Ponedjeljak, Svibanj 29, 2017
Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Ljeto u knjižnici 2012. - Izrada torbica

Đurđevac - Kultura

ljeto_u_knjiznici_2012_004Pjesmom Animatora Ljeto nam se vratilo počela je druga radionica izrada torbica. Plesom i pjesmom učiteljica razredne nastave Ljubica Vuković uvela je djecu u ovu radionicu. Od hamera različitih boja napravljena je osnova za izradu torbica. Djeca su presavijala papir prema označenim crtama i lijepila ih. a zatim su zalijepili dvije ručke. Štapići za ražnjiće koristili su im za izradu „pužića“, a izradili su ih od drugačije boje hamera i stvarali kompoziciju na torbama, te zaljepili sa vrućim ljepilom.

 

Likovna kolonija Brodić 2012.

Podravina - Razno

brodic_07072012_006U subotu 07.srpnja 2012. godine održana je 5. slikarska kolonija u krugu etnografskih kuća obitelji Karlovčan u Brodiću, blizu Podravskih sesveta. U ambijentu seoskog imanja stvarao je 31 umjetnik, slikari, fotografi i kipari. Uz pjev ptica, šum vode iz malog parka, jelena u hladu i razigranih konja zaokružila je podravska glazba Udruge cimbalista iz Đurđevca. U popodnevnim satima pridružio se kantautor Darko Marić.

   

Novi uspjesi Fkk Drava

Đurđevac - Kultura

fkk_dravaU sklopu “VII. SALONA FOTOGRAFIJE SLATINA 2012“, održan je proteklog vikenda (30.06. i 01.07.2012.) tradicionalni susret fotografa, ove godine u Slatini, Orahovici i na Jankovcu. Na foto safariju učestvovali su fotografi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Domaćin susreta, Foto video klub SLATINA, pripremio je ovogodišnjim učesnicima zaista divan doček, bogat dvodnevni susret, noćenje u hotelu Ružica u Orahovici, snimanje vitezova u originalnim borbenim oklopima na Ružica-gradu iznad Orahovice, obilazak slapova na Jankovcu i pješačenje Poučnom grofovom stazom kao i zajednički ručak u Orahovici i Slatini.

 

Mala glagoljska akademija

Podravina - Razno

Bratulic_2012_001Knjižničarka i učiteljica hrvatskoga jezika u OŠ „Prof. Blaž Mađer“ iz Novigrada Podravskog Dijana Bagarić, ove se godine s grupom Mladi knjižničari bavila čitanjem i pisanjem glagoljice te proučavanjem i čuvanjem kulturne glagoljaške baštine. Na kraju nastavne godine, učiteljica je prijavila nekoliko učenika šestog razreda na Malu glagoljsku akademiju „Juri Žakan“ u Roču tako da su neki učenici na najbolji način započeli svoje praznike.

   

Sexy priče u Đurđevcu

Đurđevac - Kultura

 

sexy_price2. međunarodno kazališno ljeto u Đurđevcu, nezaustavljivo ide ka drugoj predstavi. Radi se o predstavi "Sexy priče" u izvođenju Scene Sisak, koja će se održati 6. srpnja 2012. u 21.15 sati na terasi glavnog ulaza u Ginmaziju/Strukovnu školu u Đurđevcu. U slučaju lošeg vremena, predstava će se izvesti u Domu kulture u Đurđevcu. Svakako dođite i uživajte u ovoj duhovitoj predstavi koja je za Vas besplatna.

 

Počela žetva i prijem pšenice

Podravina - Razno

kombajnNa području Đurđevca započela je žetva pšenice, te se zbog dobrih vremenskih uvjeta očekuje visok prinos pšenice. Pšenica je zasijana na 180 tisuća hektara, odnosno na 14 posto većoj površini nego u godini prije, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2012. godini koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Županji kako očekuje da se ovoga ljeta s polja u Hrvatskoj požanje oko 700.000 tona pšenice uz prosječan prinos od 4,2 do 4,5 tona po hektaru.

