Utorak, Veljača 28, 2017

Dan kruha u Mičetincu

dan_kruha_micetinac_2011_017U nedjelju, 09.10.2011. u mjesnoj kapeli Anđela čuvara u Mičetincu održana je svečana proslava povodom Dana kruha i zahvale za plodove zemlje, te zaziv Duha svetoga za učenike koji polaze nastavu u Područnoj školi Mičetinac. Svečanu misu, koju je održao kapelan župe Đurđevac Neven Blažon, pjesmom i recitacijama uveličali su učenici 1.,2.,3. i 4. razreda, orguljašica Ivana Petrović, a sve pod vodstvom i u organizaciji učiteljice Nade Petrović.

 

Potpišite peticiju

gotovina_defense_not_warPoštovane Hrvatice i Hrvati dragi prijatelji !!

Ova peticija nije napravljena od strane udruge, pokreta ili stranke nego dobrovoljne inicijative jednog pojedinca koji razmišlja isto kao i vi !! Napominjemo da se ova peticija također odnosi za sve Hrvatske branitelje i osloboditelje koji su nepravedno osuđeni ili im se sudi. Želim peticijom postići da strani mediji i domaći mediji obrate više pozornosti na sudbinu naših Generala ali i da naši Hrvati ne zaborave izdaju koja nam je učinjena.

   

Kronika tjedna 09.10.2011.

Logo_radio_djurdjevacAko niste slušali Kroniku tjedna Radio Đurđevca emitiranu u nedjelju 09.10.2011., to možete sada. Uvodna tema je Župamijska skupština i imenovanje upravnih vijeća zdravstvenih ustanova: Ivan Pal (snimka), Darko Koren (snimka) i Milica Fuček (u živo) koja pokušava objasniti nastalu situaciju.

 

Dan neovisnosti, 8. listopad

hrvatska_zastava

Dragi sugrađani, Dan neovisnosti jedan je od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti. To je dan ostvarenja stoljetnog sna hrvatskog naroda o suverenoj i samostalnoj državi u kakvoj danas živimo. Dan neovisnosti je i prigoda da izrazimo duboku zahvalnost svima koji su pomogli da taj san dosanjamo prvenstveno hrvatskim braniteljima. Uz ponos i sjećanje na sve njih svim stanovnicima Koprivničko-križevačke županije upućujem iskrene čestitke.

Vaš Župan Darko Koren

   

Gradonačelniče, hvala

kruno_heidlerPismom, koje je u prilogu na kraju ovog teksta, pozvao sam Vas i zamolio da sudjelujete u ovoj akciji, međutim niste mi odgvorili na poziv niti se ispričali. Jasno mi je da imate mnogo obaveza, ali sam se nadao, jer ste mi sami predložili da vas, kada nas posjete gosti iz inozemstva, o tome obavijestim kako bi sudjelovali u dočeku. Ovaj put je bilo 70 fotografa iz mjesta koja sam vam naveo u pismu, ali vi ste izabrali drugi program pa ste posjetili likovnu koloniju “Kota 505” i Zrinski Toplovac. Mogli ste posjetiti te priredbe dan prije i dan poslije, jer obje traju po tri cijela dana.

 

Donacija fotografija

pred_olujuNe znam tko je izmislio “županovo vino” i “gradonačelnikovo vino” koje oni daju svojim posjetiteljima za dar. To je zgodno, ali svi imaju istu ideju i isto vino. Očito trgovci vinom dobro prođu, a vjerojatno je da se po koja butelja isprazni i u radnom prostoru. U želji da naš gradonačelnik pokloni nešto što je trajnije, a nije za pojesti i popiti, Fkk Drava je našem gradonačelniku poklonila 10 kopija fotografije Stari grad Krune Heidlera, fotka koja je bila na mnogim izložbama, a objavljena je i u katalogu velike međunarodne izložbe u Seulu.

