.

   

Područne škole o Vukovaru

Škola - Područne škole

Vukovar_Podrucne_2012_002Učenici područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena su sa svojim učiteljicama na satu razrenika 15. studenog 2012. obilježili Dan pada grada Vukovara. O domovini Hrvatskoj, njezinoj borbi za slobodu, ratnim stradanjima i Vukovaru - Gradu heroju govorilo se kroz PowerPoint prezentacije, čitanje priča, gledanje fotografija i isječaka iz novina te pisanje poruka mira uz želju da se ratna stradanja nigdje i nikada ne ponove. Sat razrenika završili su odlaskom na mjesna groblja gdje su uz molitvu zapalili lampaše za sve poginule u Domovinskom ratu.

 

Terenska nastava Područnih škola

Škola - Područne škole

Podrucne_u_ZG_16112012_033Učenici područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena su sa svojim učiteljicama Olgom Lazar, Marijom Šimunić, Nadom Petrović i Senkom Zobunđija 16. studenog 2012. posjetili grad Zagreb i ostvarili poučnu terensku nastavu. U Dječjem kazalištu Trešnja uživali su u predstavi "Čudnovate zgode šegrta Hlapića", redatelja Renea Medvešeka, te upoznali Hlapićeve pustolovine i njegova dobra djela uz želju da raspoznaju dobro od zla i da pomažu ljudima.
   

O ravnopravnosti spolova

Hrvatska - Kultura

DSCF0458Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH je u Šibeniku organizirao V. koordinaciju županijskih povjerenstava, na kojoj je sudjelovala predsjednica PZRS Verica Rupčić. Prezentirala je rad Povjerenstva s naglaskom da je sve planirano ostvareno uz mnogobrojne dodatne aktivnosti. Na koordinaciji su doneseni važni i obvezujući zaključci. * Županijske skupštine i županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova koji još nisu usvojili na svojim sjednicama akcijske planove za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011.-2015. godine trebaju žurno donijeti akcijske planove i osigurati sredstva za njihovu provedbu.

 

Arijana Čulina: Za Europu spremni

Đurđevac - Kultura

Za_europu_spremni_A_Culina

Današnja predstava otkazana je zbog bolesti glumice. Novac za kupljene ulaznice može se podići danas u 20 sati, ili od ponedjeljka na blagajni kina.

U petak, 16. studenoga 2012. u 20 sati u đurđevačkom Domu kulture poznata splitska glumica Arijana Čulina odigrat će svoju stand-up komediju Za Europu spremni koju je uglavnom sama osmislila i režirala. Kroz ovu komediju prožimaju se glazba i duhovita razmatranja o tome koliko su uopće Hrvati spremni za Europu i koliko je Europa spremna za nas. Na duhovit način komentira i brojne različitosti u običajima i kulturi, a sve je prožeto songovima Edith Piaf, ABBA-e i na kraju hitom "Insieme" Tota Cotugna.

   

Prva promocija romana Čišćenje globusa

Hrvatska - Kultura

Ciscenje_globusa_Bozica_JelusicNovootvoreni Centar za posjetitelje Međimurske prirode bit će domaćin promocije romana "Čišćenje globusa" autorice, renomirane hrvatske pjesnikinje, Božice Jelušić. Promocija će se održati u srijedu 14. studenoga s početkom u 18 sati. Sudionici programa su Siniša Golub kao promotor, Zoran Vidaković (Barnagorska škrinjica uspomena) i Sanja Flajs – Vidaković (glazbeni predah).  Jelušić je napisala obiteljsku kroniku u kojoj su glavni likovi članovi plemićke obitelji von Trezić, čije je ladanjsko imanje dospjelo u njen posjed prije dvadesetak godina.