   

Dovršeno kriminalističko istraživanje

Suha Katalena - Razno

policajac

U nedjelju, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Đurđevac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36 i 20 – godišnjakom s bjelovarskog područja, radi sumnje u počinjenje kaznenog djela razbojništva. Sumnja se da su u subotu, 23. lipnja, u Suhoj Kataleni provalili u kuću 81 – godišnjaka i razbacali stvari u sobi. Uočio ih je vlasnik kojeg su napali i vezali te mu otuđili novčanik s više tisuća kuna.

 

Likovna kolonija u Molvama

Podravina - Razno

 

likovnjaci_sekuline_2012_011Molvarski likovni krug nadomak drave u Sekulinama organizirao je 19. Likovnu koloniju. U društvu članova slikarskog kruga u objektu ŠRK „Šaran" Molve sudjelovalo je 34 umjetnika iz Koprivničko--križevačke, Virovitičko--podravske i Bjelovarsko bilogorske županije. Nastala su niz djela ulja na staklu, ulja na platnu, akvareli, skulpture od drva i fotografije. Pokrovitelj kolonije bila je općina Molve.

   

Počinje kazališno ljeto

Đurđevac - Kultura

kazaliste_kurveU petak, 29. lipnja od 21.15 h, u Domu kulture u Đurđevcu započinje ovogodišnje Međunarodno kazališno ljeto. Izuzetno dopadljivu i vrlo smiješnu predstavu "KURVE", autora Feđe Šehovića, igrat će ansambl kazališta Mika Živković iz Retkovaca. Cijena ulaznice je 15,00 kn. a rezervacije su moguće na mob 092/ 208 06 20, odnosno, ulaznice možete kupiti izravno na blagajni Doma kulture na dan izvedbe 2 sata prije početka predstave.

 

Izložba skulptura Josipa Žagara

Podravina - Razno

 

skulpture_zagar_molve_2012_006Prigodom 20 godina umjetničkog rada i 75 godina života u galeriji Molvarskog likovnog kruga svoje radove izložio je Josip Žagar. Ideje i medij pronalazi u prirodi već djelomično obrađen ali oblik i likove prvobitno ostaju zarobljeni u neobrađenoj materiji. Svojim klesarskim umijećem oslobađa skriveni oblik kao što se odvaja cvijeće od korova. Njegov rad svrstava se u red klasičnog pripadnika naivnog kiparstva Podravine.

   

Vidovski Liko-Fest

Podravina - Razno

likovnjaci_Pitomaca_2012_001U danima općine Pitomača 16.06.2012. likovna udruga „Duga" organizirala je likovnu koloniju „Vidovski Liko-Fest" za svoje članove i goste. Sudjelovali su autori iz Zagreba, Molvi, Kloštra Podravskog, Virovitice, Osijeka, Vukovara, a tema je bila slobodna kao i tehnike slikanja. Prigodni uvod dala je predsjednica udruge Zlata Šokec, te slikar naive Stjepan Ivanec, dok je iIzložbu je otvorio zamjenik načelnika općine Siniša Siladić.

 

Izborna skupština HSLS-a

Đurđevac - Politika

HSLS_skupstina_18062012_1U ponedjeljak, 18.06 2012., održana je redovita Izborna skupština HSLS-a ogranka Đurđevac. Tom prilikom izabrano je novo vodstvo ogranka HSLS-a Đurđevac na čijem čelu je predsjednik Milorad Potkonjak, a dopredsjednici su: Zdravko Grgesa i Mihovil Račan. Za tajnika je izabran Bruno Zvonar, za rizničarku Zorica Vidaković, dok su članovi Izvršnog odbora Ferdo Posavec, Tomislav Sokač, Melita Zvonar i Darko Žon, a članovi Nazornog odbora su Božidar Bobovčan, Zlatko Patačko i Božo Žon.

   

Rezultati turnira u Čepelovcu

Čepelovac - Sport

turnir_cepelovac_17062012_017U nedjelju, 17.06.2012., održan je malonogometni turnir Čepelovac 2012, u organizaciji NK Vinogradar iz Čepelovca, na koji se prijavilo petnaest ekipa. Turnir je jako dobro organiziran, uz vrlo korektno suđenje Željka Hontića i Zorana Stambolije, a obzirom na današnje visoke temeprature, moramo priznati da su i ekipe jako dobro odigrale svoje utakmice. Konačni pobjednik turnira je ekipa "Od štreke do centrale" iz Đurđevca, koja je visokim rezultatom od 5:0 pobijedila ekipu "Neodoljivi" iz Ferdinandovca.