   

Lov, ribolov, priroda, turizam

lov-ribolov-priroda-turizam-2011U Varaždinu će se od 07. – 09. listopada 2011.g., održati 16. Međunarodni sajam LOV, RIBOLOV, PRIRODA, TURIZAM u novoj Sportskoj dvorani - “Varaždinskoj areni". Tijekom godina ovaj sajam je postao najznačajnija manifestacija u ovoj oblasti u Hrvatskoj. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već tradicionalno na ovom sajmu prezentira lovne, ribolovne i druge turističke potencijale Županije. Izlagački prostor naše županije bit će opremljen ribolovnim trofejima Športsko ribolovnog saveza KKŽ i lovačkim trofejima Lovačkog saveza KKŽ i LU “Jelen” Đurđevac.

 

Ujedinjeni za globalnu promjenu

global_change15. listopada 2011. građani širom svijeta će izaći na ulice da izraze ogorčenje zato što su naša prava ugrožena savezom između političara i velikih korporacija. Od Democracia Real YA (Prava Demokracija sada): Pozivamo vas na sudjelovanje u ovom mirnom prosvjedu. Pridružite se našem pozivu na akciju ili pozivom za druge radnje na ovaj datum. Vrijeme je da podignemo glas. Naša je budućnost u pitanju i ništa ne može zaustaviti moć milijuna ljudi kada su ujedinjeni za zajednički cilj.
   

Međunarodni dan starijih osoba

penzioneriU Republici Hrvatskoj i svijetu 1. listopada svake godine obilježava se Međunarodni dan starijih osoba,  koji je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Tim povodom, svim osobama starije životne dobi upućujemo iskrene čestitke.

 

11. Dani Drave

dravaUdruge okupljene oko Dravske lige organiziraju jedanaeste međunarodne Dane Drave 0d 01. do 03.10.2011. Počet će u ovu subotu spustom Dravom od hidroelektrane Donja Dubrava do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na istom mjestu će se naći i sudionici nedjeljne biciklijade koja u organizaciji Biciklističkog kluba Rotor sa Zrinskog trga starta u 10,00 sati, dok je ponedjeljak rezerviran za izlaganja stručnjaka o novostima vezanima uz zaštitu naše najdraže rijeke.

   

Dani rakije

rakija_kalinovac_2011U sklopu dana Općine Kalinovac „Lukovo v Kalnovcu 2011.“ Poljoprivredna udruga Kalinovac organizira Drugu međunarodnu izložbu rakije i pripravaka od rakije „Lukovo v Kalnovcu 2011.“ Manifestacija će se održati 16. listopada, 2011. god. (nedjelja) sa početkom u 14,00 sati u Društvenom domu. Sakupljanje uzoraka održat će se 02. listopada 2011. god. (nedjelja) u vremenu od 10,00 do 20,00 sati u Društvenom domu.

 

TOURPHOTO 2011. (HR, EN, HU)

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Foto kino klubom Drava iz Đurđevca objavljuje natječaj za 7. Međunarodnu reviju turističke fotografije «TOURPHOTO 2011» TURIZAM KONTINENTALNE /KOPNENE/ HRVATSKE / Putovanje, Zimovanje, Ljetovanje, Smještaj, Gastronomija, Biciklizam, Jahanje, Lov, Planinarenje, Pustolovni turizam, Rafting, Sportski ribolov, Vjerski turizam, Zdravstveni turizam i tako dalje/... Prijave do 21.10.2011. godine.

   

Metoda za "odstrel" gradonačelnika

ne_zaboravi_tko_siZa smjenu neposredno izabranih župana, gradonačelnika i načelnika bit će dovoljno da broj birača koji podrže opoziv bude jednak ili veći od onog broja glasova kojim je čelnik izabran. Nakon višemjesečnih analiza, Ministarstvo uprave odlučilo se za takvu soluciju i novi zakonski prijedlog o izborima u lokalnoj upravi bit će ovaj tjedan na Vladi, potvrđeno nam je u Ministarstvu. Dosad čelnici praktički nisu mogli biti smijenjeni jer se na njih nije odnosila ovogodišnja odredba da je referndum uspio ako je za većina izišlih birača. Odredba o većini upisanih birača nije provediva zbog netočnih biračkih popisa, piše nacional.hr.