 

Žene u odlučivanju na lokalnoj razini

Hrvatska - Razno

verica_rupcic_cesi_2012Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko - križevačke županije Verica Rupčić sudjelovala je na konferenciji i seminaru "Ravnopravne! Sudjelovanje žena u odlučivanju na lokalnoj razini", koji su održani u Zagrebu u organizaciji CESI - Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, uz pokroviteljstvo Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i potporu Veleposlanstava Republike Francuske i SAD u Hrvatskoj, te Grada Zagreba. Cilj konferencije bio je razmjena ideja i iskustava u promicanju sudjelovanja žena u odlučivanju, te razvijanje novih strategija za uključivanje većeg broja žena u odlučivanju na lokalnoj razini.

   

Deset godina Kloštranske palete

Podravina - Razno

 

10_god_Klostranska_paleta_2012_010Izložbeni prostor galerije u Kloštru Podravskom bio je premali da u subotu 27. listopada 2012. primi sve ljubitelje likovne umjetnosti. Udruga "Kloštranska paleta" je prigodnom izložbom radova iz fundusa Udruge  i promocijom monografije obilježila desetu obljetnicu djelovanja. Radovi 38 slikara, kipara i fotografa koji aktivno djeluju u Udruzi izloženi su na izložbi koja se može razgledati do 20. prosinca. U monografiji je kroz tekstove Vlade Đipala i Marije Bobonj prikazan protekli desetogodišnji period od osnutka "Kloštranske palete" do danas, a pojedini su likovni stvaratelji predstavljeni kratkim biografijama i reprodukcijom jednog novijeg rada.

 

Podravski motivi i Picokijada zajedno

Podravina - Razno

povorka_kola_2012_043Po prvi puta u Hrvatskoj dvije manifestacije iz dva susjedna grada održat će manifestacije istovremeno, ali u organizacijskoj sinergiji. Naime, inicijativa TZ Koprivnice naišla je na razumijevanje kod kolega iz TZ Područja đurđevačke Podravine da se iduće godine Picokijada i Podravski motivi održe istog vikenda (28. -30. 06.) – vikenda uoči vjerojatnog ulaska Hrvatske u EU, izvještava koprivnica.net.

   

Mjere policije uoči blagdana Svih svetih

Podravina - Razno

policajac

Uoči blagdana Svih svetih, od 30. listopada do 5. studenog, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vršiti će se pojačani nadzor i obilazak groblja na području Koprivničko-križevačke županije, te mjere u cilju osiguranja optimalne protočnosti prometa i sprječavanja počinjenja kaznenih djela krađa, posebice krađa predmeta iz osobnih automobila.

 

1. radionica LAG-a “PODRAVINA”

Podravina - Razno

Zelimo_Vase_idejeKako bismo izradili što kvalitetniju Lokalnu razvojnu strategiju potrebno je analizirati okruženje u kojem ćemo poslovati. Zato ćemo izraditi SWOT analizu kojoj je cilj što kvalitetnije definirati snage, slabosti, prilike i prijetnje koje mogu utjecati na razvoj Podravine i naših projektnih ideja. Stoga pozivamo predstavnike udruga, grupa, stranaka i drugih predstavnika civilnog društva da dođu na radionicu koja će se održati 5. studenog 2012. godine, u 11,00 sati, u Ferdinandovcu, Trg slobode 28 (u dvorištu).

   

Žene u ruralnom razvoju RH

Hrvatska - Kultura

Otocac_2012_03Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je među prvima u Hrvatskoj organiziralo radionicu u sklopu projekta Žene jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj. Projekt je proveden u svim županijama te je u Otočcu održana Nacionalna strateška radionica inicijative žene u ruralnom razvoju RH. Predstavnica PZRS KKŽ je bila Marija Mraz, predsjednica Udruge «Bolje sutra», s kojom Povjerenstvo ima izuzetno dobru suradnju.