 

Razredni projekat: Moj hobi

Mičetinac - Područne škole

moja_hobi_micetinac_2012_003Učenici Područne škole Mičetinac zajedno sa svojom učiteljicom, u četvrtak 14. 06. 2012., predstavili su svoj razredni projekat Moj hobi na završnoj školskoj priredbi. Tijekom školske godine prema svom izboru, učenici su marljivo sakupljali salvete, olovke, blokiće, gumice za kosu i izrađivali ukrasne vrećice. Uz taj projekat posjetili smo i uzgajivačicu i sakupljačicu kaktusa, Mirjanu Ferenčak koja nam je pričala o svom dugogodišnjem hobiju kojeg obavlja s velikom ljubavlju i pažnjom.

   

Malonogometni turnir u Čepelovcu

Čepelovac - Sport

Plakat_Vinogradar_1NK "Vinogradar" Čepelovac, poziva Vas na malonogometni turnir koji će se održati 17. 06. 2012. (nedjelja) sa početkom u 10,00 sati. Ukoliko imate ekipu za natjecanje, zadnji rok za prijave je 15 minuta prije početka turnira, odnosno do 9,45, uz kotizaciju od 200,00 kuna po ekipi, a za sve je osigurana konzumacija jela. Ekipu čine 5+1 igrač, a ekipa može imati najviše 10 igrača. Sistem natjecanja je po grupama, a potom cup sistem.

 

U Koprivnici predstavljene "Senje i tenje"

Podravina - Razno

seles_koprivnica_2012

U srijedu, 13.6.2012. koprivničkoj je publici u Galeriji Koprivnica predstavljena knjiga Zdravka Seleša „Snovi  i sjene/ Senje i tenje/ Sonĝoj kaj ombroj“. Knjiga koja je izdana u nakladi đurđevačkog „Grafokoma“ i ogranka Matice hrvatske te Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a donosi izbor iz 30-godišnjeg stvaralaštva na tri jezika, hrvatskom književnom, kajkavskom i međunarodnom jeziku esperantu.

   

Izložba slika Kloštranske palete

Podravina - Razno

kolstranska_paleta_10062012_012Sinoć, 10.06.2012., u kloštranskoj galeriji, povodom Dana općine Kloštar Podravski, otvorena je već tradicionalna izložba radova članova „Kloštranske palete“. Izloženo je 29 novijih uradaka slikara, kipara i fotografa, članova ove Udruge koja je osnovana prije 10 godina. Izložbu je, u  nazočnosti većeg broja domaćih posjetitelja i gostiju iz bliže i dalje okolice, otvorio Načelnik Općine Marijan Debeljak. (dodan je video)

 

Održan međunarodni znanstveni skup

Podravina - Razno

predavaci_mura_dravaDruštvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju i Povijesno društvo Koprivnica, u suradnji s Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na područjima Koprivničko-križevačke i Međimurske županije organizirali su međunarodni znanstveni skup «Povijest okoliša područja Regionalnog parka Mura-Drava» koji je u Koprivnici 1. lipnja 2012. okupio istraživače iz SAD-a, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

   

Smotra pjevačkih zborova u Đurđevcu

Đurđevac - Kultura

zborovi_crtezU Đurđevcu će se u subotu, 09.06.2012., održati 13. Županijska smotra pjevačkih zborova i 9. Županijska smotra malih pjevačkih sastava. Osam zborova i sedam malih vokalnih sastava pjevat će za naslov najboljih u Koprivničko-križevačkoj županiji, kao i za pravo nastupa na državnim natjecanjima, objasnila je tajnica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zrinka Roksandić. Manifestacija počinje u 14,00 sati u crkvi Svetog Jurja.

 

Edukativna likovna radionica u Kloštru P.