 

Opet o hidroelektranama na Dravi!?

panj_drava_2011_01Kukuriku koalicija je u svom izbornom programu Plan 21, u poglavlju energetike pobrojala elektrane koje smatra nužnim izgraditi u Hrvatskoj. Među njih 12 navedena je i gradnja dviju hidroelektrana na Dravi. Zašto su se odlučili na ovakav potez, s obzirom da je ovdašnja javnost vrlo jasno rekla da je protiv takvih projekata jer mijenjaju ekosustav, pitali smo predsjednika županijske organizacije SDP-a Darka Ledinskog. 

   

13. molvarski susreti folklora

KUD_Molve_2011Više od 200 sudionika okupilo se na 13. molvarskim susretima folklora proteklog vikenda, koji su po prvi puta nosili predznak međunarodni. Uz domaće KUD-ovce, pred prepunom dvoranom nastupili su gosti iz Poljske - KUD Sokolovljani, zatim KUD-ovi 'Ilija Dorčić' iz Novog Vinodolskog, 'Češka beseda' iz Končanice te Varaždinski folklorni ansambl. Susrete je otvorio molvarski načelnik Stjepan Fosić, a goste je pozdravio i saborski zastupnik Stjepan Milinković.

 

Leteći tanjur iznad Drave?

leteci_tanju_2011Izgleda da izvanzemaljci ne mare za turističku sezonu, pa su nas odlučili posjetiti pred kraj rujna. Tako nam se barem čini kada pogledamo fotografiju koju nam je poslao čitatelj, piše Net.hr. Prema svjedočenju i fotografiji nema sumnje da se radi neobičnoj pojavi na nebu iznad Hrvatske, no sud o tome je li riječ o izvanzemaljcima ipak ćemo prepustiti našim čitateljima. Ono što znamo jest da je na fotografiji zabilježen sivkasti, duguljasti objekt, koji se bitno razlikuje od 'mrlja' koje na nebu ostavljaju ptice.

   

Sajam "Eko etno Hrvatska"

eko_etno_hr_tourMeđunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja EKO ETNO HRVATSKA EUROPA TOUR, najveći je i najposjećeniji sajam ove vrste na hrvatskoj sajmišnoj sceni održava se od 26. do 30. listopada 2011. u iznimno atraktivnom prostoru novog poslovno-trgovačkog centra Green Gold u Zagrebu, središtu poslovnih zbivanja hrvatske metropole. EKO ETNO HRVATSKA ove se godine održava po deveti put, dok se EKO ETNO EUROPA i EKO ETNO TOUR održavaju po treći puta.

 

Biciklijada u Kalinovcu

biciklijada_kalinovac_2011_3Povodom Europskog dana bez automobila ali i godine volontera, 21. rujna 2011. godine ekološka grupa Osnovne škole Ivan Lacković Croata organizirala je biciklijadu. Ovom akcijom članovi grupe htjeli su potaknuti ljude na veću upotrebu bicikla i ekoloških načina prijevoza, te ih upozoriti na posljedice posebno cestovnog prometa koji također utječe na klimatske promjene, povećanju ozonskih rupa, stvaranju kiselih kiša, smanjenju bioloških raznolikosti, smanjenju obradivih tla, iscrpljivanju neobnovljivih izvora energije, nedostatku pitke vode, zagađenju vode, tla i zraka itd.