 

Kako pružiti prvu pomoć

Škola - Područne škole

Crveni_kriz_Budrovac_2012_05

Povodom Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, a u sastavu zdravstvenog odgoja, učenici područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena su sa svojim učiteljicama u Područnoj školi u Budrovcu 26. listopada 2012. ugostili predsjednicu Gradskog Crvenog križa Đurđevac, gospođu Branku Stipović. Ona je učenicima govorila o aktivnostima, zadacima i načelima Crvenog križa nakon čega ih je kroz praktičan rad poučila kako pružiti prvu pomoć unesrećenome. Učenici će naučeno vježbati na satovima razrednika u svojim školama kako bi stečeno znanje mogli i primijeniti.

   

Đurđevac - veliko leglo pokusnih kunića?

Đurđevac - Komentari

PLIN_crSada je i službeno, građani Đurđevca troše nepročišćeni zemni plin iz bušotine "Ferdinandovac". Radi se o plinu niže energetske vrijednosti i, daleko važnije, plinu bogatom štetnim sastojcima od kojih su najopasniji živa i sumporovodik. Bez njihovog znanja i pristanka, gradonačelnik Slavko Gračan i Nadzorni odbor Komunalija-Plin d.o.o. su ih još mnogo ranije izložili mogućem štetnom utjecaju na zdravlje a zahvaljujući HDZ-ovoj i HSS-ovoj većini u Gradskom vijeću, zdravlje će još najmanje godinu dana riskirati s blagoslovom tijela koje bi, gotovo je tragikomično, trebalo predstavljati i štititi baš njihove interese, piše autor na portalu pollitika.com.

 

Zimsko računanje vremena od 28.10.

Hrvatska - Razno

Pomicanje_kazaljkeTijekom noći u nedjelju 28.10.2012. pomiću se kazaljke na satu jedan sat unatrag, odnosno sa tri na dva sata. Tako nam ove nedjelje počinje zimsko računanje vremena i to je stvarno vrijeme, dok je ljetno izmišljeno. I tu noć možete spavati jedan sat dulje, ali ako ste treća smjena i radite jedan sat dulje. U svijetu 161 država ne primjenjuje niti jedan oblik pomicanja kazaljki na satu, a među njima su Island, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina, odnosno nemaju ljetno i zimsko radno vrijeme.

   

Konj u potrazi za vlasnikom

Podravina - Razno

Izgubljeni_konj_2012_01Na Pitomom radiju objavljena je vijest da je pronađen KONJ. On je jutros dolutao kroz Dravsku ulicu i trenutno nijedan konjar iz Pitomače i obližnjih sela nezna čiji je. Vijest je provjerena i u pitomačkoj policiji, a ukoliko netko ustanovi da je izgubio bijelog pastuha u tipu arapa, neka nazove na mobitel 098/735-455 ili u policijsku postaju Pitomača na broj telefona 112 ili (033/741 739). Obavijestite nas ako se nađe vlasnik.
 

U Mjesecu knjige zavičajnici u Zagrebu

Đurđevac - Kultura

Bozica_Zoran_Zagreb_2012

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, u utorak, 23. listopada 2012. u 18.30 sati održana je u knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu u Zagrebu promocija knjige pjesama Arielirika Božice Jelušić. Tom prilikom predstavljena je mala posveta rukotvorenim knjigama – Naše male amajlije u sinergijskoj izvedbi Božice Jelušić i Zorana Vidakovića. Ukoričavani su prepjevi, crteži, skice, dijelovi dijarijskih tekstova sa željom da se knjizi vrati mjesto i dostojanstvo, važnost i vrijednost!

   

Prizivamo Frana 2012.

Đurđevac - Kultura

Prizivamo_Frana_2012Natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića „PRIZIVAMO FRANA“, održano u utorak, 23. listopada 2012., šesti je put u Đurđevcu okupilo recitatorice i recitatore, njihove kolegice i kolege iz đurđevačke gimnazije te njihove profesore, đurđevačke članove Matice hrvatske i druge goste, među kojima su ove godine bili i književnici iz Koprivnice, na čelu s predsjednicom Organizacijskog odbora ovogodišnje Galovićeve jeseni Enerikom Bijač, budući da je po drugi put đurđevački skup kojim se odaje počast velikom podravskom pjesniku i dio najveće podravske književne manifestacije.