Podravina - Razno

kolonija_klostar_2012_022Prošlog je ponedjeljka u Osnovnoj školi Kloštar Podravski održana tradicionalna edukativna likovna radionica na kojoj su sudjelovali članovi “Kloštranske palete“ i gosti slikari iz Đurđevca i Pitomače. Cilj ove manifestacije je pokazati učenicima postupak izrade skulptura i slikanja različitim tehnikama rada kojima se služe naši slikari. Lijepo vrijeme omogućilo je rad izvan školskih učionica, a učenici su iskoristili priliku da tijekom izrade vlastitih uradaka dobiju savjet iskusnih i afirmiranih slikara.

   

6. likovna kolonija u Novoj Rači

Podravina - Razno

kolonija_nova_raca_2012009U subotu, 02.06.2012., u Novoj Rači održana je 6. likovna kolonija, sada već tradicionalna. Članovi Kloštranske palete zajedno sa umjetnicima iz drugih općina i županija uz ugodno druženje naslikali su dvadesetak slika u više tehnika, a dva fotografa poklonili su umjetničke fotografije. Voditelj kolonije i domaćica bila je Željka Novak, dok je koloniju otvorio načelnik općine Željko Sabolović. (dodan je video)

 

Djeca svijeta to smo mi....

Škola - Područne škole

druzenje_Micetinac_2012001Tako su pjevali učenici Područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena svojim gostima i prijateljima, učenicima i učiteljima Područne škole za djecu s posebnim potrebama iz Đurđevca, 29. svibnja 2012. u Mičetincu. Ovo već tradicionalno druženje spomenutih područnih škola, započelo je prigodnim programom kojim su domaćini zaželjeli dobrodošlicu svojim gostima, nakon čega je učenike i njihove učitelje pozdravio te zaželio uspješan nastavni dan ravnatelj škole, Marijan Vinković.

   

Promocija zbirke pjesama

Đurđevac - Kultura

P5250020-001U Gradskoj knjižnici Đurđevac, u petak 25.05.2012., održana je promocija zbirke pjesama Miroslava Betlehema te audio cd-a „Bemian“ dueta.  Svojom glazbom bračni par Betlehem  stvorio je jedinstvenu atmosferu pretvarajući predstavljanje knjige u mali intimni koncert koji će svi prisutni dugo pamtiti. Predstavljanje je počelo čitanjem brzojava-čestitke koju je autoru uputio Predrag Matić, ministar branitelja.

 

Uspješni đurđevački pjesnici

Đurđevac - Kultura

Zdravko_Seles_31_RecitalNa ovogodišnjem 31. Recitalu suvremenoga kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“, održanom u subotu, 26. Svibnja 2012. đurđevečka je „reprezentacija“ bila najbrojnija do sad. Naime, između 402 pjesme koje je poslalo 94 autora, stručni sud je izdvojio 63 za objavu u zbirci recitala, a trideset za izvedbu na završnoj večeri festivala. Među 63, odnosno 30 koje su glumci krasnoslovili na zvršnoj večeri našle su se i pjesme četvero đurđevačkih autora: "Marec" Božice Jelušić, "Vnutrina nespreluftana" Vladimira Miholeka, "Ona koja navek čeka" Željka Kožarića i "Gazophilacium iliti reči domače" Zdravka Seleša.

   

10. Dječji sajam u Virju

Podravina - Razno

Djecji_sajam_VirjeUčenici i djelatnici Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Učeničke zadruge Čmela, pozivaju vas na 10. Dječji sajam, u nedjelju 27. svibnja 2012. u školsko dvorište od 16,00 sati. Pokrovitelji ovog sajam su Koprivničko - križevačka županija, Obrtnička komora Koprivničko - križevačke županije i Općina Virje, a roditelji pripemaju bogatu, ali jeftinu hranu i piće. Oni će se radovati Vašem dolasku.

 

Llikovni susret Peski 2012.

Đurđevac - Kultura

djurdjevo_slikari09Galerija Stari grad u suorganizaciji s Rotary clubom iz Koprivnice domaćin je Likovnog susreta Peski 2012. U subotu 26. i nedjelju 27. svibnja, okupit će se u Starom gradu u Đurđevcu Rotarijanci zajedno sa slikarima koji će slikati u okolici Starog grada. Njih dvadesetak, donirat će svoj rad za aukciju, čija će se sredstva prikupiti za nadarene koprivničke i đurđevačke gimnazijalce slabijeg imovinskog stanja.