   

Zaustavimo nasilje nad ženama

nasilje_zene_2011NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA 22. RUJAN - Nasilje nad ženom, počinjeno od strane muške osobe, uglavnom člana obitelji, zahvaća društva neovisno o kulturi, standardu, obrazovanju. Pojava nasilja u obitelji, broj nasilja nad ženama ne jenjava, ne smanjuje se. Učinkovito rješavanje problematike nasilja nad ženama, zahtijeva razumijevanje uzroka nasilja i odgovor na pitanje tko je za nasilje odgovoran. Za nasilje je odgovoran počinitelj nasilja, bez obzira na njegove razloge i opravdanja zašto je nasilje počinio. Uvijek postoji izbor ponašanja različit od nasilja.

 

U posjeti starim vremenima

otrovanec_2011Turistička zajednica općine Pitomača, u suradnji sa Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, te uz potporu Hrvatske turističke zajednice, organzira 25. rujna 2011. (nedjelja) na imanju “Zlatni klas” Otrovanec, s početkom u 10 sati, Manifestaciju pod nazivom ” U posjeti starim vremenima “. Tamo Vas očekuje: gastronomija, tradicija, običaji, foklor, stari zanati, stari sportovi, zabava...

   

Izložba slika Radionice Mecsek

radionica_molve_2011_01U nedjelju, 18. rujna 2011. u 16,00 sati, u Galeriji Molvarskog likovnog kruga otvorena je izložba slika Radionice umjetnika Mecsek iz Pečuha. Otvorenju su prisutvovale slikarice, članice Radionice, a među njima su bila čak dva-tri dečka. Agilni i neumorni predsjednik udruge Molvraski likovni krug, gospodin Zvonimir Ištvan, proširio je program Galerije i na susjednu Mađarasku. Dogovorena su međusobna gostovanja i suradnja. Profesor Franković, takođe član grupe, neumorno je prevodio razgovore, pitanja i odgovore, tako da ništa nije ostalo nedorečeno.

 

Imaginacija kulturne baštine

Croatie_en-banner_cr-1Dani europske baštine, inicijativa koju je pokrenulo Vijeće Europe, obilježit će se od 22. rujna do 15. listopada 2011. godine. Ove godine se u Hrvatskoj ovi dani obilježavaju pod radnim naslovom "Imaginacija kulturne baštine". Galerija Stari grad tim povodom omogućava svim posjetiteljima besplatan ulaz 24. i 25. rujna 2011. godine.

   

Anđelo Jurkas - Jebi ga

Jurkas-PR-fotkaPR obavijest kaže ovako nekako: “Na svjetskoj glazbenoj sceni također je rijetka pojava da publicisti, pop kulturni novinari ili glazbeni kritičari nakon (pre)zasićenja teoretiziranjem o glazbi i pop kulturi osjete potrebu praktično se dokazati na opisanom terenu. Radili su to rock poetesa Patti Smith, rock humanitarac Bob Geldof, frontgirlica Pretendersa Chrissie Hynde, Neil Tennant iz Pet Shop Boysa, glasoviti producent i gitarist Steve Albini od poznatijih. S ovdašnjih terena u sličnu se avanturu prije nekoliko godina upustio Ante Perković. Od ove jeseni neće biti usamljen, obzirom da mu se pridružuje Anđelo Jurkas.

 

DVD Šemovci proslavili 85 godina rada

semovci_dvd_2011U nedjelju 18. rujna na svečan način obilježena je 85. godina rada i djelovanja DVD-a Šemovci. Pokrovitelj proslave bila je Općina Virje, a kum nove zastave načelnik općine Virje Mirko Perok. Zastavu je pred strojem stotinjak vatrogasaca zastavničaru DVD-a Šemovci predao Mirko Perok, a nakon toga, ešalon vatrogasaca prošao je Šemovcima do mjesne crkve u kojoj je velečasni Ivica Bačani služio svetu misu. Nakon toga blagoslovio je novi barjak, izvještava Glas Podravine.