 

Preminuo slikar Zlatko Huzjak

Đurđevac - Sjećanja

zlatko_huzjakNa gradskom groblju u Đurđevcu u ponedjeljak, 22.10.2012., 15,00 sati, Đurđevčani će se oprostiti od svojeg samozatajnog i uglednog sugrađanina, poznatog slikara Zlatka Huzjaka, profesionalnog slikara koji je ostavio zamjetan trag u slikarskom i kulturnom životu Grada Đurđevca i Podravine. Slikarstvom se počeo baviti 70-tih godina prošloga stoljeća i čitavo je to vrijeme nenametljivo gradio svoj osebujan slikarski stil bez (puno ljudi) ali s prepoznatljivim dravskim i podravskim motivima u gotovo svim slikarskim tehnikama. 

   

Uzgojna smotra toplokrvnih konja

Podravina - Razno

Ocjenjivanje_konja_2012_001Udruga uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak, dana 13. listopada 2012. godine, na prostoru Konjičkog kluba „Zlatni klas“ u Otrovancu, organizirala je uzgojnu smotru toplokrvnih konja za dioVirovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ocjenjivanje je provela komisija Udruge uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak u sastavu: Franjo Poljak (voditelj uzgoja konja hrvatski toplokrvnjak), Darko Selanec, Branko Kovačić i Marko Plavec.

 

Dan kruha u Budrovcu

Budrovac - Područna škola

Dan_kruha_Budrovac_14102012_017

Učenici Područnih škola Budrovac, Čepelovac i Sirova Katalena, njihove učiteljice Olga Lazar, Marija Šimunić i Senka Zobunđija, roditelji učenika i svi mještani župe Budrovac obilježili su Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tijekom misnog slavlja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Budrovcu 14. listopada 2012. Tijekom misnog slavlja, koje je predvodio župnik Mladen Gorupić, učenici su pjevali u pratnji orguljašice Magdalene Bavrke, recitirali o kruhu te prinosili darove zemlje i zahvaljivali se na njima, što je pripremila vjeroučiteljica Marina Barberic.
   

Dan kruha u PŠ Mičetinac

Mičetinac - Područne škole

Dan_kruha_Micetinac_2012_006U petak, 12.10.2012., u Područnoj školi Mičetinac održan je blagoslov kruha, krušnih proizvoda kao i drugih plodova zemlje. U organizaciji učiteljice Nade Petrović i vjeroučiteljice Sanje Vlah Maznik učenici su izveli prigodan program za svoje roditelje i mještane, dok je blagoslov kruha i plodova zemlje obavio kapelan župe Đurđevac, Ivan Munđar. Nakon programa svi zajedno ostali su na druženju i blagovanju finih kolača koje su pripremile vrijedne ruke mama i baka, obavijestila nas je učiteljica Nada Petrović.

 

U posjetu starim vremenima 2012.

Podravina - Razno

U_posjetu_starim_vremenima_2012_009U organizaciji Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice općine Pitomača, te restorana i seoskog imanja „Zlatni klas Otrovanec" u nedjelju 30.09.2012. godine održana je deveta po redu manifestacija pod nazivom „U posjetu starim vremenima" Prema riječima gospodina Branka Tkalčeca ovom manifestacijom želimo se prisjetiti, ali i mlađim naraštajima pokazati kako je nekada izgledalo seosko dvorište, a samim time i pokazati neke stare, već nažalost zaboravljene zanate i običaje.

   

Tvrtka Rasco donirala računala školi

Podravina - Razno

Kalinovac_Rasco_skolaU prostorima Osnovne škole "Ivan Lacković Croata" u Kalinovcu održana je mala svečanost preuzimanja informatičke opreme koju je tvrtka Rasco d.o.o. donirala školi. Informatička oprema u vrijednosti od preko 50 tisuća kuna bit će iskorištena za unapređenje nastave, a koristit će je i učenici i nastavnici.Svečanom preuzimanju opreme bili su nazočni direktor Rasca Darko Paviša sa suradnicima, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, načelnik Općine Branko Sobota, predsjednik općinskog vijeća Mirko Kovačev i ravnateljica Škole Mirjana Bazijanec.