   

Dani Ivana Viteza Trnskog

Podravina - Razno

ivan_vitez_trnskiPodravsko-prigorski ogranak DHK u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i Općinom Novigrad Podravski održava po drugi puta Dane Ivana Viteza Trnskog.  Manifestacija se održava dva dana, 1. i 2. lipnja 2012. U petak 1. lipnja u Galeriji Koprivnica održat će se u 11 sati otvorenje književne manifestacije nakon koje će odmah početi književno znanstveni kolokvij na temu Prinosi I. V. Trnskoga standardizaciji hrvatskog jezika.

 

Flamethrower snimio novi album

Đurđevac - Kultura

Flamethrower_promo_2012Koprivničko-đurđevački metal bend Flamethrower snimio je novi album. Kao najavu novog albuma, bend je snimio videospot za pjesmu "Flamethrower" o kojem, u svom osebujnom stilu, kažu: "Ovim video uratkom bend se pokušao osvrnuti na, u današnje vrijeme, vrlo učestale uzroke smrtnosti u svijetu, te ljudsko shvaćanje zagrobnog života, iako naglašavaju da smrt nikako ne predstavlja konačni kraj!

   

Predstavljanje novih knjiga u Molvama

Podravina - Razno

molve_knjige_18052012_1Nakon vrlo uspješne promocije u Koprivnici, knjiga Vladimira Šadeka "Ustaše i Janka-pusta" predstavljena je 18. svibnja 2012. i u Molvama. Promociju je organiziralo Društvo za povjesnicu i starine Molve, ujedno i nakladnik knjige, a prisustvovalo joj je pedesetak stanovnika Molva i okolice. Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Društva Mario Kolar, koji je kratko predstavio dosadašnju izdavačku djelatnost udruge i pojedinosti oko izdavanja promovirane knjige.

 

Pobjednici Kukuričeka 2012.

Đurđevac - Kultura

kukuricek_2012„Tajna“ iz Pazina i „Skrivač“ iz Đurđevca pobjednici „Kukuričeka 2012“. „Tajnu“ je skladao Bruno Krajcar, tekst Mirjana Krsnik, a stručni žiri u sastavu Tihomir Preradović, Ivica Mihajlović i Bojan Jambrošić, ovom je pazinskom glazbenom uratku u izvrsnoj interpretaciji Mirte Krsnik ocijenio cjelokupno najboljom i dodijelio joj Grand Prix na osmom izdanju „Kukuričeka 2012.“. Festivalska publika u đurđevačkoj sportskoj dvorani Strukovne škole bila je drugačijeg mišljenja.

   

Izložba Hrvoja Baltića u Križevcima

Hrvatska - Kultura

baltic_hrvoje_grafikaU petak, 18. svibnja 2012., u Klubu kulture Križevci, Mažuranićev trg 1, otvorena je izložba đurđevačkog grafičara Hrvoja Baltića, koji je izložio 18 crteža u boji raznih formata. Umjetnost je najintenzivniji oblik individualizma poznat svijetu (Oscar Wilde). Umjetnički rad Hrvoja Baltića koji možemo vidjeti na ovoj izložbi spada u domenu apstraktne umjetnosti i to tekovine početka i sredine dvadesetog stoljeća, kada se u umjetnosti događa radikalni prevrat.

 

RASCO treći najbolji poslodavac u RH

Podravina - Razno

najbolji_poslodavac_2012Na svečanoj dodjeli nagrada održanoj 16. svibnja 2012. u Zagrebu, RASCO je nagrađen kao treći najbolji poslodavac u kategoriji srednjih poduzeća u Hrvatskoj! Nagradu je dodijelio portal MojPosao.net na temelju anonimnog istraživanja zaposlenika o organizacijskoj klimi i zadovoljstvu na radnom mjestu. Ova nagrada još je jedna potvrda RASCO-ve uspješnosti te težnje poduzeća postizanju izvrsnosti u svakom segmentu poslovanja.