   

1. Salon vjerske fotografije

foto_vjerskaNa 1. Salonu vjerske fotografije Molve 2011.  „Žena, majka i vjera", član  fotokluba Virovitica Krunoslav Lukačić iz Pitomače osvojio je prvo mjesto za fotografiju „S Kristom i Marijom od najranijih dana".  Salon je organizirala Župa Uznesenja blažene Djevice Marije. Članovi žiriji bili su: predsjednik Krunoslav Heidler (fotograf, predsjednik FKK Drava, Đurđevac), Tomislav Glavnik (župnik) i Zvonimir Ištvan (predsjednik Molvarskog likovnog kruga). Na salonu je sudjelovalo 9 fotografa sa 30 fotografija.

 

Dan općine Podravske Sesvete

podravske_sesvetePodravske Sesvete danas, u petak 16.09.2011., obilježavaju Dan svoje općine. Kako to obično bude, rođendan lokalne samouprave prilika je i za rezanje vrpci, a u sesvečkom slučaju ono će prvo označiti puštanje u promet obnovljene dionice ceste u naselju Mekiš, koje tim ulaganjem Općine i ŽUC-a od milijun kuna, nakon uvođenja plina i vode ima završenu infrastrukturu.Vrpca će potom biti prerezana i na Turističko-rekreativnom centru Karaula, izgrađenom na dijelu zemljišta i zgrada koje su Podravske Sesvete od države dobile 2007. godine.

   

Odabrane fotografije za "Salon Drava 2011"

40

Pozivamo Vas na otvorenje međunarodne izložbe, 13. Podravski salon kolekcija umjetničke fotografije “SALON DRAVA 2011” u subotu, 24.09.2011., u Galeriji Stari grad sa početkom u 19,30 sati. Od fotografa iz naše županije Danijel Domišljanović osvojio je prvu nagradu za crno bijele fotografije na slobodnu temu te 3. nagradu za kolekciju u boji, dok je Željko Car osvojio treću nagradu za crno bijelu kolekciju. Koprivničanac Goran Šafarek dobio je diplomu, a Hrvoje Petrić pohvalu. Ovdje možete vidjeti odabrane fotografije za izložbu i koje fotografije su nagrađene.

 

5. Dani mjesta Šemovci "Križevo 2011."

Crkva_sv_Kriza_semovciJučer, u srijedu 14.09.2011., počeli su 5. Dani mjesta Šemovci „Križevo 2011.“ U 19,00 sati je načelnik Mirko Perok otvorio 5. Dane mjesta, a zatim je otvorena izložba Pokojne mještanke Đurđe Posavec. Nakon glazbenog intermezza Luke Šiptara predstavljen je i prvi šemovački suvenir. Više o događanjima koja će biti narednih dana pročitajte u nastavku...

   

Mala olimpijada Područnih škola

ps_olimpijada_2011_156Učenici Područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena sa svojim su učiteljicama Olgom Lazar, Marijom Šimunić, Nadom Petrović i Senkom Zobunđija cjelodnevnim integriranim nastavnim danom u Mičetincu, Đurđevcu i Mičetinskom jarku obilježili Europski tjedan kretanja i Hrvatski olimpijski dan 14. rujna 2011. Ugostili su učenike prijateljske im Područne škole Bakovčice i njihovog učitelja Radovana Kneževića te su zajedno kroz različite nastavne situacije ostvarili raznolik i interesantan nastavni dan.

 

Križ je život

misa_kapela_2011_005Danas, 14. rujna 2011., slavimo Uzvišenje Sv. Križa, jer Križ je mjesto pobjede, a ne poraza, on je izvor života, a ne smrti. Križ je život. Tom prigodom svake godine u vinogradu u Budrovcu kod kapele Sv. Križa i Gospe Fatimske, koju je sagradio gospodin Mladen Rogoz, obilježavamo taj dan, a tako je bilo i ove godine. Svetu misu, koja je započela u 17,00 sati, predvodio je velečasni Ivica Bačani, župnik iz Virja, a koncelebrirao je velečasni Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravskih Sesveta.