 

Mjesec hrvatske knjige u Đurđevcu

Đurđevac - Kultura

Mjesec_hrvatske_knjige_2012I ove godine Gradska knjižnica Đurđevac pridružuje se glavnom slavlju knjižnica i festivalu knjige u Hrvatskoj – tradicionalnoj manifestaciji Mjesec hrvatske knjige, a traje od 15. listopada do 15. studenoga 2012. Za naše korisnike to znači provođenje sad već tradicionalnih akcija, kao što je vraćanje knjiga bez naplate zakasnina. U vremenu trajanja Mjeseca knjige moguće se besplatno učlaniti u knjižnicu, a promotivne članarine vrijede do 31. siječnja 2013. U suradnji s osnovnim i srednjim školama iz Đurđevca i šire okolice svake se godine održava i niz edukativnih radionica – od samog posjeta i upoznavanja knjižnice do satova lektire na drugačiji način i satova informacijske pismenosti.

   

Umjetnička kolonija u Aršanju

Podravina - Razno

Likovna_kolonija_Arsanj_2012_006U organizaciji Upravnog odbora Ženskog rukometnog kluba Pitomača, održana je 10. umjetnička kolonija u Aršanju u klijeti obitelji Dent. Na poziv organizatora odazvali su se umjetnici iz Bjelovarsko-Bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije i to: Ivan Rep, Martina Fuk, Josip Gregurić, Martina Dvorski, Ivan Kančal, Darko Domitrović, Slavica Pantelić, Milka Novosel, Mirko Horvat, Zlatko Štrifiček, Mirko Markešić, Franjo Pantelić, Branimir Dolenec, Štefanija Varović i Ivan Lovreković.

 

Gimnazijalci i likovnjaci na Danima Zrinskih

Hrvatska - Kultura

P1070005U petak 21. rujna 2012. godine osam učenika Gimnazije Dr. I. Kranjčeva Đurđevac posjetilo je Zrinski Topolovac gdje su se održavali „Dani Zrinskih u Zrinskom Topolovcu“, te je povodom toga bilo održano natjecanje za osnovne i srednje škole, a u subotu 22. rujna bio je dan likovne kolonije okupivši slikare iz više županija. Pod vodstvom profesora Šestaka, na put je krenulo šest maturantica; Lara Dorčec, Martina Petric, Lana Bogojević, Glorija Markač, Ela Ban i Matea Sabolić i dva učenika trećeg razreda, Tomislav Luka Periša i Matija Vršić.

   

Stranica 40 od 65

Miljenko Šestak

Nova vijest

Još pozdrava iz svijeta robota!

Još pozdrava iz svijeta robota!

Prvo nešto iz prošlosti. Znate li da se roboti prvi puta spominju negdje već oko 7. stoljeća prije naše ere.... I to na Zapadu u grčkom mitu o Talosu brončanom mehaničkom kolosu koji je čuvao otok Kretu od mogućeg nepoželjnog upada. Mehanički je brončani kolos mogao uništavati ljude i brodove...

Opširnije...

Izlet u robosvijet

Izlet u robosvijet

Čuli ste već za tri zakona robotike Isaaca Asimova?! Vjerojatno ste čuli.... Ipak, podsjetimo ih se i promislimo o njima. Godine 1942., književnik Isaac Asimov utemeljuje, u svom djelu Runaround, tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se...

Opširnije...

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Posljednji komentari članaka

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 376 
 

Poljoprivredno savjetodavna služba

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Policijska izvješća

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Razne obavijesti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska
Lendava

Lendava - Slovenija

Vrijedi pogledati

Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..