   

Majčin dan u Budrovcu

Budrovac - Područna škola

majcin_dan_13052012_012

Oh, kako te ljubim majčice mila…Tako su učenici Područne škole Budrovac recitirali 13. svibnja 2012. u župnoj crkvi u Budrovcu svim mamama čestitajući im Majčin dan. Svoju ljubav i zahvalnost na svemu što majka čini za svoje dijete, izrazili su recitirajući i čitajući sastavke koje su sami napisali te pjesmom Čestitka majčici. Na kraju su svoje mame darivali knjigom uspomena, poklonom koji su sami izradili u školi uz pomoć svoje učiteljice Olge Lazar.

 

Djed traktorom pregazio unuka

Podravina - Razno

policijaJučer, 11.svibnja 2012. godine oko 15,40 sati u Hampovici u ulici Šimuna Pandura 60 – godišnji vozač upravljao je traktorom marke „Zetor“ koprivničkih registarskih oznaka za koji je bila priključena neregistrirana prikolica bez bočnih stranica, a na kojoj su se nalazile roto bale sijena i na kojoj se prevozio 4 – godišnjak. Tom prilikom došlo je do pregaženja 4 – godišnjaka kotačem rečene prikolice. Neposredno prije pregaženja na prikolici se prevozila i 56 – godišnjakinja.

   

Što je zapravo "EDEN"?

Đurđevac - Komentari

letak_edenNedavno je počela distribucija brošure o hrvatskim Eden destinacijama.Tiskana je na nekoliko jezika, ja sam dobio na njemačkom, u izdanju Hrvatske turističke zajednice i financijsku podršku Europske unije. Kako za HTZ nije neobično da nikog ništa ne pita, jer sve znaju, pa za izbor fotografija uvijek koriste svoje stalne vanjske fotografe ili neke nepotpune arhive tada u nedostatku kvalitete stave bilo što.

 

Akcija Hrvatskih laburista u Đurđevcu

Đurđevac - Politika

laburisti_10052012_022Danas, u četvrtak 10. svibnja, na gradskoj tržnici, Hrvatski laburisti-stranka rada provodili su akciju "Pitajte Vladu", odnosno građani su kroz anketu postavljali direktna pitanja ministrima u Vladi. Ukoliko su ostavili svoje podatke, odgovori na njihova pitanja u pismenom će im obliku stići na njihovu adresu. Uz mnoge građane, koji su ispisivali svoja pitanja na lisitće i propitivali se o njoj, dolazak nove stranke na đurđevačku političku scenu osobno su pozdravili i neki čelnici i članovi drugih stranaka koji su se slučajno (!?) našli na tržnici.

   

Stranica 40 od 63

Miljenko Šestak

Nova vijest

Još pozdrava iz svijeta robota!

Još pozdrava iz svijeta robota!

Prvo nešto iz prošlosti. Znate li da se roboti prvi puta spominju negdje već oko 7. stoljeća prije naše ere.... I to na Zapadu u grčkom mitu o Talosu brončanom mehaničkom kolosu koji je čuvao otok Kretu od mogućeg nepoželjnog upada. Mehanički je brončani kolos mogao uništavati ljude i brodove...

Opširnije...

Izlet u robosvijet

Izlet u robosvijet

Čuli ste već za tri zakona robotike Isaaca Asimova?! Vjerojatno ste čuli.... Ipak, podsjetimo ih se i promislimo o njima. Godine 1942., književnik Isaac Asimov utemeljuje, u svom djelu Runaround, tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se...

Opširnije...

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 28.05.2017.-04.06.2017. Nedjelja, 28. 05. 2017. – SEDMA VAZMENA NEDJELJA           09:00 – ŽUPNA           10:00 – Mičetinac...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 195/17 Br. 195/17*28.05.-04.06.2017.*SEDMA USKRSNA NEDJELJA    “Radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o Objavljenju njegove slave mognete radosno klicati.“ (Iz Prve Petrove poslanice)...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Posljednji komentari članaka

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 657 
 

Poljoprivredno savjetodavna služba

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Policijska izvješća

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Razne obavijesti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Prijateljske općine i gradovi

Lengyeltti       Lovas

Lengyeltóti - Mađarska     Lovas - Hrvatska
Lendava

Lendava - Slovenija

Vrijedi pogledati

Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..