   

Izazovi roditeljstva

predavanje_psihologija_2011_02Jučer, 13. rujna 2011., u Gradskoj knjižnici Đurđevac održalo se prvo od jesenskih predavanja - radionica županijskog Obiteljskog centra u projektu „Izazovi roditeljstva“. Predavanje s temom“ EMOCIONALNI I SOCIJALNI RAZVOJ DJETETA – KAKO POTICATI EMOCIONALNU INTELIGENCIJU“ izazvalo je veliki interes i odaziv građana, a održala ga je Renata Glavica, dipl. psiholog. Preostale tri radionice održati će se svakog drugog utorka u mjesecu a polaznici će dobiti potvrdu o prisustvovanju.

 

Sigurniji boravak na Dravi

udruga-sosAko volite ljepotu Drave, šum njene vode, njenu širinu i zelenilo koje ju obrubljuje ili ste pak skloni na njene vode i rukavce, umjesto foto-aparatom, doći čamcem, te ribičkim ili kupaćim priborom, sad možete biti puno opušteniji na njenim brzim i nepredvidivim vodama. Na njima sve češće možete sresti u patroliranju, ophodnjama i promatranjima s obale i s čamaca,  članove Udruga zaštite pomoći i spašavanja na vodama koprivničko-križevačke županije, piše djurdjevac.hr.

   

Posvećeno raspelo u Budrovcu

raspelo__budrovac_2011_002Staro raspelo u gornjem kraju Budrovca, kod lugarnice, samoinicijativno su obnovili naši vrijedni suseljani: Petrović Marija i Luka, Lovrak Marijana i Matija, Barberic Marina i Miroslav, Zebec Marija i Zvonko, Vranić Ljiljana i Andrija te Orač Snježana i Stjepan. Dana 13.09.2011. je u prisustvu mještana, prečasni Mladen Gorupić posvetio obnovljeno raspelo. Tom prilikom je prečasni Gorupić pohvalio sumještane koji su samoinicijativno obnovili ovo raspelo, sa željom da takovih inicijativa bude što više.

 

Legalizacija nezakonito izgrađenih objekata

farmaŠto to zapravo znači “legalizacija objekata”? To je postupak kojim se ozakonjuje nezakonito izgrađena zgrada (farma) koja je izgrađena u skladu s prostornim planom i ona koja nije izgrađena u skladu s prostornim planom, ali samo u slučaju ako ozakonjenje nije ograničeno člankom 5. Zakona (zaštićeno područje, područje nacionalnih parkova, parkova prirode, planirani koridori prometnica, planirana područja javne namjene kao što su npr. škole, vrtići, crkve, područja zaštite voda i druga prostorna ograničenja).

   

HSS o poljoprivredi u Ferdinandovcu

ferdinandovac_tribina_2011Tribina HSS-a „Hrvatska poljoprivreda nakon ulaska u Europsku uniju“  održana je u Ferdinadovcu 05.09.2011. „U Europskoj uniji najviše je poljoprivrednih gospodarstava u kojima se obrađuje između 3 i 20 hektara zemlje, a čak 72% ih obrađuje do 5 ha površine. HSS prema tome smatra da je budućnost u OPG-ima, te smatra da prema njima treba usmjeriti politiku. Prema tome nije točno ono što neki govore kako malim gospodarstvima ne treba davati poticaje.“ kazao je državni tajnik Josip Kraljičković na javnoj tribini o hrvatskoj poljoprivredi nakon ulaska u Europskoj uniji koja je održana u Ferdinandovcu.

 

Predstavljanje knjige

genaralMladenMarkacIznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas i Vaše prijatelje, danas u četvrtak, 8. rujna u 19,30 sati u Župni dvor crkve Sv. Jurja, Đurđevac, S. Radića 5 na predstavljanje knjige „GENERAL PUKOVNIK MLADEN MARKAČ“ koju je priredio i uredio MLADEN PAVKOVIĆ novinar i publicist. Na predstavljanju će, uz autora,  govoriti: gosp. Slavko Gračan, gradonačelnik Grada Đurđevca, gosp. Miralem Alečković, ratni zapovjednik SJP "Omega" i gosp. Vlč. Ozren Bizak, policijski kapelan i župnik.
   

Natječaj za Euro Med - Scola

euromedDelegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj poziva zainteresirane hrvatske srednjoškolce u dobi od 16 do 18 godina da se prijave za sudjelovanje u programu Europskog parlamentaEuroMed-Scola“ koji će se održati u Strasbourgu od 12. do 14. studenog 2011. Rok za podnošenje prijava je 21. rujna 2011. u 24.00h.

 

Karlovčan: Nisam kriv

 

pou_djurdjevacNa Općinskom sudu u Koprivnici, nakon odgode u utorak, 07.09.2011. je počelo suđenje bivšem ravnatelju đurđevačkoga Pučkog otvorenog učilišta Draženu Karlovčanu uz još 18 optuženih za zloporabu položaja i ovlasti, pomaganje u tom kaznenom djelu i poticanje na njega. Sutkinja Lidija Vuljak raspravu je uspjela početi jer je zatražila pomoć policije koja je na raspravu temeljem naloga za uhićenje dovela Marijana Kepu i Natašu Krobot Hrastić, piše Večernji list.

   

Likovna kolonija "Vukovaru s ljubavlju"

Slikanje_u_parku_u_Borovu_naseljuU organizaciji Kulturno-informativnog centra Borovo naselje-Vukovar i KUD-a Tomislav iz Sv. Ivana Žabno, 03.09.2011. organizirana je likovna kolonija pod nazivom "Vukovaru s ljubavlju" na kojoj su sudjelovali umjetnici iz cijele Hrvatske i iz susjednih zemalja, a pridružili su se i neki Vukovarci. Pozivu organizatora sa zadovoljstvom su se odazvali i članovi Udruge "Kloštranska paleta"- Martina Fuk, Mirko Horvat, Ivan Derežić Bazara, Ivan Kančal, Darko Domitrović, Franjo Mihočka i Alojz Horvat osobnim sudjelovanjem, te Ivan Rođak koji je u nemogućnosti osobnog sudjelovanja poklonio sliku.

 

Izložbe knjižnične građe

P9070017-1I s knjižničarom manje Gradska knjižnica Đurđevac se i dalje trudi biti što aktivnija, pa su tako u rujnu pripremili niz prigodnih izložbi knjižnične građe. Izložbe knjižnične građe su brz i jednostavan način da se korisnicima olakša susret s knjigom koja bi im mogla biti zanimljiva, način da im se skrene pažnju na knjige i sadržaje koje inače ne posuđuju, način da se cijelom fondu, koji je prešao 45 000 knjiga, nađu čitatelji.

   

Pripreme forumaša SDP-a za izbore

fmsdp_jelen1_2011Forum mladih SDP-a Koprivničko – križevačke županije organizirao je edukativni kamp za forumaše od 26.-28.08 2011. u Lovačkom domu Jelen u Đurđevcu. Na kampu se okupilo šezdesetak forumaša iz pretežito svih krajeva Hrvatske, no najveći dio je ipak bio s područja 2. izborne jedinice jer je kamp istodobno poslužio kao i priprema i trening za rad u kampanji za parlamentarne izbore.

 

Monika Kemenović najuzornija

seoske_zene_molve1_2011Monika Kemenović iz Dijankovca kao najuzornija seoska žena Koprivničko–križevačke županije, te Ana–Marija Popec iz Molvi, kao prva i Milica Palaić iz Podravskih Sesveta kao druga pratilja, predstavljat će našu županiju na državnom izboru sredinom listopada u Rešetarima u Brodsko-posavskoj županiji. Žiri, kojem je predsjedao zamjenik župana Darko Sobota, nije imao ni malo lak zadatak, jer je svih 17 kandidatkinja pokazalo zavidnu razinu svestranosti, od poduzetničkoga duha do kreativnosti, ali su se ipak morali odlučiti i izdvojiti tri predstavnice, piše djurdjevac.hr.

   

Izbor najuzornije seoske žene

pozivnica_seoske_zenePrimarna zadaća Povjerenstva za ravnopravnost spolova je osnaživanje žena u svim segmentima našega društva u cilju postizanja ravnopravnosti. U okviru djelovanja, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ usmjerava aktivnosti i prema ženama na selu jer je poljoprivreda primarno područje ženskog rada u našoj županiji. Sukladno tome, Povjerenstvo na inicijativu predsjednice Verice Rupčić, u dogovoru i uz podršku Županije, organizira 1. izbor najuzornije seoske žene Koprivničko-križevačke županije, koji će se održati u subotu 3. rujna u Sportskoj dvorani u Molvama.

 

Renesansni festival 01. - 05.09.2011.

renesansni_festivalKoprivnički  bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistični svjedok davno minulog vremena. Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, predočit će Vam Renesansni festival. Ova turističko- povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl „živih slika“ iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima. Većina sadržaja bit će vezana uz 15. st., a naročito uz 16. st. kada su i nastale renesanse fortifikacije.

   

Državno natjecanje orača u Karlovcu

oraci-karlovac2011U organizaciji Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) te uz pomoć Udruge orača Karlovačke županije (UO „KaŽu“) i Hrvatske poljoprivredne komore kao suorganizatora, od 2. do 4. rujna 2011. godine Karlovačka županija će ugostiti 17 županijskih oračkih ekipa te brojne navijače iz cijele Hrvatske pa i šire. Dana 3. rujna 2011. god. s početkom u 10 sati u Karlovcu na farmi Šumbar, karlovačke mesne industrija d.d. održati će se 9. natjecanje orača Republike Hrvatske.

 

Kloštranska paleta 2011.

paleta_2011_18Udruga Kloštranska paleta je uz potporu Općine Kloštar Podravski i Turističke zajednice područja đurđevačke Podravine kao i niza sponzora i prijatelja organizirala u subotu 27.08.2011. tradicionalnu 8. likovnu koloniju Kloštranska paleta 2011., u Društvenom domu u Kloštru Podravskom. Na koloniji je sudjelovalo 40-ak umjetnika (slikara, kipara, umjetničkih fotografa) iz Koprivničko-križevačke,Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije.

   

Stranica 32 od 46

Miljenko Šestak

Nova vijest

Još pozdrava iz svijeta robota!

Još pozdrava iz svijeta robota!

Prvo nešto iz prošlosti. Znate li da se roboti prvi puta spominju negdje već oko 7. stoljeća prije naše ere.... I to na Zapadu u grčkom mitu o Talosu brončanom mehaničkom kolosu koji je čuvao otok Kretu od mogućeg nepoželjnog upada. Mehanički je brončani kolos mogao uništavati ljude i brodove...

Opširnije...

Izlet u robosvijet

Izlet u robosvijet

Čuli ste već za tri zakona robotike Isaaca Asimova?! Vjerojatno ste čuli.... Ipak, podsjetimo ih se i promislimo o njima. Godine 1942., književnik Isaac Asimov utemeljuje, u svom djelu Runaround, tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se...

Opširnije...

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 26.02.2017.-05.03.2017. Nedjelja, 26. 02. 2017. – 8. NEDJELJA KROZ GODINU 09:00 – ŽUPNA 09:00 – Mičetinac 11:00 – pok. Ivan Ivandija, obitelj Fancev i roditelji 18:00 – pok. Darko i Ferdo Ferenčić
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 182/17 Br. 182/17*26.02.–05.03.2017.*8. NEDJELJA KROZ GODINU                            ...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posljednji komentari članaka

POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 647 
 

Poljoprivredno savjetodavna služba

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Policijska izvješća

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Razne obavijesti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska
Lendava

Lendava - Slovenija

Vrijedi pogledati